Det här siar veckans rapporter om 

Blandade resultat är en klassisk beskrivning på inledningen av rapportsäsongen. Men det är en omtumlande börstid som väntar oss investerare där både vinnare och förlorare med tvära kast kan blir det omvända i ett ögonblick. Det här kan du utläsa av de inledande rapporterna? De här rapporterna ska du håll koll på.

Sandviks försäljning steg organiskt med 13 procent, högre än förväntat från analytikerna vilket resulterade i att aktien steg på rapportdagen. Det bekräftar en fortsatt stark marknad för svenska exporterande industribolag. Viktigt att följa med på är om dollarn och euron försvagas mot den svenska kronan framåt. Just nu är bolagets prognos att valutaeffekterna på ebita-resultatet för det fjärde kvartalet 2022 kommer att vara cirka +1.400 miljoner kronor, för helåret hela 4 miljarder. Men om svensk krona stärks kommer den positiva valutaeffekten minska. Epiroc (EPI A) är en aktie som drogs med i i de positiva tongångarna.

Två lärdomar från svenska säkerhetsaktien

Det svenska hjälmbolaget MIPS (MIPS) rasade mot bakgrund av rapporten som visade på ett omsättningstapp om närmare 40%. Den första lärdomen är att bolag med en nischad produkt blir extremt utsatta när marknaden försvinner. Ett gott råd för dig som investerar är att se hur diversifierat ett bolag är när det kommer till produkter eller tjänster. Lärdom nummer två är att detta gäller speciellt för sällanköpsvaror som är än mer konjunkturkänsliga.

EQT med största ägaren Investor i ryggen har slutfört förvärvet med Baring Private Equity i Asia som ger bolaget exponering mot den växande P/E marknaden i Asien. Från den inledande dialogen har förvärvets tillgångar minskat något i marknadsvärde. Även EQT kom med sin redovisning av det senaste kvartalet på tisdagen, med en stor exponering mot årets hårt drabbade branscher – tillväxtbolag och fastighetsinnehav har bolaget lite av en uppförsbacke. Färre investeringar har gjorts, en försiktighetsåtgärd som kommer hålla i sig framåt. Bolaget redovisas 92 miljarder euro i förvaltade tillgångar, en uppgång mot både föregående år och det förra kvartalet.

Avanza (AZA) rapporterade ett kvartal som blev positivt mottagen där räntenettot räddade kvartalet där färre transaktioner och ett mindre sparande bidrar till ett sämre resultat. Bolaget tjänar bland annat pengar på belånade portföljer utöver sina bolån. Nordnet (SAVE) har tio dagar kvar till sin rapport med dras med upp i de positiva nyheterna. (Håll alltid utkik efter de konkurrenter som följer med upp på en bra rapport.)

De amerikanska kioskvältarna

Senare idag kommer en ny rapport från en av årets större förlorare nämligen Netflix (NFLX). Bolaget har haft ett tufft år med en högre konkurrens än någonsin från andra streamingtjänster och ett sjunkande användartal. Aktien har gått upp inför rapporten med en förhoppning om att tillväxten ska ligga kvar enligt de förväntade nivåerna och ökas med 4,7% mot föregående år. Här finns det utrymme för felaktiga förväntningar.

Med Elon Musks twitter-affär har Tesla hamnat i skymundan. Men bolaget kommer med sin rapport i veckan. Hur stor produktion får bolaget till efter tidigare flaskhalsar i produktionen och hur har leveranserna kommit igång. Samt fortsätter omsättningen enligt den planerade 50% ökningen år efter år? Det andra kvartalet i år steg omsättningen med 41,6 procent.

Utmanar Ericsson?

Telekom är en defensiv bransch som fortsätter ha en stor efterfrågan i lågkonjunktur. Lite överraskande för oss svenskar så har finska NOKIA (NOKIA) haft flera positiva börsmånader bakom sig inför rapporten i veckan. Det är främst inte telefoner då som säljs utan olika tjänster inom bredband, IP och digital hälsa. Om vi tittar till aktiens utveckling i år ligger den drygt 13% minus drygt. Det kan jämföras med Ericsson (ERIC B) som har tappat drygt 27% på börsen under året.

Sparande i turbulenta tider.

Tidöavtalet

Med en svensk regering på plats har ett orosmoln utmanövrerats som även påverkar de finansiella marknaderna. I förslaget ser politiken till det värde som svenskarnas sparande bidragit till i buffert under de senaste åren. Vi uppmuntras att spara än mer framöver, först och främst med en lägre skatt på ISK och ingen skatt under 300 000 i sparande via kontoformen.

Sparandet håller ställningarna i inledande tuffa tider

Visste du att i augusti hade varje jobbsökande amerikan 1,7 lediga roller att söka till i snitt, en oerhört stark arbetsmarknad med andra ord. Även konsumtionen har fortsatt och tros delvis bero på den höga sparkvot som pågått under en längre tid. Men både sparande och konsumtion beräknas gå ner kraftigt framöver.

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!