Emma Hedman: Att motivera framtidens aktieinvesterare

Vi lever i en värld där ekonomisk självständighet innebär kontroll över sitt liv och är en nyckel till både trygghet och frihet. Det är därför dags att en gång för alla slå hål på myten om att investeringar inte är för alla.

En trend som pågått i över ett decennium är att yngre personer utgör en allt större del av aktieägarna i Sverige. De unga aktieägarna blir allt fler. Samtidigt kan vi i redan tio års ålder se skillnader i aktieägandet mellan pojkar och flickor. Även om det är uppmuntrande att se fler unga som hoppar på investeringståget, tydliggör skillnaderna i aktieägande mellan killar och tjejer ett viktigt område för förbättring.

När vi tittar på Unga Aktiesparares medlemsstatistik ser vi att både tjejer och killar i nästan samma utsträckning visar lika stort intresse för att ansluta sig till oss. Men när vi djupdyker i hur de uppmuntras att engagera sig i investeringar framträder en rejäl skillnad: Endast hälften så många tjejer får ett medlemskap av en familjemedlem, vän eller bekant, jämfört med antal killar som får det.

Intressant nog visar ytterligare granskning att även i familjer där det finns både söner och döttrar tenderar föräldrarna att uppmuntra sina söner till investeringar i högre grad än sina döttrar. Denna trend håller i sig oavsett om det är mamma eller pappa som introducerar barnen till investeringsvärlden. Bäst av alla är morfar och farfar, men det handlar tyvärr bara om någon ynka procent eller två.

Det understryker vikten av att öppna dialogen om pengar och investeringar i alla åldrar och i alla sammanhang – och inte bara anta att grundläggande ekonomisk kunskap är något som automatiskt förmedlas hemifrån. Verkligheten är att få personer får lära sig detta vid matbordet. I stället tenderar vi att ärva ekonomiska kunskaper och beteenden från våra familjer, vilket för många inte är en fördel.

Det är inspirerande att bevittna en ökning av unga aktieägare. Men det är avgörande att vi säkerställer att denna möjlighet är lika tillgänglig för precis alla direkt från start. Det är även dags att slå hål på myten om att investeringar inte är för tjejer. Det är för alla. Det handlar inte bara om rättvisa – utan om smart ekonomi.

Ett av de mest kraftfulla verktygen i en investerares verktygslåda är ränta-på-ränta-effekten. Det är ett ekonomiskt fenomen som betyder att dina investeringar inte bara genererar avkastning, utan att denna avkastning i sin tur också genererar ytterligare avkastning. Det betyder att ju tidigare du börjar investera, desto större ekonomisk trygghet kan du skapa.

Dessutom är Sverige ett fantastiskt land för den som vill investera och bygga upp sin ekonomiska självständighet. Sverige erbjuder utmärkta förutsättningar med lättillgänglig information för investerare på alla nivåer och en låg tröskel för att komma igång med sitt placerande.

Jag tycker därför att det är väldigt tråkigt att privatekonomi så sällan diskuteras inom skolvärlden. Trots att Skolverket nyligen gjorde uppdateringar i läroplanen för Samhällskunskap kvarstår det faktum att innehållet fortfarande är långt ifrån tillräckligt. Vi på Unga Aktiesparare arbetar aktivt för att driva igenom förändringar på detta område på flera fronter. Men vad kan vi, som unga kvinnor, göra åt saken på egen hand?

Oavsett om det är bristen på kunskap, pengar eller självförtroende som håller en tillbaka kan ett första steg vara att börja prata ekonomi med sina vänner. Du kommer snabbt att inse att de hinder du föreställt dig ofta är överdrivna. Informationen är lättillgänglig och du kan starta med en liten investering. Vad gäller självförtroendet kommer det att växa med erfarenhet. Att inte agera kan i längden bli dyrare än att våga ta steget. Låt inte inflationen äta upp dina pengar.

Dela dina sparmål och investeringstankar med dina vänner. Ställ alla dumma frågor. Svara på alla dumma frågor. Det kan hjälpa dig att både avmystifiera ämnet och inspirera till handling. Att börja med ett sparkonto som erbjuder en konkurrenskraftig ränta är bra. Men att investera dina mer långsiktiga pengar kan och kommer med all sannolikhet att ge ännu större fördelar över tid.

Ekonomisk självständighet är mer än bara siffror. Det är en grundpelare för att kunna ta kontroll över sitt liv. Att bygga en stark ekonomisk bas i dag innebär att ge sig själv möjligheten att välja sin egna väg i morgon. Låt oss gemensamt sträva och arbeta mot en framtid där ekonomisk kunskap är en självklarhet för alla. Oavsett kön eller bakgrund. Det är inte bara en investering i vår individuella framtid – utan i hela samhällets välbefinnande.

 

Kontakta Emma

Instagram

LinkedIn

Linktree

Mail: emma.hedman@ungaaktiesparare.se

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!