BITCOIN & Tracker certifikat – Vi tar det från början

* Texten är skriven i samarbete med Vontobel

 

Ingen har nog missat att kryptovalutor verkligen slagit stort i år. Var och varannan dag har vi kunnat läsa om nya all time highs och då och då dippar det ju också, precis som alla investeringar. En av de allra vanligaste och i dagsläget största och mest kända kryptovaluta är bitcoin, men hur kan man som vanlig sparare investera i bitcoin och hur ser marknaden ut? Låt oss börja från början.

Vad är bitcoin?
Bitcoin är som sagt en kryptovaluta och den första bitcoinen skapades 2009. Sedan dess har mycket har mycket hänt och utvecklingen har varit enorm. När bitcoin noterades i oktober 2009 kostade en bitcoin 0,000764 USD och i år har den nått höjder över 60 000 USD per bitcoin. Precis som alla kryptovalutor så är Bitcoin en decentraliserad valuta och alla transaktioner verifieras vilket är två av styrkorna i kryptovalutor. 
För världens valutor såsom euro, dollar och även svenska kronan så kan respektive land alltid trycka nya pengar, vilket också görs. När det gäller bitcoin så är det inte möjligt att skapa mer än 21 miljoner bitcoin vilket innebär att efterfrågan kan komma att fortsätta öka samtidigt som utbudet hålls konstant. I många länder i västvärlden kan det vara svårt att förstå behovet av digitala, stabila valutor, då vår vanliga pengar trots allt fungerar bra och vi har finansiella system som går att lita på. Men så ser det inte ut överallt i världen. 

Hur investerar man i bitcoin?
Vi ser att efterfrågan på kryptovalutor ökar och med ett utbud som har en övre gräns innebär det därmed att priset troligtvis kommer gå upp över tid. Så hur kan man då investera i bitcoin? Dels kan man ju så klart köpa faktiska bitcoin på i stort sett samma sätt som du kan köpa fysiska dollar fast bitcoins förvarar du digitalt så klart. Men det kan upplevas lite krångligt att förvara riktiga bitcoin så därför har det skapats många alternativ som gör det enklare där instrumenten du köper har bitcoin som underliggande tillgång
Enkla sätt att exponera sig mot Bitcoin är genom tracker certifikat och mini futures med bitcoin som underliggande tillgång. Tracker certifikat följer den underliggande produkten 1:1, så alltså om värdet på, i detta fall, bitcoin ökar 2% så ökar också värdet på tracker certifikatet 2%. Mini futures är produkter med hävstång. Dessa produkter kan handlas antingen med hävstång för om du tror den underliggande tillgången kommer gå upp (long) eller om du tror den underliggande tillgången kommer gå ner (short). Om du köper en mini future med bitcoin för uppgång (long) med hävstång 2 så innebär det att om värdet på bitcoin ökar 2% så ökar värdet på mini futuren 4%. Detsamma gäller omvänt, alltså både uppgång och nedgång får en hävstång.

Varför tracker certifikat och mini futures?
Fördelarna med den här typen av instrument, både tracker certifikat och mini futures, är att de är väldigt enkla att handla och att förvara. En plattform med ett stort utbud av dessa instrument för bitcoin (och även andra underliggande tillgångar) är Vontobel. Hos Vontobel hittar du mini futures med bitcoin som underliggande tillgång med hävstång upp till drygt 4 gånger och du kan välja både att gå lång (om du tror på uppgång) eller att gå kort (om du tror på nedgång). Vontobel är en av Europas ledande plattform för strukturerade produkter och utöver att du hittar ett stort produktutbud hos dem så delar de också med sig av mycket information om den finansiella marknaden i stort och du kan även läsa ännu mer om bitcoin hos dem här.

Här kan du läsa mer om Vontobels olika investeringserbjudanden!
Hur investerar jag i Vontobels nya Crypto Portfolio?
Vontobels Portfolio är noterad på NGM, så troligtvis hittar du den hos din bank. Nedan hittar du symbolen, ISIN och länkar till produkten hos några av nätmäklarna samt till NGM och Vontobels egen sida.
ISIN: SE0013647757 Symbol TRACK 5KRYPTOS VON

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!