* Texten är skriven i samarbete med Vontobel

 

Kryptovalutor är en del av framtiden hävdar flera aktörer, bland annat institutionella investerare. Kanske kommer en tid när svenska kronor, euros och dollar är förbi, eller kanske inte. Oavsett så kommer kryptovalutor med stor sannolikhet vara en viktig del av vår framtid och därmed är det ju också intressant ur ett investeringsperspektiv.

Nu lanserar Vontobel sin nya Crypto Portfolio, ett trackercertifikat med de fem största och därmed mest likvida kryptovalutorna som underliggande tillgång.

Läs mer om deras Crypto Portfolio här!

Digitala valutor vs. fysiska pengar

Kryptovalutor är helt digitala pengar. Jämfört med våra nationella, fysiska valutor är kryptovalutor oreglerade. De styrs alltså inte av någon stat, bank eller annan institution, utan finns i ett globalt nätverk. Vidare är det även, tack vare att pengarna är helt digitala i ett nätverk, omöjligt att förfalska kryptovalutor. Som användare av kryptovaluta kan du också vara anonym tack vare dess uppbyggnad. 

Att kryptovalutor inte styrs av en stat eller annan institution innebär även att de är tillgängliga för alla som har internetuppkoppling. För oss i Sverige så är det i stort sett självklart att ha ett bankkonto, men det är faktiskt ett privilegium som inte finns i alla delar av världen. Kryptovalutor skapar därmed möjligheter för de som idag inte har tillgång till en bank. 

Det finns mer än bara Bitcoin

Den mest kända kryptovalutan är utan tvekan Bitcoin. Vontobel var den första emittenten i världen att 2017 lansera ett trackercertifikat med Bitcoin som underliggande tillgång. Precis som fysiska pengar har olika nationella valutor såsom svenska kronor, thailändska baht och marockanska dirham finns även olika kryptovalutor. Idag finns över 2000 olika kryptovalutor på marknaden och antalet har växt kraftigt de senaste åren. Några av de större, utöver Bitcoin, är Ethereum, XRP och Litecoin. Hos Vontobel finns sedan tidigare både trackercertifikat och mini futures med en kryptovaluta som underliggande tillgång per produkt. För att sänka tröskeln och göra det ännu enklare att investera i kryptovalutor lanserar de nu sin Crypto Portfolio, ett trackercertifikat med flera kryptovalutor som underliggande tillgång, i en och samma produkt.

Krypto – Givet för den som vill investera i framtiden

Kryptovalutor är intressant att investera i just tack vare alla dess fördelar. De är decentraliserade, de är anonyma, de är globala och styrs helt av tillgång och efterfrågan. Utvecklingen är fortfarande i ett tidigt stadie vilket innebär att det är svårt att veta vilken eller vilka av alla drygt 2000 kryptovalutor som kommer vara framtiden, det kan alltså innebär en hög risk att investera i en kryptovaluta. Det kan också upplevas osmidigt att ha faktiska kryptopengar i en digital plånbok, precis som det känns osmidigt att ha amerikanska dollar i byrålådan om du vill investera i dollar. Genom Vontobels nya Crypto Portfolio så investerar du enkelt och smidigt i de fem största kryptovalutorna som underliggande tillgång, vilket ger en riskspridning och du slipper även ha en digital plånbok.

Vad är ett trackercertifikat?

Ett trackercertifikat är en börshandlad produkt som följer värdet av en underliggande tillgång i ratio 1:1. Om den underliggande tillgången, i detta fall fem kryptovalutor, stiger i värde med 5% så stiger trackercertifikatet med 5%. På samma vis minskar värdet på trackercertifikatet om den underliggande tillgången går ner. Ett trackercertifikat är fördelaktigt när den underliggande tillgången är svår eller komplicerad att äga direkt, såsom i fallet med kryptvalutor.

Hur investerar jag i Vontobels nya Crypto Portfolio?

Vontobels Portfolio är noterad på NGM, så troligtvis hittar du den hos din bank. Nedan hittar du symbolen, ISIN och länkar till produkten hos några av nätmäklarna samt till NGM och Vontobels egen sida.

ISIN: SE0013647757 Symbol TRACK 5KRYPTOS VON

Avanza

Nordnet

investerest.vontobel.com

www.nordicgrowthmarket.com

Delar av innehållet på Feminvests hemsida skall tolkas som marknadsföring och inte rådgivning. Artiklar är i viss mån finansierad av bolag. Detta inlägg avser ett sådant samarbete. Inget investeringsbeslut bör fattas utan en klar förståelse av de risker som är inblandade. Att investera kommer med risker som i kan leda till förlust av delar eller hela insättningen. Sträva därför efter att vara en medveten investerare.

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!