* Texten är skriven i samarbete med Vontobel

 

Sedan rymdkapplöpningen mellan USA och Ryssland resulterade i hunden Laikas rymdfärd samt det berömda citatet från Neil Armstrong, är vi 50 år efter citatet fortfarande lika fascinerad av rymden. Med all rätt. Rymdindustrin är helt klart en mångmiljardmarknad att hålla ett öga på.

 

Vad är nytt på ämnet?

Netflix släppte bland annat nyligen en dokumentär: Black Holes: “The Edge of All We Know” Dokumentären följer en rad  forskare runt om i världen när de försöker ta den första bilden av ett svart hål med händelsehorisontsteleskopet, som är ett globalt nätverk av radioteleskop.
Ledande experter från världens alla hörn arbetade tillsammans för att fånga bilden, som presenterades 2019, och blev ovärderlig för förståelsen av fenomenet. Dokumentären sammanfattar utvecklingen av den visionära Hawking, som omdefinierade förståelsen av objekten efter att ha utvecklat ett teoretiskt argument för existensen 1974 av Hawking-strålning.
Vidare har du kanske hört om den senaste prestationen från NASA, när Marshelikoptern ”Ingenuity” blev det första flygfördonet som genomförde en flygresa på en annan planet. Under sin första test-flygning steg minihelikoptern upp, svävade på plats i några sekunder och landade tillbaka på planeten, som ligger på 472 miljoner kilometers avstånd.

Investeringar i Rymdmarknaden

Rymden är ett område som aldrig kommer sluta att överraska, och marknaden för den globala rymdindustrin är gigantisk – Och fortsätter att öka årligen. Förutom att länders engagemang i rymdforskningen, med investeringar i miljardklassen bör man inte heller glömma den privata sektorn och vad de bidrar till för vårt avancemang i rymden.
En av anledningarna till att allt fler nystartade företag har dykt upp inom sektorn vid sidan av etablerade företag är de lägre kostnaderna – och de ständigt nya möjligheter som har uppstått tack vare den tekniska utvecklingen.

Detta åtföljs av den kommersiella användningen av rymdteknik, även för privatpersoner verkar en resa i rymden inte längre så långt borta. Redan under fjärde kvartalet 2021 planeras den första privata kommersiella flygresan till rymden, bemannade enbart av civila resenärer, vilket ger startskottet för en ny form av turism – och en miljardmarknad. Det skriver Vontobel på sin hemsida.

Att man själv har möjligheten att få exponering mot miljardmarknaden vet du väl om vid det här laget? Men det är klurigt som det är med investeringar, och att blanda in rymdteknologi kanske känns som ett stort steg.
Därför har Vontobel nu lanserat ännu ett trackercertifikat med fullt fokus på rymd sektorn. Där den underliggande tillgången är Solactive Space Technology Index. Indexet består av 20 företag som är ledande inom området rymdteknik.

Nyfiken? Här kan du läsa mer om Vontobels Space Index!
Här kan du ta även ta del av alla Vontobels Investeringsprodukter.

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!