Kris. Tänk att vi är under kris. Som 90-talist och uppvuxen i Sverige har man blivit naiv och förskonad. Ett land i kris ska ju inte gälla trygga Sverige. Överallt man vänder sig så pratas det om Corona, och tråkigare nyheter delas för var dag som går. Att ge sig ut på en kortare lunchpromenad runt kvarteret för en nypa luft mitt i karantänen har varit det mest upplyftande jag gjort de senaste veckorna. Så jag och min kollega Michaela började diskutera vad vi skulle kunna skriva om/dela som är lite positivt under dessa tider, och vi fick fram en hel lista med bolag som tagit till innovativa lösningar för att gå runt, eller kanske bara för att hjälpa till!
Men så fick jag en aha-upplevelse i veckan. Jag tänkte utöka min promenad i tron om att det skulle vara hyfsat tomt på gatorna. Blev istället överrumplad och nästan nertrampad av folk, (gamla som unga) för att glasskiosken vid Hammarbykajen har öppnat. Corona kan visst få oss att hajja till ett par dagar. Tills 7 plusgrader, strålande sol, och årets första magnum är inom räckhåll. Då får det tydligen vara nog. Är detta verkligen Sverige – ett land i kris? Behöver jag säga att jag inte går där längre..
Så till er som inte suttit trängts på uteserveringar under veckorna som varit. Här kommer ett inlägg där jag vill lyfta tio bolag och människor vars välvilja och innovation gör Corona-tiden något bättre! Kanske även lite inspiration till vad kan man själv kan göra för att visa solidaritet i dessa tider. (Förutom att inte trängas på offentliga platser då..)

Tio initiativ som gör sverige lite bättre under Corona-tider:

Beredskapslyftet & SAS
“Med Beredskapslyftet mobiliserar vi tillfälligt tillgängliga personalresurser för att stödja svenska arbetsplatser som är starkt pressade under Coronakrisen eller som är i behov av akut hjälp.” Läs mer om det här! Sophiahemmet är en ideell förening som bedriver utbildning, sjukvård och forskning genom dess olika verksamheter, och har tagit på sig att utbilda permitterad personal från SAS för att avlasta sjukvården. Kabinpersonal som nu står utan jobb och har därför blivit ombedda att se över möjligheten att snabbutbildas så att de istället kan arbeta inom andra kärnverksamheter. Som till exempel barnomsorg och sjukvården. Då kan varslad/ permitterad personal rycka in när Corona slår till och fylla luckor. 300 personer anmälde sig direkt!

Bild lånad av Karma

Karma
Karma är ett bolag som säljer mat via sin app som mataffärer, restauranger och caféer i vanliga fall skulle ha slängt. Som privatperson får sedan boka maten och åka och hämta den själv. Idag använder ca 1 miljon hushåll appen, och de har ca 7 500 aktörer som är anslutna. På ett par timmar fattade Karma ett beslut för att möta den stigande krisen, de har till exempel börjat med leveranser i Stockholm – snart även i Göteborg samt andra städer. Ytterligare en förändring är karma-boxarna som går att prenumerera på. Tanken är att restauranger och kök ska hållas öppna även fast ingen går dit.
Läs mer här: Karma boxarna hittar du här!
Hållbarhet OCH solidaritet – vilken grej!
Apotea
Branscher och företag går under runt omkring oss och samtidigt finns det andra som blomstrar. Nätapoteken och hemkörning av mat är exempel på dessa. Apotea hade ett behov av att snabbt få in 100 nya personer i sin personalstyrka. Till följd av detta har Apotea erbjudit sig att “låna” personal. Apotea betalar ut lönerna till de anställda och arbetsgivare slipper varsla. Förutom detta, så skänkte Apotea 900 flaskor handsprit till Karolinska i Solna och Huddinge.
Elite Hotels
Hotellbranschens har precis som SAS drabbats hårt av Coronatider. Tusentals varslas när hotellrummen står ekande tomma. Just därför erbjuder Elite Hotels sina rum till personer över 70 samt vårdpersonal och andra som är i behov av evakueringsboenden till extremt låga priser för att bidra med samhällsnytta OCH skapa arbete för så många av de anställda som möjligt.
Läs mer här: Elite Hotels

