Att spara och bli ekonomiskt fri är något som ligger i tiden och blivit lite av en trend bland många unga. Tidningsartiklar och Instagraminlägg avlöser varandra om hur man kan bli ekonomiskt fri, sluta arbeta tidigt och leva så billigt som möjligt. Men sätter du av allt för stor del av din inkomst idag för att någon gång i framtiden bli fri, så har det också ett pris idag. Det är viktigt att ställa sig frågan, vad får det egentligen kosta och vad är meningen med friheten?

I takt med att sparandet har ökat har också en trend blivit alltmer tydlig, att bli ekonomiskt fri snabbt för många redan vid 30–40 årsåldern. 

Många gånger handlar det om att kraftigt begränsa sin ekonomi för att sätta av så mycket som möjligt av inkomsten för att kunna gå i pension tidigt. Det innebär många gånger att dra ned på alla kostnader som anses onödiga och leva så billigt som möjligt. Tanken är lockande för många att inte behöva gå till arbetet utan i stället äga sin egen tid och vara fri. Visst är det lockande men vad får friheten kosta av ditt liv du lever idag?

Alla har olika prioriteringar men för mig har upplevelser, resor, middagar med familj och vänner ett stort värde, något som inte kan värderas i pengar. Det skapar minnen som har ett stort värde och skapar extra energi i vardagen. Resor är något jag alltid prioriterat och det har gett mig insikt i många olika kulturer, gett mig vänner i andra länder och inte minst ytterligare ett språk. Detta har bidragit mycket till min personliga utveckling och det är något som inte går att sätta ett pris på. 

”Det handlar inte bara om målet, 

utan också resan dit”

Vad skulle jag som ekonomisk fri göra annorlunda? De flesta runtomkring mig har vanliga anställningar och arbetar heltid, så att inte arbeta skulle med tiden bli ganska ensamt. Arbetet är en stor del av livet för många och ett stort intresse för många som tar mycket tid. För mig handlar det om något så mycket mer än att gå till jobbet för att få min lön i slutet av månaden, det handlar om en resa och att nå andra mål än bara ekonomiska. 

Jag har alltid tyckt om att arbeta och det är inte många dagar jag vaknat och inte velat gå till jobbet. Jag drivs otroligt mycket av att arbeta, utvecklas, lära mig nya saker och nå nya mål.

Jag månadssparar kontinuerligt och anpassar löpande min ekonomi efter olika händelser i livet. Men att sluta arbeta har aldrig varit målet utan tryggheten att ha pengar om något händer och att kunna fatta beslut där jag inte behöver ta hänsyn till hur ekonomi ser ut. Friheten för mig är att bygga upp en ekonomi där jag själv kan välja vad jag engagerar mig i och hur och med vad jag arbetar. 

Målet att bli ekonomiskt fri byggs ofta upp på en relativt tuff budget, vilket i min mening leder till att man inte blir ekonomiskt fri. Att ha mycket tid men ändå på grund av ekonomiska skäl inte kunna uppfylla sina drömmar eller unna sig, vad är då den ekonomiska friheten värd? Det kanske är mer värt att arbeta några år extra och leva gott på resan fram till målet?

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!