För ett och ett halvt år sedan köpte Michaela Berglund loss Feminvest med några kvinnliga medinvesterare. Nu lanserar hon Nordens första större fond med endast kvinnoägda bolag.

 

Att kvinnor investerar och startar eget är ingen nyhet. Men riskkapitalet är nästintill obefintligt till kvinnoägda bolag och Sverige är i botten på listor, både sett till Europa i stort när man inkluderar USA.

– Det är en katastrof. Utan kapital har kvinnor ingen möjlighet att växa sina bolag. Något som i längden gör det oerhört mycket svårare att bygga ett unicorn-bolag som kvinna, säger Michaela Berglund, vd för Feminvest.

För tre år sedan började hon samla kvinnliga investerare i ett forum. Nu tar hon nästa steg och lanserar Feminvest Ventures – Nordens första fond med endast majoritetsägda bolag av kvinnor. Målet är att bidra till att förändra siffran om tillgång till kapital till kvinnor.

Feminvest är idag Sveriges största hub för kvinnliga entreprenörer och investerare med över 50 000 registrerade deltagare. Bolaget står på fyra ben: utbildning, ett entreprenörsnätverk, ett investerarnätverk och så nu fonden.

“Syftet är att accelerera kvinnligt ägande för att uppnå en mer jämlik fördelning av förmögenhet och kapital mellan kvinnor och män.”

– Syftet med vår verksamhet är att accelerera kvinnligt ägande och genom det också uppnå en mer jämlik fördelning av förmögenhet och kapital mellan kvinnor och män, säger Michaela Berglund.

Själv kommer hon från en bakgrund inom marknadsföring, IR och finans och har de senaste åren arbetat i såväl London som Sverige. Som 18-åring började hon investera på börsen och har varit med om att göra en exit vid två tillfällen.

Ser man till kvinnoägda bolag är de mer lönsamma och står för färre konkurser än bolag ägda av män. För att investera i Feminvests första fond behöver man gå in med minst 100 000 EUR. Fonden har en aktiv investeringskommitté med namn som David Wendel, vd First Ventures, Pernilla Nissler, före detta vd på Skincity och tidigare vd på Blocket, Hannes Wideteg, grundare till AI-bolaget Asekio, Raja Skogland, aktiv investerare och entreprenör samt Marianne Österlund, tidigare på Goldman Sachs.

– Alla investeringar sker primärt i en nordisk kontext. Fokus ligger på investeringar i bolag som är majoritetsägda av kvinnor, både retail och teknik kan vara intressant. Vi letar efter grundare som har erfarenhet och en plan för en internationell tillväxt. Någon form av hållbarhetsfokus integrerad i affärsmodellen ser vi som viktigt, säger Michaela Berglund.

Feminvest senaste år har varit händelserikt. Under hösten 2023 lanserades verksamheten i både Norge och Finland och vid sidan om ett stort arbete med fonden arrangerade man det stora entreprenörsevenemanget Fearless i Stockholm med över 500 besökare. Fearless arrangeras i år i Helsingfors, Göteborg, Stockholm och i Oslo. Feminvestkoncernen växte med 300 procent under förra året och ambitionen är att dubbla omsättningen i år.

Text: Elin Liljero Eriksson
Foto: Rickard L Eriksson

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!