En börsbotten i början av 2023?

Du som investerare behöver nu ställa in dig på en marknad som kommer drabbas av negativa nyheter framåt. Riksbanken gör egentligen sitt för att de negativa nyheterna ska komma. En planerad recession, till och med en beräknad stagflation under 2023, det betyder att BNP faller i kombination med en stigande arbetslöshet samtidigt som inflationen förblir hög. Vilka vinnare finns det? Nibe (Nibe B) är en aktie som fallit tillbaka efter sommaren men som investerare hittar tillbaka till nu när inomhustemperaturerna faller då deras försäljning av bland annat värmepumpar lär gynnas. Många fastighetsbolag planerar en sänkning av temperaturen i fastigheterna, främst i solidaritet med den pågående energikrisen. 

Fiberbolaget Hexatronic (HTRO) kommunicerade ett nytt förvärv av ett företag som tillhandahåller Datacenter i veckan och bekräftar värdet av att hålla aktier med en stark balansräkning i mer utmanande börstider. Aktien har gått upp 23% de senaste tre månaderna och ligger knappt på minus i år, kan jämföras med OMXS30 som har backat över 25% samma period.

Finns det översålda aktier?

En teknisk indikator som du kan använda som investerare är att mäta om aktien är översåld eller överköpt är RSI (Relativt styrkeindex). Enkelt kan man säga att RSI jämför storleken av en akties upp och nedgångar och omvandlar detta till en siffra mellan 0 och 100. Om siffran ligger på runt 30 är aktien översåld (på väg mot en uppgång) och om aktien ligger på runt 70 är den överköpt och på väg mot en nedgång. Ett sätt att identifiera om det finns en möjlighet att investera. Ett par aktier som närmar sig ett RSI på runt 30 är pappersproducenten SCA (SCA B) och Sandviks avknoppning Alleima (ALLEI), håll koll på dessas utveckling i kommande veckor.

Porsche till börsen – kan bli den största noteringen i Europa någonsin

En börs som närmar sig botten är bättre att investera i än att investera på toppen. Men något som ändå alltid stannar av när börsen rör sig nedåt under en längre period är börslistningar av nya bolag. Det har vi sett även i år, ett bolag som trotsar marknaden är lite förvånande sportbilsmärket Porsche som listas på börsen Frankfurts am Mein med en beräknad värdering på runt 65-85 miljarder euro. Porsches ägarbolag Porsche Automobil Holding SE kommer att köpa 25 procent plus en aktie av stamaktierna. Det ger dem en så kallad spärrminoritet med vetorätt i stora frågor, delägaren Volkswagen (vow3D) har ett liknande upplägg för att bibehålla kontrollen. Oavsett lutar det åt att listningen blir en av de största noteringarna i Europas historia med många investerare som. (Kuriosa: Ferrrari värderas till mindre än häften i dagsläget)

Tobak – ett inflationsskydd?

Swedish Match (SWMA) har inte backat under året, tvärtom. Kan det beror på att tobakskonsumtionen går upp i tuffa tider? Nja, det beror främst på det pågående budet från Tobaksjätten Philip Morris, som nyligen förlängt acceptfristen för det liggande budet fram till den 21 oktober. Det som kvarstår är ett konkurrensgodkännande från EU-kommissionen som inte är klart än. Aktien har gått upp strax över 50% i år.

Är börsen rätt värderad

Kommande rapportperiod kommer utröna om bolagen är rätt värderade i relation till vinst och omsättning. Just nu ser vi att investerare tror att vinsterna kommer att komma ner ytterligare, det har resulterat i historiskt låga P/E tal i relation till de vinster som redovisats för det första halvåret 2022. Håll koll på bolag som vinstvarnar redan nu och vilka branscher de befinner sig i, det kommer förmodligen ge utslag på deras konkurrenter. Intrum (INTRUM), Electrolux (ELUX B) och Mips (MIPS) med skyddshjälmar är några sådana exempel på bolag som kommunicerat en minskad efterfrågan, den förstnämnda ser en ökning av kreditförluster.

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!