Börshandlade produkter – Nu reder vi ut.

För att handla börshandlade produkter bör du ha erfarenhet, intresse och god kunskap om de finansiella marknaderna. Inlägget är i samarbete med Vontobel.

Vad är en börshandlad produkt?
Börshandlade produkter är ett samlingsnamn för en hel del olika investeringsprodukter som är noterade på en börs. Den gemensamma nämnaren för dessa är att avkastningen är kopplad till minst en underliggande tillgång.
Exempel på ett par börshandlade produkter är: Börshandlade fonder eller ETF:er, som det också kallas (Exchange Traded Fund), bull & bear-certifikat, warranter och mini futures. 
Exempel på underliggande tillgångar är index som tex OMXS30 (OMXS30-index består av de 30 mest omsatta aktierna på Nasdaq Stockholm).
Bra att veta: Med tiden kan värdet på en underliggande tillgång att öka eller minska, vilket i sin tur ändrar värdet på dess option.

Det är superviktigt att du sätter dig in i hur de olika börshandlade produkterna fungerar innan du köper dem. När och hur använder jag börshandlade produkter?
Med tanke på att att det finns många olika produkttyper under samlingsnamnet så kan man använda dessa på lika många olika sätt. Ett ord som ofta kommer upp i samband med börshandlade produkter är hedge, eller att man hedgar mot börsfall tex. Vilket innebär att man skyddar en tillgång.
Med börshandlade produkter kan du på ett enkelt sätt få exponera mot ett flertal olika underliggande tillgångar, inte bara aktier, som exempelvis guld, silver eller andra ädelmetaller. Vidare kan du handla med råvaror som olja eller kaffe. På samma sätt kan man exponera sig mot olika index som det ovannämnda exemplet, OMXS30.

Var hittar jag börshandlade produkter?
Ni har säkert inte missat att vi ofta samarbetar med Vontobel som tillhandahåller både Mini-futures, trackers och diverse bull & bear-certifikat. Men de flesta banker och nätmäklare erbjuder handel med börshandlade produkter. Det går att handla både på VP-konto/depå/aktie-och fondkonto, kapitalförsäkring och ISK.

I nedan inlägg vill vi berätta mer om just mini-futures och trackers då vi i tidigare inlägg lyft bull & bear, här kan du läs det inlägget här!
 

MINI FUTURES

Mini futures är investeringsprodukter som är noterade på en börs och som följer värdet på en underliggande tillgång. Det är alltså en typ av värdepapper som gör att du kan tjäna pengar i både upp- och nedgång. Om du har en uppfattning om hur exempelvis utvecklingen på en aktie kommer att bli kan en mini future ge dig en hävstång på din investering.

  • I en uppåtgående marknad använder du Mini Long 
  •  I en nedåtgående marknad använder du Mini Short

Mini futures har en så kallad linjär hävstång vilket innebär att hävstången förändras över tid

Hävstång? Tänker säkert många av er nu..

Att använda hävstång är att använda lånade pengar för att förstora (häva upp) en liten penninginvestering till en mycket större marknadsposition. Detta genom att använda hävstångsprodukter. 
Avanza har förklarat det bra, här kan du läsa deras inlägg om du vill lära dig mer om hur hävstången påverkar utvecklingen.
Vontobel har ett brett utbud av Mini Futures, drygt 2000 finns att välja på. Här hittar du dessa. Vontobel var till och med den första emittenten i Sverige att emittera Mini Futures på Kryptovalutorna Bitcoin, Ether, Ripple och Litecoin.
Dessa Mini Futures representerar skillnaden mellan priset på det underliggande (Bitcoin, Ether, Ripple eller Litecoin i USD) och strike, med hänsyn till pariteten. För att göra en vinst måste det underliggande i Mini Future Long fortsätta att stiga mot sitt pris vid köptillfället. Däremot måste det falla under priset vid köptillfället för att använda Mini Future Short. Annars kommer man att drabbas av en förlust.
Man bör alltid se över växelkursen, detta då just dessa produkter är noterade i svenska kronor. Men de underliggande är noterade i dollar.
Vill du läsa  mer om det så hittar du mer information här.
Vidare kan läsa mer om riskerna med Mini Futures här!

