Vi närmar oss en av de vackraste högtiderna vi har på året enligt mig, Midsommar. Dessutom kommer därefter en semestertid när vi har lite mer tid över att reflektera över vart vi befinner oss karriärmässigt, emotionellt och kanske till och med fysiskt.

Det är faktiskt även så att när bruset lagt sig, det är då vi som investerare ofta fattar bäst beslut. Så passa på att lära dig lite mer om det du vill bli bättre på är mitt bästa sommartips. Idag vill jag därför dela sju konkreta investerartips inför den här sommaren som du kan sova på, kanske under huvudkudden.

  • Börsen är dyr just nu. Vad betyder det? Att vinsterna för bolagen är små i relation till bolagens börsvärde. När historisk data inte kan ge dig riktlinjer på vilka nivåer som bolagen ligger på. Då kan det vara användbart att gå på teknisk analys, speciellt som kortsiktig investerare där du i stor utsträckning inkluderar marknadens förväntningar på företagen. Där tittar du på grafen, det vill säga om bolaget ligger i en positiv trendkanal. Det innebär indikatorer så som om det är insynsköp, om aktiehandeln har en högvolym, grafer och stapeldiagram för att utläsa nästa kursindikation. Bygg en strategi med flera TA-indikatorer, en enskild graf etc. är inte att föredra. För den långsiktiga investeraren är det fundamental analys som är det primära fokuset där tittar du på bolaget och marknadens siffror, vilka produkter som utvecklas och andra marknadsindikatorer. Då utgår du från rapportperioden, marknaden och pressmeddelande i stor utsträckning för att besluta om du vill hålla kvar din position eller om något förändrats som gör att du inte längre tror på aktien på lång sikt.
  • Den långa räntan, arbetslösheten och inflationsrisken har skapat lite oro under årets första månader. Men den senaste veckans besked visar att den långa räntan ligger stabil och det har gett tillväxtaktier en boost återigen. Kanske det finns möjligheter att fylla på i de bolag du tror på långsiktigt?

 

  • Håll koll på hur FED agerar med sina stimulanser och prognoser. Det kommer ett nytt besked i slutet av Juli beroende på hur arbetsmarknaden och inflationen utvecklas men mycket indikerar på att de kommer avta under det första kvartalet 2022. Just nu gör FED obligationsköp för runt 120 miljarder dollar i månaden för att säkra en maximal sysselsättning och prisstabilitet.

 

  • Blanda skönlitteratur och sommarens krim om du gillar det med lite böcker om hur du kan bli en bättre investerare. Jag älskar att läsa olika typer av böcker. Just nu läser jag “Vem vill bli miljonär” av Joel Bladh om hållbara investeringar och en hållbar livsstil. Jag läser också “Köp Billigt och Sälj Dyrt” av Mattias Eriksson, samt boo hoo – en bok om hur en svensk entreprenörsduo var tidigt ute med handel av mode online, där först ingen trodde på dem och där de sedan attraherade stora mängder kapital innan it-bubblan sprack. Läser även den sista boken i serien om de sju systrarna som kom ut för en tid sedan, där författarinnan tragiskt avled i cancer nyligt. Du fattar balansen :)

 

  • Passa på att se över portföljen innan du går på semester så är du trygg i allokeringen. Är det någon sektor, region eller något bolag som blivit för dominant? Är det någon aktie eller fond du vill plocka in i den långsiktiga portföljen? Förbered så du kan koppla av i större utsträckning på semestern.

 

  • Till följd av den starka börsen har flertalet nynoteringar rasat kraftigt under den sista perioden. Det är ett tecken på flera olika orsaker; för höga onoterade värderingar, att en begränsad andel av aktierna släppts till försäljning, att många investerare går in för att sälja av och kanske även att det finns för många noteringar/SPACar. Välj därför med omsorg nu när volymerna på börsen går ner något under sommaren för det finns alltid bra bolag att hålla koll på.

 

  • Lucy Global Fund lanserar under sommaren via Kapitalförvaltaren AIFM Group. Ledd av Therese Nyrén i AIFM:s kapitalförvaltningsteam. Fonden investerar i aktier inom livsstil, hälsa och skönhet samt företag som äger eller kontrollerar varumärken inom livsstil, mode, hälsa och skönhet. Jag tror vi kommer se fler initiativ som detta där investeringar blir lättare att förstå och fler ska kunna relatera till sin investering. På samma sätt förväntar jag mig fler fonder framåt som på ett förståligt sätt ger dig en insikt i hur fonden jobbar med hållbarhet, jämställdhet och olika typer av sociala frågor.

Ha en fin midsommar!
Michaela

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!