Sju goda råd för ekonomisk framgång – The Future Is Female

Under parollen “The Future is Female” intervjuade jag sju kvinnor som alla har någon form av offentlig roll om ekonomi, riskkapital, ägande och karriär. Sju livsöden som alla ser olika ut, varierade åldrar, nationaliteter, uppväxtförhållanden, civilstånd, yrkesval och likaså tankar om sin egen ekonomi.

Det fina med att lyssna på andra är att vi kan lära oss något från de vi samtalar med. Nedan delar jag sju goda råd som jag fick i dialogen med de sju kvinnorna.

Sara Mohammad

FÖRSTÅ RISKEN
Hon upplevde det mest dramatiska vi kan på jordelivet, hennes risk var nämligen att hennes liv skulle ha avslutats instängd och tillfångatagen av sin egen familj. Hennes ord hänger kvar i luften; när det värsta tänkbara inte händer, vad finns det då kvar för risk? Vad vill du satsa på och  fundera på vad den egentliga risken är i förhållande till den satsningen, vad är det värsta som kan hända? Prata med någon du litar på om den drömmen och du kankse landar i att det är värt att satsa på din dröm.

Till intervjun


Helena Bergström

HITTA DITT MOTIV
Förstå vem eller vad inspirerar dig till att fortsätta kämpa och varför? I dialogen berättar hon om sin farmor, som var en talangfull ballerina men som fick lämna sin karriär för att ta hand om hemmet. Samt hur hennes dotters ord under #metoo och #tystnadtagning förändrade hennes syn på jämställdheten inom kulturen. Helena delar hur de två på olika sätt bidragit till att hon idag vill arbeta för en mer jämställd film och teatervärld.  Hennes råd att förstå vad du drivs av och vad som motiverar dig är så viktigt för att du ska orka hålla ut i din investering eller in din satsning.

Till intervjun


Camilla Läckberg

HÅRT ARBETE
Det finns många tankar om hur du uppnår framgång, Camillas tankar resonerar väl med mina egna tankar, hårt arbete är för majoriteten den enda vägen till att bli framgångsrik som investerare, i karriärern eller som entreprenör. Innan hon blev en framgångsrik författare reste hon själv runt och bokade hennes egna bokturné. ringde tidningar för att de skulle intervjua henne o.s.v. Hennes egen formulering på att ta tid till att jobba är “rumpan mot stolen” – du behöver sitta ner och jobba med din företagsidé eller ditt kapital för att se något hända.

Till intervjun


Karin Johansson

KÖP EN BOSTAD
Den nuvarande vd:n på Svensk Handel gav rådet att köpa sig en bostad. Ett råd som för någon är lättare sagt än gjort. Men värdet av att kliva in på bostadsmarknaden så fort du har möjlighet går inte att argumentera med. Historiskt har den svenska fastighetsmarknaden gått ohyggligt bra och det byggs fortfarande för lite i förhållande till efterfrågan, framförallt i tillväxtregioner – svenska storstäder.

Till intervjun


Ebba Busch

BUDGETERA Kanske för att det är helt i linje med hur politiken jobbar, med en budget som måste anslås. Jag gillar rådet som allt för ofta göms undan i privatekonomi, det är tråkigt anser någon men om du i relation till budgeten även kan göra mer för dina pengar så är det en väl värd tråkgöra. Det är mycket bättre att gå ner i omkostnad och sluta lägga pengar på onödiga inköp som du kanske inte ens uppskattar. Personligen så tänker jag att det jag verkligen uppskattar av vardagslyx lägger jag pengar på, men exemepelvis vardagskaffen har fått ryka – den månatliga pengen lägger jag hellre på börsen.

Till intervjun


Victoria Silvstedt

KÖR BARA KÖR
Hon är ett levande bevis på att det största hindret för ens egna drömmar många gånger är en själv. Hennes karriärval är många och samtliga i stort sett framgångrika. Som trader säger hon att hon inte sörjer sina förluster. Emellanåt tror andra inte på dig och det är alltid i dig själv du måste hitta tron på att du kan. Hon berättar om sina tankar på de investeringsmöjligheter som kommit i fotspåren på covid19 samt vilka bolag hon tror på. Som hon själv uttrycker det “När andra säger nej, säg go”.

Till intervjun


Nyamko Sabuni

LEV EFTER DIN PLÅNBOK
Hon delar fragment från sin egen resa till Sverige, uppväxten och hur hennes engagemang styrt vägvalen i karriären. Nyamko berättar om företaget hon hade under en period och hur hon kommit att förstå vilken roll hon är bra på i ett företag. Hennes råd till dig och mig är att leva efter din plånbok. En viktig påminnelse i en värld där det finns fler kreditalternativ än invånare. Vi svenskar har en hög belåning per capita, dock är det i förhållande till att många äger sin bostad. Det är dock viktigt att exempelvis påminna sig om att företag vet om att det är lättare för oss konsumenter att ha små regelbundna kostnader istället för en stor engångskostnad. Var en medveten konsument och utgå från din egen ekonomi när du prioriterar det du tycker är viktigt att lägga dina pengar på!

Till intervjun

Vilka ekonomiska lifehacks har du?  Vilka råd skulle du ge till någon som vill ta tag i sin ekonomiska situation?
Hoppas ni har en fin sommar!

Michaela

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!