Det är många som hör av sig med anledning av den sista tidens nedgångar och frågar om det är dags att sälja aktier och fonder i och med de sista månadernas svajiga börs. Jag förstår oron och känner emellanåt samma oro, den vassaste investeraren känner samma oro till tid. När vi blir överbelamrade av information om pågående strider och uttalade hot som även riktas mot vår närhet är det lätt att tappa hoppet. Det är inte konstigt, den här bilden nedan på Fear and Greed Index den 25 februari 2022 beskriver sentimentet i marknaden just nu. Många känner igen sig.

Fear and Greed Index, 25 februari 2022 Källa: CNN
Indexet används för att ge en ögonblicksbild av samlad data på hur investerare känner och agerar baserat på en rad parametrar. Däribland flödet av kapital, spread (skillnaden mellan köp och säljkurs), hur VIX (volatilitetsindexet som mäter implicit volatilitet på S&P 500)
“The stock market is a device to transfer money from the impatient to the patient” – Warren Buffett
Ett annat sätt att applicera på vad som händer utifrån marknadens sentiment är grafen till vänster. När tror du att flest investerare säljer och när är det rent tekniskt rätt tid att sälja? Det är oftast två olika tidpunkter. Vi har sett en nedgång på börsen i början av året och det finns de som sålt och lyckats sälja på toppen som nu letar möjligheter att komma in i marknaden igen. Rent statistiskt är det dock svårt. Jag kan själv säga för att vara transparent att jag sålde av runt 30% av min portfölj i starten av året men behåller resten långsiktigt, en del högrisk innehav är rejält på minus just nu men jag tror på bolagen långsiktigt. Samtidigt som jag fortsätter att köpa in mig i marknaden, med en automatisk dragning från bankkontot i slutet av månaden.
Börsen reagerar mycket kraftfullare och snabbare nuförtiden, en kombination av att kunskap är tillgänglig för alla snabbare samt automatiserade transaktioner vid indikationer på upp eller nedgång, vilket samtidigt skapar mycket mer oro. Det är viktigt att vara medveten om när vi tittar på siffror på hur börsen reagerat vid tidigare krig/konflikter.
Ett sätt att lyfta blicken på om man är nyfiken på att lära sig mer om hur marknaden fungerar är att läsa en bok, just nu även för att stänga av nyhetsbruset som det är viktigt att få distans till. Mitt bästa tips är att inte göra som alla andra gör, utan utbilda dig för att kunna stå för dina egna investeringsbeslut. Det är den bästa investeringen du kan göra, för det är först då du verkligen lär dig och står emot att sälja för tidigt vid uppgångar eller för snabbt vid tillfälliga fluktuationer eller börsras. Du behöver inte kunna allt, men förstå det du investerar i och förstå varför du investerar som du gör.
Hur du ska agera just nu varierar från person till person. Om du har en kortsiktig sparhorisont på något år är börsen just nu en skakig plats, där jag skulle rekommendera dig att se över din risknivå. Är du långsiktig finns goda möjligheter framåt att kanske till och med köpa in dig i dina favoritaktier/fonder till ett bättre pris.
Jag får ofta frågor om böcker som är bra att läsa. Så här kommer några böcker som jag läst under de senaste månaderna. Kanske någon kan inspirera dig? Dela gärna dina tips på böcker som du läser just nu.
“Börspsykologi – så blir du en bättre investerare” av Cristofer Andersson
Du kan förstå börsen tekniskt men desto viktigare är att du förstår hur du själv tänker och agerar på börsen. Om du är nyfiken på det resonemanget och vill förstå mer av vad som påverkar dina investeringsbeslut. Boken går igenom allt från grunden – hur din självkänsla påverkar hur du reagerar till hur du kan fatta beslut som hjälper dig få perspektiv på både farhågor och hybris. Varför trumfar alltid det vi önskar ska ske det rationella som visar på att det är troligt att något sker exempelvis, eller hur påverkar hjärnan hur du kommer ihåg saker och vilka fällor medför det. Jag gillar att du får konkreta exempel på hur olika psykologiska faktorer påverkar olika personer genom att personifiera investerare och beskriva deras beteende, samt att boken ger tips på hur du kan använda den informationen till bli en vassare investerare. Till boken.
“Aktier – tre steg till ekonomiskt oberoende” av Ola Lauritzson
Den här boken bjuder på konkreta tips och strategier på hur du ska tänka när du investerar i aktier, vilka teoretiska verktyg kan du använda dig av för att bygga din investeringsstrategi. När ska du se över portföljen och hur du bygger en intresseportfölj. Dessutom finns det ett kapital som ger dig tips på hur du ska agera när börsen rasar. Vilka är de trygga hamnarna, perspektivförskjutning och hur fungerar Stopp Loss är frågor som du får bra tankar och svar på. Till boken
“Mer Börspsykologi – mentala verktyg för att överlista aktiemarknaden” av Cristofer Andersson
En fördjupning på boken ovan från samma författare som utforskar flera verktyg för att hantera situationer som uppkommer när du investerar. Varför är strategi och målsättning viktigt? Hur ska du argumentera med dig själv för att skapa distans till vad du ursprungligen tror på? Vilka tips har Warren Buffets högre hand när det kommer till att analysera de innehav som Berkshire Hathaway överväger att investera i, tips som du kan lära dig av och applicera direkt på dina placeringar. Du får på ett konkret sätt beskrivet hur olika personer reagerar baserat på hur de hanterar information, filtrerat genom tankar och känslor. Till boken.
“Vad gör en bank” av Andreas Cervenka
“Vad gör en bank” kom ut för några år sedan och beskriver en helt annan spelplan än vad vi nu ser i medierna, dock är det en viktig grund till hur det finansiella systemet är uppbyggt och vilka incitament som skapats för aktörer i marknaden. Grundläggande är det samspelet mellan centralbanker, banker och låntagare, samt de möjligheter samt risker som följer. I boken får du perspektiv på vad minusräntor innebär ekonomiskt, hur stor belåning vi hade då i Sverige (den har ökat kraftigt sedan dess) och världen samt hur krediter påverkar det den ekonomiska tillväxten. Den är lika aktuell idag som då även om världen har tagit ytterligare kliv längre ut på kurvan gällande både belåning och risktagande. Till boken.
Varje måndag framåt kl.12-13 kommer Feminvest hålla i en frågestund där du som tjej kan ställa dina frågor direkt om dina tankar om börsen just nu. Gå med i facebookgruppen för mer information.
Trevlig helg!
Michaela Berglund