Vikten av sparande

Vikten av sparande. 

Många av världens börser är ner långt över 20% i år. Man läser om inflation, räntehöjningar, elkris och skenande matpriser. Här nånstans börjar nog många zooma ut och tappa intresset – så även jag för några år sedan. Jag var närmare 30 när jag själv förstod vilken skillnad det aktiva och medvetna sparandet kan göra för min framtida avkastning och som också gör att jag kan sova lugnare i oroliga tider. 

Med jämna mellanrum, precis som det läge vi nu står inför, kommer utmanande tider som ger en påverkan på hushållens ekonomiska situation. Det är viktigare än någonsin att ta ansvar över sin egen ekonomi. Och det kan låta självklart för oss som redan är invigda. Men faktum är att en stor del av befolkningen, där majoriteten av dessa är kvinnor, inte fått med sig tillräckligt med kunskap och verktyg för att ta steget mot ett sparande. Det finns dessutom sällan forum där kvinnorna känner sig bekväma att prata om ekonomi, vilket bidrar ytterligare till passivitet och ointresse.

När jag föreläser om sparande för kvinnor runt om i Sverige så märker jag att det finns mycket osäkerhet kring hur man kommer igång med ett aktivt sparande. Man tror det tar mycket tid och att det krävs en hel del förkunskaper. Dessutom tror många att man behöver lägga in stora summor pengar i sitt månadssparande för att det faktiskt ska göra någon skillnad. För att inte tala om alla dessa fallande börser som till och med skulle kunna skrämma bort en och annan erfaren investerare. 

Det är förståeligt att man blir lite mer orolig och försiktig i skakiga tider. Och att pricka börsens upp- och nedgångar är knappast något som de flesta lyckas med. Så eftersom ingen faktiskt vet när den perfekta timingen är så blir den bästa tiden att påbörja sin sparresa nu. Jag tycker att vi alla borde bidra till ett mer jämlikt samhälle genom att uppmuntra personer i vår närhet att våga ta steget mot ett sparande och på så vis en tryggare framtid. 

Denna krönika är skriven av Elin Myrström – 2022

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!