Är AI-bubblan nästa IT-bubbla?

Dagens reflektion från Feminvests vd, Michaela Berglund: Är AI-bubblan nästa IT-bubbla?

Gör AI oss människor mer kreativa, smartare och mer engagerade? 

Absolut, jag ser möjligheten att AI tar jobben ifrån oss hårt arbetande människor och att fler AI relaterade jobb skapas som kommer kräva att vi specialiserar oss än mer. Om vi vill titta på trender bland börsbolagen kan vi prata om vad som sker bland PE bolagen, det vill säga de investeringar som görs i teknik samt i olika industrier i ett sent skede innan de kommer till börsen.

Förra året backade riskkapitalinvesteringar i AI med runt 4% medan investeringar i kronor och ören över alla industrier minskade med över 40% enligt GlobalData. Samtidigt ser vi att börsbolagen skapar sina egna AI nischer NVIDIA, GOOGLE, MICROSOFT är bolag som kommer tjäna på utvecklingen, de två sistnämnda med egenägda initiativ på temat. En startup vid namn Dust ( som ska reducera jobb för kontorsarbetar) ska nyligen ha fått en investering på 55 miljoner dollar på en idé som inte ens är ett bolag.

Bland bekanta ser jag endast hur vi laborerar med blogginlägg från ChatGPT och AI-genererad konst, skrattar och imponeras av vad som skapas.

Det är en lite för perfekt storm att vi får ett verktyg i händerna som viralt får oss att förstå att det är ett nytt paradigm för vad som kan skapas i bild och text med AI och det faktum att det är BIG tech som samtidigt är de stora vinnarna på detta, de har bra koll på vad vi gör och önskar. AI förstärker enbart den positionen. Bra investeringar i en diversifierad aktieportfölj absolut men även om det kommer mycket positivt med tekniken så vill jag slänga in en brasklapp, för som med så mycket hypat är det först när hypen lägger sig som vi ser vad som blev ett bestående värde. Så mycket bättre människor ser jag inte att vi blir av AI-verktygen idag, snarare kanske latare. Googla “ tjäna pengar på AI genererade bilder eller texter ” så får du se det själv. Men det har Alphabet Inc vetat sedan länge att det är det vi söker på.

Foto: Elisa Sanvito, LinkedIn

Du hittar mig på twitter, linkedin och instagram.

Michaela
Vd, Feminvest

 

Senaste nytt från Feminvest är lanseringen av fortsättningsdelen på vår fristånde utbildning: Bli den bästa Ängelinvesteraren.

 

Del 2:  Finansiell Modellering – En introduktion till att värdera bolag

Det här är en fristående fortsättningskurs på grundkursen – Bli den bästa ängelinvesteraren!
Välkommen till en halvdagskurs som lär dig prissätta olika typer av investeringar och bygga en mer riskhanterad portfölj. Vi kommer utöver en teoretisk del att titta på ett bolag gemensamt under eftermiddagen. Gör din intresseanmälan redan idag, så återkommer vi med mer information när det närmar sig! Läs mer om utbildningen, och gör din intresseanmälan här!

Kursdatum: 29 augusti
Tid: En halvdag, kl. 13.00 – 16.00

Pris: 1799 SEK ex moms  

 

Är du en entreprenör? Spana in Feminvest EXPAND

Entreprenörsprogrammet som hjälper kvinnors företag att växa. Vi har den första lunchen i mitten av april och det är fantastiskt med den stora gruppen bolag som redan anmält sig, det visar att vi är på rätt väg. Du kan anmäla ditt intresse här. Alternativt maila oss här om du har frågor kring Feminvest EXPAND

Till Feminvests event! Haka på de utbildningar som passar dig, nedan hittar du kommande event. Tryck på eventet för att läsa mer. Vi på Feminvest ser så fram emot att följa din resa, eller nej förresten. VÅR gemensamma resa. (Har du inte varit på några av våra events tidigare, är du såklart välkommen att delta en gång för att prova på, hör i så fall av dig här!

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!