Elsa Unenge, Vem är du och hur har din karriär sett ut hittills?

Jag är född och uppvuxen i Göteborg. Just nu bor jag i Los Angeles sedan några år tillbaka och driver företaget Andetag där jag jobbar som Breath Coach med fokus på funktionell vardagsandning för fysisk och mental hälsa. Jag är även utbildad yogalärare och försöker hålla så många klasser jag hinner.

Innan jag flyttade till Los Angeles, bodde jag i London i sex år och jobbade med operation på en svensk startup. Och innan dess jobbade jag som Research & Insight analyst på en av Londons topp social media byråer.

Jag är utbildad beteendevetare, i Lund, och har så länge jag kan minnas varit fascinerad av hur vi funkar och varför vi beter oss som vi gör.

Berätta om Andetag.

Andetag är en plats dit du kan vända dig om du lider av till exempel för mycket stress, ångest eller sömnsvårigheter. Jag har även klienter som kommer för att förbättra sin idrottsprestation, eller bara känner att deras andning inte står rätt till.

Jag erbjuder individanpassade andning program för både privatpersoner och som en företags förmån för anställda.

Vanligtvis träffas vi åtta gånger, en gång i veckan under 2 månader. Varje session är 40 minuter över Zoom. Under en session går igenom andningsövningar för olika situationer, beroende på vad personen behöver hjälp med eller vill fokusera på. Vi kan till exempel gå igenom hur du andas med magen för att aktivera din diafragma, din huvudsakliga andningsmuskel, och på så sätt stressa ner. I en annan session kanske vi går igenom en övning för hur du kan öka koncentration och för att komma in i flow. Eller så går vi igenom hur du kan öka din uthållighet när du är ute och springer med små enkla knep.

Jag lägger mycket fokus på förståelsen bakom varje andningsövning, varför vi gör den och hur den påverkar oss. Jag går igenom den senaste forskningen bakom hur vi är menade att andas och hur det kan påverka oss om vi gör det fel. Tyvärr visar forskningen att ca 80% av oss vuxna anordnas skadlig och att det finns en tydlig koppling mellan hur vi andas och hur vi mår.

Jag erbjuder även gruppsessioner för företag. De kan se ut allt ifrån 10 minuters andning innan veckomötet, 45 minuters andningskurser varannan vecka eller enstaka föreläsningar. Allt för att hjälpa till att sänka stress, förbättra beslutfattande och öka trivsel och produktivitet.
Andning är relevant för alla, ingen förkunskap eller förberedelser behövs. Du kan lyssna från ditt skrivbord och ta med dig det du lär dig in i din vardag för att bättre kontrollera utmanande situationer under dagen.

De flesta har aldrig tänkt tanken att gå hos en Breath Coach men efter en Discovery Session är majoriteten fast. Det är ju lite speciellt att berätta för någon att något som de gör 25,000 gånger varje dag är fel. Folk brukar spetsa öronen då.

Har du alltid varit intresserad av meditation och välmående – Eller hur landade iden till Studio Andetag hos dig?

Jag lyssnade på ett samtal med författaren och New York Times journalisten James Nestor om att vi människor andas fel och hur ingen vet om det. Jag kände “hur kan vi inte få lära oss om detta i skolan?”.

Jag började läsa allt jag kom över om andning och signade upp mig på en Breath Coach training och kort därefter fick jag mina första klienter. De berättade hur andningen minskade deras stress och ångest, att deras blodtryck gick ner, och hur sömnkvaliteten blev bättre.

Mitt intresse för hur vi fungerar och varför är nog en stor anledning för varför jag fastnat för andning. Men, det var framför allt när jag läste all forskning om hur stor påverkan det kan ha på hur vi mår som jag fastnade.

Jag gillar och är verkligen för meditation men har svårt att få in det som en rutin i min vardag och jag tror många kan känna igen sig. Jag läste någonstans att “andning är meditation för de som inte kan meditera” vilket jag gillade. Jag känner att andning är mer tillgängligt, enklare att ta till sig och är mer funktionellt.

Varför är det så viktigt med att få kontroll på sin andning, för och nackdelar?

Om vi gör något fel varje dag, vecka efter vecka, år ut och år in, så kommer det påverka vår hälsa negativt. Tänk då att hela 80% av oss andas fel – varje dag.
Genom andningen får vi vårt syre vilket är väsentligt för oss att överleva. Andas vi fel, levereras mindre syre till alla delar i kroppen och vår kropp går istället ständigt på sparlåga istället för att befinna sig i sitt hälsosamma balanserade läge.

Det är så många som mår psykiskt och fysiskt dåligt idag och saknar helt verktygen för att lindra sina problem. Andningen är helt central i detta och med enkla andningsövningar kan du sänka din puls, ditt blodtryck och stressnivå inom bara ett par minuter eller till och med sekunder av andning.

Andningen är något du redan gör varje dag och om du vet hur du kan justera den så kan den bli ett värdefullt verktyg i alla olika situationer i din vardag.

Vad ligger i loopen för dig framåt?

Jag håller ständigt på att utveckla mina personliga program och jobbar även på en digital on-demand kurs. Jag jobbar även med ett företag här i Los Angeles som heter Open för att utveckla deras andnings innehåll. Open är en app som fokuserar meditation, andning och ‘move’.

Var hittar man dig?

Man hittar mig på studioandetag.com och på instagram @studioandetag.

Om man vill höra mer om hur ett program ser ut och om det skulle kunna vara något för en så är bara att skicka i väg ett mejl till elsa@studioandetag.com.

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!