Får jag påminna om att din deltid påverkar pensionen!

Som pensionsspecialist möter jag kunder varje dag som inte varit medvetna om hur deras beslut om att gå ner i arbetstid påverkar den framtida pensionen. Jag hoppas att du som läser det här kan hjälpa mig att sprida den kunskapen. Prata med dina kollegor, vänner eller föräldrar du möter på förskolan om att läsa på och framför allt kompensera för den som jobbar deltid.

Småbarnsperioden, med föräldraledighet och deltidsarbete, är en unik och oftast härlig period i livet. Den präglas av mer tid över för att vara den förälder man vill vara för sina barn, tid att ta hand om hemmet och kanske även sig själv på ett hörn. Men det kan även vara en period med stress över den påverkade ekonomin här och nu, att fortfarande kunna hänga med och göra en karriär på jobbet och att ständig vara alert för att snabbt kunna ställa om för plötslig VAB och stängda förskolor.

Vi kan historiskt se att föräldraledigheten och deltidsarbetet är starkt kvinnodominerande och även om vi går mot ett jämlikare samhälle ser vi fortfarande stora skillnader – skillnader som påverkar både på kort och lång sikt för den i förhållandet som tar hemansvaret med barnen. Hur man som familj väljer att fördela det här ansvaret och tiden bör vara helt upp till familjen själv att avgöra. Här kan vi dock inte blunda för faktumet att inkomsten är en stor faktor, men även olikheter kring vilka vägval parterna vill göra för sig själva.

Vad man än väljer för fördelning är det viktigt att se långsiktigt på ekonomin och hur dessa år påverkar framtida pensioner. Det bör vara en hygienfaktor att kompensera för föräldraledigheten och deltidsåren inom förhållandet genom ett löpande sparande, öronmärkt till pension, till den som arbetat mest deltid, eller till båda om man valt att dela lika.

Det är heller inte för sent att skaffa sig den här vetskapen – ju mer information du har om konsekvenserna desto bättre förberedd är du, även om du inte har kompenserat med ett sparande historiskt. Jag möter kunder varje dag som inte varit medvetna om hur deras beslut om att gå ner i arbetstid påverkar den framtida pensionen. Jag hoppas att du som läser det här kan hjälpa mig att sprida den kunskapen. Prata med dina kollegor, vänner eller föräldrar du möter på förskolan om att läsa på och framför allt kompensera för den som jobbar deltid. På www.seb.se/deltid kan du själv göra beräkningar på hur mycket din föräldraledighet och deltid kostar din framtida pension. Du kan även boka tid för rådgivning för att på så sätt få hjälp med att se över dina möjligheter att förbättra pensionen. Så tveka inte – deltidssäkra/framtidssäkra din pension idag!

Katarina Nordberg, pensionsspecialist SEB Pension & Försäkring

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!