Nu var det ett tag sedan som jag uppdaterade om hur den hållbara portföljen går. För dig som inte känner till vad det är så är det investeringar jag gör som inspirerar och ger kunskap runt olika hållbara investeringsalternativ och strategier.

Min första målsättning är att uppnå 50.000 SEK i värde, i dagsläget har jag 23.543 SEK varav 4.000 SEk inte är investerat ännu. Du kan även följa mina tankar runt den i vår facebookgrupp för tjejer. Det är oerhört viktigt att stå för sina egna investeringsbeslut, därför ska mina investeringar inte tas som råd. Jag vill vara transparant runt hållbarhet för att jag ser att många funderar på just hållbara investeringar, samt jag tror att vi behöver prata om investeringar i större utsträckning för att dela tankar och kunskap med varandra.

Själv har jag inte EN specifik hållbarhetsstrategi för samtliga bolag, det vill säga majoriteten av bolagen har en affärsidé som bygger på hållbarhet, men några av bolagen har endast ett omfattande hållbarhetsarbete. Men portföljinnehaven är långsiktiga. Läs mer om olika strategier för hållbarhetsarbete här: sju goda råd för hållbara investeringar
Här nedan får du en liten introduktion till innehaven i min hållbara portfölj.

Azelio

är ett solenergiföretag, en svensk startup med bland andra fastighetsprofilen Ilja Batljan och Pär Nuder på ägarlistan. Företagsidéen bygger på att energi från sol- och vindkraft lagras i aluminium och därför kan användas under natten när solen lyser med sin frånvaro, energiframställning som har varit direkt beroende av sol och vind. Förhoppningen är att lösningen ska underlätta omställningen till förnybara energikällor. Bolaget har  avsiktsförklaringar med kunder i Mellanöstern, Afrika och USA och har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med amerikanska Trimark Associates rörande samarbete om 45 MW kapacitet av energilagring till 2025 på den nordamerikanska marknaden. där Trimark kommer att vara systemintegratör. Bolaget är noterat på First North och har ett börsvärde om 1 370,79 miljoner SEK och ett P/E-tal-7,71 – det vill säga de tjänar inte några pengar i dagsläget.

Här ser du portföljens utveckling sedan januari i år i jämförelse med OMXS30.

Electrolux har vid flera tillfällen utnämnts som ett av världens främsta företag inom hållbarhet och klimatarbete i globala rankningar. Dels den globala topp 100-listan av världens främsta företag inom hållbarhet (Corporate Nights), och dels har de flera gånger fått en plats på CDP:s A-lista för sitt arbete mot klimatförändringar. Deras arbete omfattar allt ifrån flygresor för ledningsgrupp till utsläpp från den egna produktionen som ska minska med 80 procent samt utsläppen från användning av bolagets produkter ska minska med 25 procent. Det ska ske fram till 2025, med startåret 2015. Bolaget har ett börsvärde om 49 800,36 miljoner SEK och ett P/E tal om 22,13 idag. Bolaget har drabbats kortsiktigt av covid19 har även en stark exponering mot dollarn, så för detta innehav räknar jag med en längre återhämtning på sikt. Min innköpskurs låg på 131,48 SEK så historiskt låg.
PowerCell Sweden är verksamma inom bränslecellsproduktion som drivs av vätgas och har en patenterad hållbar teknik med el, värme och endast vatten som utsläpp. Det krävs en omfattande infrastruktur runt energiframställningen så bolaget och industrin har en bit kvar innan de är vinstdrivande.
Bolaget har ett börsvärde om 17 019,29 miljoner SEK och ett P/E-tal  på-273,34, det kommer dröja ytterligare innan bolaget tjänar pengar men innovationen att bidra till att framställa energi med endast vatten som utsläpp är revolutionerande och jag tror på en stark tillväxt framöver där många energibolag globalt vill ställa om.
Tomra Systems är ett norskt bolag som hjälper dina pantburkar få nytt liv. (Investmentbolaget Latour ger dig en exponering mot Tomra likaså) Ett spännande teknikbolag som utvecklar produkter för automatiserad returhantering.  Tekniken används inom produktsortering för pantsystem, sortering av avfall och vid sortering av malm och mineraler i gruvdrift. Bolaget erbjuder även rådgivning och installation av sina produkter. Börsvärdet uppgår till 50 992 916 871 NOK men iom att det norska kronan är svag har jag under perioden som jag ägt bolaget förlorat lite på NOKs värdeminskning i förhållande till SEK:en Tomra Systems har ett P/E-tal på 70,73.
Vestas Wind Systems är en tillverkare av vindkraftverk med huvudkontor i Danmark. Bolaget är verksamma inom hela värdekedjan, från design, produktion, montering, logistikinstallation till eftermarknadsservice. Vindkraftverken återfinns idag på en global marknad inom samtliga regioner. Utöver erbjuds konsulttjänster för mätning och utvärdering. Börsvärdet ligger på 140 091,82 miljarder DKK och har ett P/E-tal på 31,51 i skrivandes stund.
Proethos Fond är en fond med en låg avgift som ger exponering mot följande hållbara trender:

 1. Hållbar energiproduktion
 2. Hållbar energikonsumtion
 3. Hållbara transporter för människor & varor
 4. Hållbar livsstil

Fonden väljer även aktivt att inte investera i bolag med:

 1. Vapen
 2. Alkohol
 3. Tobak
 4. Kommersiell spelverksamhet
 5. Pornografi
 6. Fossila bränslen
 7. Kärnkraft
 8. Företag som har sin juridiska hemvist i länder med hög korruption (enligt transparency International korruptionsindex)

Fonden har fördelningen 80 % i globala aktier och 20 % i räntebärande tillgångar.  Proethos ger även den exponering mot både Vestas Wind och Powercell som jag köpt separat ovan men även andra häftiga bolag som gått bra i det sista Tesla och Beyond meat. Här kan du läsa mer om Proethos samt lyssna till poddavsnittet med Proethos grundare.
Är du intresserad av hållbara investeringsalternativ utanför börsen vill jag tipsa om investeringsplattformen Trine. Läs mer om dem här.

Här har du portföljen i sin helhet:

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!