Bolagen som kan kamma hem miljarder

Enligt konjunkturinstitutets sista rapport har hushållen en långt mer pessimistisk syn på ekonomin just nu i jämförelse med företagen, en historisk differens. Det lär resultera i en självuppfyllande profetia där de pessimistiska hushållens agerande kommer drabba bolagen i nästa skede. 

Räkna därför med en kraftigt försvagad konsumtion de kommande månaderna. Vilka bolag som hänger löst? Kläder och sällanköpsvaror duckar investerare just nu, Nelly Group, Thule Group (Thule, H&M (HM B) och Clas Ohlson (CLAS B) är exempel bolag som befunnit sig i en markant nedåtgående spiral under året. Samtidigt har den svenska kronan faktiskt tappat 23 procent mot dollarn i år, det innebär även att de svenska bolag som importerar från utlandet får en betydligt högre kostnadskostym. Det innebär även att fler investerare i högre utsträckning äger dollar, som dessutom anses vara tryggare i jämförelse med mindre valutor i tuffare tider.

Hur länge kommer börsen fortsätta ner?Vi befinner oss i en björnmarknad, det innebär en fundamentalt driven börsnedgång på minst 20 procent under en längre tidsperiod. För att få perspektiv på hur länge det här börsklimatet kan hålla i sig tittar vi i historieböckerna. Om du följer börsen från det andra världskriget och fram till slutet av 2019 har 11 björnmarknader infunnit sig på det amerikanska indexet S&P500. Under dessa har genomsnittet för nedgångarna varit 34 procent under en 16 månaders period. Om vi ser på nuvarande nedgång befinner vi oss i den tionde månaden, vi kan hoppas att statistiken guidar oss rätt även denna gång och att en uppgång inte är allt för långt bort.

Det finns alltid börsvinnareEn första positiv trend hittas bland annat från de svenska bolagen som tjänar pengar på en svag krona, däribland räknas flera av de svenska industribolagen som har en inhemsk produktion och en stor export. Bolag som Volvo (VOLV B), Atlas Copco (ATCO B) och Boliden (BOL) kan räkna med förbättrade marginaler och miljarder i intäkter på grund av den svenska kronans försvagade position om euron ligger kvar på nuvarande nivå.

Flytande naturgas, LNG förväntas bli hög Nu när vi inte får rysk gas via Nord Stream blir vi allt mer beroende av att importera flytande naturgas, LNG. En av leverantörerna är norska Aker solutions (AKSO) vars aktie är upp närmare 74% i år. Den senaste nyheten kom i veckan där Vattenfall har ingått ett avtal med både Siemens Energy och Aker Solutions avseende leverans av infrastruktur för nätanslutning till den havsbaserade vindkraftparken Norfolk Boreas utanför Storbritanniens kust. 

 

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!