TRACKERS

Likt Mini futures är Trackers, eller tracker certifikat en investeringsbar produkt som följer värdet på en underliggande tillgång. Via trackers går det att investera i marknader och bolag som annars är svåråtkomliga, det inkluderar  allt från index och valutor till råvaror och utländska bolag. 
Till skillnad från Mini Futures har ett trackercertifikat ingen hävstång. Därför följer Trackers den underliggande tillgången exakt. Till exempel om en aktie går upp 5 procent, då kommer även Trackern att göra det. Trackers kan antingen ha en enda underliggande tillgång. Alternativt bestå av en korg av ett flertal tillgångar, och precis som namnet antyder “trackar” du exempelvis en aktie helt utan hävstång.  Här kan du läsa en intressant artikel om bla kostnader kring att handla med trackers. Vontobel är välkända för sitt utbud av Trackercertifiakt. Vill du till exempel få exponering mot lite mer svåråtkomliga marknader så finns det en hel del certifikat att välja på. 

Den senaste tiden har vi lyft den kinesiska marknaden med bakgrund av deras senaste femårsplan som publicerades tidigare i år. (Här kan vi tipsa om ett passande certifikat för den kinesiska marknaden : Strategic Certificate on Vontobel China New Vision Index)
För den nyfikne: Vi släppte även en podd på ämnet för ett par veckor sedan – Lyssna på den här!
Här hittar du till mer än dussin olika certifikat, bland annat kan du hitta trackers som följer de största trenderna just nu. Du kan du få exponering mot industrier som exempelvis  E-Sport, Bitcoin, 5G, AI Rymden.
TIPS om du vill läsa mer om trenderna: Tryck här eller sök på Vontobel i sökfältet högst upp till höger på startsidan så kommer alla inlägg vi skrivit om trenderna. 

BITCOIN

Visste du att du enkelt kan delta i kryptotrenden utan risk för myntstöld. Detta genom att använda dig av exempelvis Bitcoin-trackers. Vilket är ett perfekt verktyg för de investerare som vill delta i Bitcoins utveckling, men inte vill investera direkt i kryptovalutan. 
Då kursen för Bitcoin idag ligger på 484 026,61 Svenska kronor, kan det för många kanske kännas lite väl svårt att ta sig in på marknaden. Lösningen?  På grund av certifikatens konstruktion är det möjligt att få exponering mot Bitcoin även med mindre belopp. Certifikatet medför även, som vi nämnde ovan att du som investerare inte drabbas av förlust i händelse av hackarattacker och myntstöld.

Trackercertifikatet ”TRACK BITCOIN II VON” (ISIN DE000VX0ET22) utfärdades med första handelsdag den 20 augusti 2021. Certifikatet kommer att noteras på Nordic Growth Market Exchange i Sverige. (Nordic MTF Sweden) Den kan handlas direkt via din bank eller mäklare. Certifikatet är denominerat och handlas i svenska kronor (SEK). Läs mer här!

Feminvest har som målsättning att erbjuda kunskap, inspiration och investeringserbjudanden för att fler kvinnor ska våga investera. Vidare även förvalta sin ekonomi och starta bolag. Material som publiceras via Feminvests kanaler utgör allmän information och ska inte ses som rådgivande för investeringar.
Målet med dessa typer av inlägg är att vi vill utbilda och förmedla värde genom att vidarebefordra investeringsmöjligheter. Samt utbildande innehåll från våra samarbetspartners. Du som investerare bör alltid göra din egen research angående lämpligheten i att investera i de bolagen du möter. Eller lyfts upp i denna typ av utskick, Ha alltid i åtanke att uttalanden om framtidsutsikter hos bolag inte nödvändigtvis kommer att realiseras. 

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!