Bild Lånad från Pom & Flora

POM & FLORA
Pom & Flora är en av Stockholms bästa (i min mening) frukostställen som finns både på Söder och i Vasastan, är en av flera innovativa bolag som har skapat en kanal för oss privatpersoner att ge vår fantastiska sjukvårdspersonal i Sverige ett litet tack. De har har skapat ett swish nummer där man kan swisha 100 kr för att bidra till en frukostpåse som åker ut till våra vänner i sjukvården. Först ut är Förlossningsavdelningar runt om i stockholmsområdet och näst på tur är intensivvården. Swisha till: 123 309 3887 för att bidra till en frukost! Märk med: Stötta vården
Broms Karlaplan
Ideén kom ursprungligen från Cathrinehagstromer och michaelabb som ville stötta Broms Karlaplan och annabrom chef. Projektet går ut på att du som privatperson kan swisha 250 SEK och ger därmed bort en påse med två måltider för två personer. Varje vecka byter Broms vårdenhet de levererar till. I veckan som varit har man hunnit med Stockholm sjukhem, Attendo Nacka, Sabbatsberg Geriatriken, Baggebygårds servicehus samt Danderyds infektionsavdelning och fortsättning följer! Läs mer här: Broms Karlaplan
Vill ni också bidra, swisha till: 123 21 58 533
Scania
Scania har även dom behövt permitterat tusentals. Dock har ett 50-tal av de personerna som blivit permitterade, fått i uppdrag att arbeta för Getinge för att öka produktionen av respiratorer. Getinge som behövt lägga i en extra växel när det kommer till dess produktion behövde akut hjälp, och där stod Scania beredd att rycka ut med kompetent och tillgänglig personal.
Gibon
Gibon skapar innovativa lösningar för digitala miljöer till vardags. Nu har Gibon tillsammans med digitalbyrån Daresay startat projketet “Dataprata”. De har tillsammans byggt upp en sajt anpassad, framförallt till målgruppen med låg digital vana. Sajten ger tydliga steg-för-steg-instruktioner för att komma igång och hjälper till att starta de vanligaste apparna för videoträffar. Poängen med gratistjänsten är att man enkelt ska kunna hålla kontakten med sina anhöriga som har en lägre digital vana, trots den sociala isoleringen som pågår. Samt att de vill hjälpa våra äldre att bli mer självständiga digitalt.
Hjälp dem att sprida tjänsten och läs mer om Dataprata här
Action Against Corona
Stiftelsen Norrsken och Dagens Industri har dragit igång uppropet Action Against Corona som lanserades tidigare i veckan. För att finansiellt kunna stötta bra och innovativa lösningar under den rådande krisen. Under de första två dagarna hade över 300 bolag och organisationer hört av sig med förslag på hur man kan bekämpa Corona. I dag fredag, så kommer de även att lansera en matchmaking-plattform där de som kan erbjuda volontärinsatser kopplas ihop med företag och organisationer som har behov av det. – Hur bra!? spana in Action Against Corona här!
Ett av bolagen som samarbetar med Norrsken är God Hjälp som
möjliggör gratis hemleveranser av mat- och apoteksvaror till riskgrupper. De sammanför personer i riskgrupper med verifierade volontärer.
För att bli volontär, gör din intresseanmälan här: (obs tjänsten är under uppbyggnad)

                                                                            Bild lånad av Action Against Corona

NAIA
Delar ut gratis dryck dig som jobbar extra hårt i dessa tider. Är du eller känner du någon som arbetar inom vården som är i behov av lite extra energi i Stockholmsområdet. Glid in på deras Instagram och lämna en kommentar så kanske de kommer förbi just din arbetsplats! Håll er uppdaterade om detta via deras Instagramkonto: @thenaiainitiative
Tack till dig som arbetar och kommer att fortsätta att arbeta inom sjukvården även efter Coronakrisen. Tack för det där lilla extra. Tack för din medmänsklighet och tack för din tid.
Tack till alla er där ute som sprider lite extra glädje och inspiration under dessa tider!
 
Vet ni om fler bolag eller personer som bidrar med innovativa lösningar under Corona-tiden. Maila gärna till rebecca@feminvest.se eller kommentera i inlägget!
Glöm inte att lyssna på veckans avsnitt av Feminvestpodden!
Ta hand om er!
Rebecca

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!