Myrström: En spåkula inför 2023 vore inte helt dumt

Kring jul spenderas mycket pengar. Det ska tydligen vara både gigantiska mängder mat och en välpyntad julgran överöst med klappar. Och den här julen skapar extra stora hål i svenskarnas plånböcker när bland annat priset på flera julfavoriter stigit rejält. Se bara på både sill, lax och ägg där priset stigit mellan 25-35 % sedan årsskiftet och för att inte tala om apelsinerna som blivit dubbelt så dyra under året.

Tittar vi istället närmare på julklappar så planerade svenskarna förra året att lägga i snitt 3400 kronor på julgåvor. Samtidigt har studier visat att cirka 70 % av befolkningen någon gång varit missnöjda med sina presenter. Och dessa icke-önskade klappar leder inte bara till pengar som kastas i sjön utan bidrar också till en konsumtionshets som inte överensstämmer med det ökade intresset för hållbarhet. För hur mycket av allt detta som man spenderar kring jul behövs egentligen? Och vad skulle kunna vara en bra julklapp?

Visst hade det varit fantastiskt att önska sig en spåkula för att kunna förutse börssvängningar och det perfekta köpläget. Eller varför inte en sedelpress som kan ge dig tillgång till alla världens pengar och raka vägen till ekonomisk frihet. Dock vet vi ju att det inte finns några genvägar när det kommer till sparande. Och när Feminvest ställer frågan kring vad man skulle vilja få i sin julklapp så är svaret ofta aktier eller utbildningar inom ekonomi och investeringar, vilket skapar både starkare finanser och ett mer hållbart samhälle. Så med dessa insikter vill jag passa på att önska er alla en fridefull jul och ett gott nytt rikt år!

 

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!