Räntechocken – så drabbar den din portfölj

De amerikanska teknikföretagen har de senaste dagarna drabbats av stora kursnedgånger inför en stundande historiskt hög räntehöjning från FED. Även i Sverige gjorde Riksbanken en historisk höjning idag på morgonen om 1%. Det började med att fraktbolaget FedEx (FDX) slopade sin tidigare högre prognos gällande den globala frakten framåt, det resulterade i en rejält sur börs globalt i slutet av förra veckan. En svagare handel förevisar att den recession som hotat nu närmar sig med stormsteg. Det i kombination med nya räntehöjningar som vi inte sett sedan 1980-talet släckte det sista hoppet om en vinter där börsen skulle kunna hålla emot på nuvarande nivåer.

Men vad betyder en recession för din portfölj?

En hög inflation har historiskt lett till ett högre värde på reella tillgångar, den här gången är det lite annorlunda då den kombineras med både högre energikostnader, råvarukostnader och högre räntor, det drabbar fastighetsbolagen mer konkret vilket kan pressa ner dessa aktier . Kombinationen av ökade kostnader detta prognostiseras föra världsekonomin in i en recession under kommande månader. Recessionstider innebär att staten historiskt satsat på större infrastrukturprojekt för att arbetsmarknaden inte ska drabbas för hårt när företagens efterfrågan reduceras. Eldistribution såsom franska Electricite de France (EDFp), vattenförsörjning där du hittar aktier såsom American Water Works Company (AWK) men även svenska leverantörer inom infrastruktur såsom SWECO (SWEC B), Peab (Peab B) och NCC (NCC B) kan få större uppdrag i recessionstider. Det finns dock en nedsida i mindre uppdrag från privata aktörer.

Säkra portföljen

Utdelningsaktier blir än mer intressant för många investerare när det är svårare att tajma marknaden, som en passiv inkomst eller möjlighet till återinvestering. Se till att utdelningen varit hög eller ökat över många år när du väljer bland dessa aktier, Swedbank (SWED) och SSAB (SSAB) är ett par exempel på aktier med en hög direktavkastning. För dig som föredrar fonder finns det faktiskt fonder med utdelningsfokus likaså. Ett exempel är XACT Norden högutdelande (XACTHDIV) som främst investerar i nordiska bolag. Sampo, Orkla och TietoEvry för att nämna några av de största innehaven.

Volvo (VOLV B) är ett bolag som har ett starkt varumärke globalt och som befinner sig i en megatrend. Dessutom sitter bolaget på mycket kapital och har möjlighet att satsa under kommande år, bland annat på egna batterifabriker för att kunna ta ytterligare marknadsandelar. Aktien kan backa på kort sikt men är intressant i en långsiktig portfölj,

Håll dig undan

Det korta sentimentet visar att det inte är läge att gå in i frakt och transportbolag vars aktier nu är på väg ner efter kraftiga uppgångar efter pandemin. Även bostadsutvecklare med pressade marginaler känns som osäkra kort när även köplusten backar hos oss privatpersoner. Sällanköpsvaror är likaså något som drabbas när vi har mindre pengar att röra oss med, ett exempel är möbelföretaget Lammhults Design Group AB​​ (LAMM B) vars aktie dalat under året.

3 tips för en svajig börs:

1.Försök att få med dig botten Att fortsätta att investera regelbundet i nedgången kommer resultera i att du snabbare hamnar på ett positivt resulta i din investeringsportfölj. All statistik visar att småsparare slutar spara när börsen går ner (så även denna kris), det är inte ett bra beslut för den långsiktiga investeraren då du inte får med dig botten. Själv la jag om från ett månadssparande i aktier i januari ( som är svårare att tajma när marknaden backar) till ett kompletterande månadssparande i fonder.

2.En fortsatt bred valuta exponering FED har fortsatt på den inslagna banan att återinför den amerikanska dollarn som den viktigaste valutan globalt. I år har samtliga större valutor förlorat i värde i relation till valutan. Så länge inflationen i USA är hög kan du räkna med att strategin bibehålls för att dämpa efterfrågan på den amerikanska marknaden. Det talar ändå för en fortsatt exponering mot dollarn under hösten. 

3.Amortera eller investera? För att kunna besvara den här frågan behöver du räkna på vilket alternativ som ger dig bäst avkastning på pengarna. Lån med hög ränta och kortsiktiga krediter ska alltid betalas av så fort som möjligt. Du har ett annat förhandlingsläge gentemot banken om du har ett lån på din bostad som understiger 70% av värdet, ännu bättre förhandlingssituation om du har under 50% i belåning. Du kan räkna med högre räntor framåt, så räkna på dina marginaler för att klara snabba förändringar i räntekostnader samt säkerställ att du har en rejäl buffert för oförutsedda utgifter kopplat till ditt boende.

 

 

 

 

 

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!