Ett argument som lyfts om kvinnors företagande är att det innebär ett lägre riskbeteende eller  att kvinnor startar företag som inte är ämnade för uppskalning. Det här är egentligen inte så konstigt sett i en kontext där kvinnor idag inte fått tillgång till tillväxtkapital (hur ska de då kunna skala upp?) och dessutom äger hälften av det män gör (Sverige). Om du äger du mindre tar du mindre risk för att säkerställa en trygg ekonomi. Så vad händer när ägandet omfördelas? Jag tror att ett mer jämställt ägande resulterar i att vi kommer se fler större bolag grundade och ägda av kvinnor.

En annan problematik är att riskkapital utifrån det första resonemanget inte gått till många bolag grundade och ägda av kvinnor. Med 1-2% av riskkapitalet investerat i kvinnliga entreprenörer i västvärlden, innebär det rent krasst att det idag finns för få datapunkter som visar på potentialen med att fokusera på bolagen och dess grundare. Det här resulterar såklart i färre kvinnliga förebilder, något som vi vet är viktigt för att främja ytterligare nya företagare som känner igen sig och ser att det finns personer som lyckats.

Så om kapitalet för tillväxt inte placeras hos kvinnor, hur ska tidigare agerande motbevisas?

Det positiva är att det kommer nya initiativ som ser potentialen. Fonder som investerar i kvinnliga entreprenörer enkom, ett större fokus och högre krav på vikten av mångfald bland grundare som får kapital, samt vi ser fler och fler kvinnliga entreprenörer bryta ny mark. Bara det att vi Sverige haft en kvinnlig grundare som även suttit kvar som börs vd vid noteringen (för allra första gången) är ett sådant tecken i tiden.

Så vad händer när kvinnor får tillgång till tillväxtkapital?

Faktum är att nya industrier etableras. Femtech är bara ett exempel på en helt ny snabbväxande industri, en global bransch som inte ens existerade formellt för tio år sedan. Utöver kapital behövs det ett fortsatt dedikerat utrymme för att lyfta de goda exempel på kvinnligt grundade företag med stora ambitioner. Men även stöttning och kunskapsöverföring för att accelerera grogrunden där nya entreprenörer får en möjlighet att växa. Det är bara början, resten kan vi inte förutspå men det genererar garanterat mer kapital tillbaka till kvinnor med bolag.

Om du vill få tillgång till ett dealflow av bolag som ägs av kvinnor i majoritet eller vill utbilda dig till att bli en bättre investerare i onoterat – maila info@feminvest.se. Läs mer här likaså.

 

Trevlig helg!

Michaela Berglund.

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!