SEB & Svenskt Tenn

Pontus Silfverstolpe besöker Svenskt Tenn och där får vi följa med i historien kring Estrid Ericsson och Josef Frank. Vi får kika bakom kulisserna på några av de mest kända föremålen för Svenskt Tenn. Superentreprenören, konstvetaren och förebilden Estrid Ericsson har varit en av våra största ledstjärnor i svensk konsthistoria.

 

Estrid startade sin karriär som teckningslärare och tennkonstnär. Men det som främst utmärkte henne under de 56 år hon var vd för Svenskt Tenn var hennes kvalitéer som producent och scenograf. Ericson hade aldrig något utstakat estetiskt program, men hon hade en fantasifull människas lyhördhet inför skönhetens många ansikten.
Estrid erbjöd den österrikiske arkitekten Josef Frank en fristad av leva och verka i. Tillsammans blev duon oslagbar. Josef Frank ritade möblerna och textilierna, men det var Estrid Ericson (1894 – 1981) som hade öga för hur de bäst skulle komma till sin rätt.
Tillsammans förvandlade de två den nakna och nyktert sakliga funkisen till något mjukt och hemtrevligt. Deras variant var internationell och sofistikerad och inkluderade både mönster, färger och ting, utan att för den sakens skull förlora sin enkelhet.

 

 

Länk till ett klipp från Svenskt Tenn hittar du Här!

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!