Nu under sommaren har vi fortsätt vårt samarbete med SEB Private Banking. Vi har nämligen släppt en serie expertråd, du hittar dem i länken längre ned i texten om du vill spana in dem.
I våra tidigare Expertsvar från SEB har vi gått igenom bla Filantropi och familjerätt samt att vi hade en konstvecka där vi fick en inblivk bakom kulisserna hos Svenskt Tenn och Bukowskis. Idag kör vi – ”Att tänka på inför en exit”

Under våren har vi som sagt haft ett fantastiskt samarbete med SEB, samt SEB Private Banking, där vi fått allt från råd från deras pensionsexperter, sparekonomer, privatekonomer, vi har även skrivit en rapport tillsammans där vi tittar på hur kvinnor investerar idag, utöver det har vi också haft en mängd med härliga digitala event som fokuserar på att hjälpa, lyfta och pusha grymma entreprenörer som är mitt deras entreprenörsresa!
Vill du spana in våra digitala event som sändes tidigare i våras så hittar du dem på Feminvests Youtubekanal.
Vi har även släppt ett par poddar tillsammans som du givetvis hittar till om du söker på Feminvest där poddar finns. Det senaste avsnittet på temat: Mitt, Ditt & Vårt – Vad är rätt” kan du lyssna på här!

Att göra en exit?

Jag vill göra en exit, vad ska jag tänka på?

En av våra kunder vill efter 15 år sälja sin andel i ett företag som han varit med och startat och frågade oss om tips. ”Jag brukar rekommendera entreprenörer som går i säljtankar att fundera igenom och bocka av följande punkter, för att få till en så effektiv försäljning som möjligt av företaget”, svarar vår skatteexpert Thomas Erikson.
Går du i säljtankar och vill sälja hela, eller delar av ditt bolag så är det först och främst viktigt att planera i god tid. Vår skatteexpert Thomas Erikson har sammanställt en checklista som kan göra det lättare för dig med exit-planer:

Förberedelse

Planera i god tid. En möjlighet att sälja bolaget kan komma oväntat. Det gäller att gå igenom såväl din egen skattesituation som företagets status. Ett välskött företag ger ett högre pris och är lättare att sälja. Gå igenom företaget när det gäller allt från rutiner, administration, affärsrisker och dokumentation till eventuella skatterisker med mera. Det kan vara en bra idé att ta professionell hjälp med genomgången eftersom det ofta är svårt att se objektivt på det egna företagets brister och styrkor.

Försäljningen

Ska du sälja som privatperson eller via bolag? En privat försäljning utlöser beskattning. En försäljning genom ett holdingbolag kan däremot ofta göras skattefritt och beskattning sker först när man tar utdelning eller avvecklar holdingbolaget.
Du får med ett holdingbolag också möjlighet att använda den skattefria försäljningslikviden till att investera i nya affärsprojekt. Prata med en skattekunnig person för att hitta rätt lösning för dig.

Lågbeskattat utdelningsutrymme

Har du kvalificerade aktier i ett fåmansföretag (3:12-regler)? Utnyttja utdelningsutrymme till 20 procents skatt (gränsbeloppet) i samband med försäljningen. I fåmansföretag får delägaren årligen beräkna ett gränsbelopp som bara beskattas med 20 procent skatt.
Enligt en schablonregel får gränsbeloppet beräknas till 177 100 kr per bolag (2020). Om det finns många anställda kan dock gränsbeloppet vara väsentligt mycket högre om delägaren själv tagit ut en viss minimilön. Kontrollera ditt minimilöneuttag, senast nu i december, så att du inte missar det förmånliga löneunderlaget.

Sparat utdelningsutrymme

Om det gäller försäljning av ett äldre bolag kan det vara värt att kontrollräkna bakåt i tiden om du använt bästa metod för att beräkna gränsbeloppet. Det har funnits många olika metoder under åren.
Om man inte tidigare tagit utdelning är det vanligt att ägaren inte har lagt någon energi på att använda bästa metoden. Framräknade utdelningsutrymmen som inte har utnyttjats för utdelning får sparas och kan utnyttjas vid försäljningen för att få ner skatten på vinsten.

Femårsbolag

Om du sålt via ett holdingbolag kan det kosta mycket i skatt (upp till cirka 52 procent) att ta utdelning från holdingbolaget de första fem åren om du varit verksam i det sålda bolaget. Om det passar din situation kan det vara värt att fundera på att låta holdingbolaget bli passivt och i princip bara förvalta köpeskillingen. Då kan du efter fem år ta ut hela kapitalet till endast 25 procent skatt (om vi har samma skatteregler då förstås).
Glöm inte att ta ut gränsbeloppet till 20 procent skatt under femårsperioden.
Lycka till!

https://www.youtube.com/watch?v=WGRqALu4m-U&list=PL0srOPUz4DuZVTIfVDQlM-yX0E-CZ3vKB&index=8

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!