Öppet fält solnedgång

Nu under sommaren kommer vi att fortsätta vårt fina samarbete med SEB Private Banking, vi kommer nämligen att släppa en serie expertråd som publiceras varannan vecka. Vi kör igång denna serie på temat Filantropi! 

Under våren haft ett fantastiskt samarbete med SEB, samt SEB Private Banking, där vi fått allt från råd från deras pensionsexperter, sparekonomer, privatekonomer, vi har skrivit en rapport tillsammans där vi tittar på hur kvinnor investerar idag, utöver det har vi också haft en mängd med härliga digitala event som fokuserar på att hjälpa, lyfta och pusha grymma entreprenörer som är mitt deras entreprenörsresa!
Vill du spana in våra digitala event som sändes tidigare i våras så hittar du dem på Feminvests Youtubekanal.
Vi har även släppt ett par poddar tillsammans som du givetvis hittar till om du söker på Feminvest där poddar finns. Det senaste avsnittet på temat:  ”Mitt, Ditt &Vårt – Vad är rätt” kan du lyssna på nedan!

 
 

Vad Filantropi är?
(etymologiskt människokärlek) är välgörenhet och annan allmännyttig verksamhet som utan motprestation stöder institutioner och projekt inom till exempel kultur, utbildning, forskning och hälsa. Filantroper kan vara privatpersoner, ideella föreningar, företag eller allmännyttiga stiftelser – Wikipedia

 
 

”Jag vill kunna hjälpa till i de här svåra tiderna, men vet inte hur jag ska börja? Har ni något förslag?” Att få bidra till lösningar på svåra problem i samhället är något många funderar över och under den pågående pandemin har det blivit än mer aktuellt. Det märker Brita Löfgren Lewin på Stiftelser, Private Banking och ger också svar till kunden som vill bidra till att göra positiv skillnad.
”Vi ser hur allt fler blir intresserade av filantropi och i samband med pandemin har vi fått en hel del förfrågningar om att bilda stiftelser”, konstaterar hon.
”Frågorna har gällt allt från att effektivisera distribution av skyddsutrustning i kristider till omställningsstöd för företag i kris.

Olika former av engagemang

För den som vill göra något långsiktigt så är stiftelser ett mycket bra verktyg för att kunna bidra till det problem man vill lösa, eller behov man vill fylla. Men många vill också kunna hjälpa till i situationer som är akuta just nu och en stiftelse kan ta lite tid att bilda. Det gör att vår första uppgift ofta är att hjälpa dig som kund att definiera och kartlägga vad du vill uppnå och hur du bäst kan göra det.
Här har vi en palett av tjänster att bistå med. I ett inledande skede tittar vi ofta på hur stor summa du vill att det ska handla om, hur långsiktig du vill vara och hur du vill att det egna engagemanget ska se ut. Därefter kan vi gå vidare med förslag. Bilda stiftelse, ge bidrag till en befintlig organisation, skriva testamente där en eller flera organisationer får pengar är några exempel. Vi finns där som bollplank för att hjälpa dig att göra verklighet av dina tankar.

Organisationer och initiativ

Om du föredrar att stödja en organisation erbjuder vi möjligheten att samarbeta med Social Initiative. De handplockar olika hjälporganisationer samt utvärderar deras projekt och matchar dina önskemål med organisationer och initiativ som passar dig i sättet du vill bidra på.
För att ytterligare bidra till att motverka de negativa verkningar som viruset just nu skapar i vårt samhälle så har vi på SEB också under pandemin valt att lyfta flera viktiga initiativ, där du som vill kan gå in och göra direkt skillnad. Ett av dem är organisationen Mentor Sverige, som utifrån bevisat goda resultat arbetar med mentorskap för unga, en grupp som blir extra utsatt i tider av kris.
– Vi ser ju en ökad risk för psykisk ohälsa bland unga när deras framtid upplevs som ännu mer osäker till följd av pandemin. Det gör att vårt uppdrag, att ge ungdomar framtidstro, blir ännu viktigare framöver, säger Fayyad Assali, nytillträdd verksamhetschef på Mentor Sverige.
Organisationen arbetar ideellt med visionen om att alla unga ska få växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt och söker därmed andra vuxnas engagemang som mentorer, liksom ekonomiskt stöttning till verksamheten.
– Du kan alltid göra skillnad i att vara mentor och att vara en vuxen förebild, men du kan göra extra stor skillnad i att vara mentor i den tid vi upplever nu, poängterar Fayyad Assali.

SEB Private Banking – Pro Bono

I SEB Private Banking – Pro bono lyfter vi också ytterligare två initiativ, som vi på SEB anser att de på olika sätt bidrar till en ljusare framtid:
Founder-ER är en plattform som erbjuder gratis hjälp och rådgivning till företagare i start-up-fasen som drabbats av den rådande osäkerheten. Bakom nätverket står en rad erfarna entreprenörer, företagsledare, investerare och politiker och donerade medel går till 100 procent till Founder-ER, som är helt utan vinstintresse.
Sopact är en Skånebaserad innovationsfrämjande verksamhet med kopplingar till Lunds universitet. Sopact arbetar för att skapa bättre förutsättningar för viktiga sociala innovationer och att de kommer till nytta i samhället. För att göra deras lösningar tillgänglig på nationell nivå behövs både donationer och tillgång till fler nätverk.”
Du kan läsa mer om initiativen på SEB Private Banking – Pro Bono här.

 

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!