Den här veckan följer Elisabeth Svensson upp förra veckans krönika Bli bättre än genomsnittet på att investera.
Hur gör man för att spara ihop till 2,4 miljoner och hur lång tid tar det? Svaret är, som vilken sann ekonom som helst skulle svara; ”det beror på”. Dels beror det på hur mycket överskott vi lyckas skapa och som vi kan undvara till investeringar varje månad, och dels beror det på vår egen förmåga att hantera våra motgångar.

För sanningen är den att forskningen visar på att det oftast är vi själva som är den största risken för våra egna investeringar och att vi, i oroliga tider, tenderar att fatta irrationella beslut som gör att våra investeringar därför tenderar att prestera sämre än om vi suttit lugnt i båten.
Anledningen till att jag berättar detta är för att jag själv varit den som trott att jag, genom att ta genvägar, kunde skynda på utvecklingen i pengamaskinen. Med facit i hand har det dock enbart medfört att det tagit ännu längre tid. Även om det, för mig, varit viktiga ”läropengar” och antagligen gjort mig ännu mer dedikerad till att nå målet om ekonomisk frihet innan jag fyller 40.
Och på mindre än 10 år har jag, med hjälp av det överskott av pengar jag sett till att skapa från min lön och andra sidoinkomster, byggt upp ett par olika inkomstströmmar genom olika typer av investeringar vid sidan av min anställning. Dessa inkomstströmmar har med tiden vuxit och medfört att jag idag inte längre är beroende av en löneinkomst för att finansiera mitt liv. Även om lönen är en trevlig extra inkomst vid sidan av alla andra, mer eller mindre passiva inkomster från olika typer av investeringar varje månad.
Samtidigt som jag fokuserat på att skapa dessa olika inkomstströmmar har jag också sett till att minska på all onödig konsumtion, vilket gjort att gapet mellan inkomster och utgifter vuxit åt båda håll, och därmed också det överskott som jag kunnat lägga in i pengamaskinen.
Idag har jag därför en, mer eller mindre, passiv inkomst som gör det möjligt för mig att till exempel köpa tid. Exempelvis kunde jag och min sambo under hela förra vintern ta tjänstledigt för att under 7 månader vistas i Indien, Nepal och SriLanka. När vi kom hem från den långa resan hade vår pengamaskin dessutom tjänat ihop mer pengar än vi hade gjort av med på resan, så man kan väl säga att vi kom hem, både finansiellt, emotionellt och mentalt rikare från resan, är när vi åkte.
Vi har också gjort valet att investera i mindre hyresfastigheter i både Sverige och utomlands. Någon som medför att vi nu bor gratis och tjänar pengar genom våra fastigheter. Dessutom har vi, av både ekonomiska och miljömässiga skäl, valt ett liv utan bil vilket naturligtvis påverkar våra månatliga utgifter enormt och även vårt klimatavtryck.

Så genom att jobba med att både minska utgifterna och samtidigt öka inkomsterna har resan mot ekonomisk frihet gått betydligt snabbare än jag vågat drömma om. Dessutom är det en enorm frihet och ett stort värde i att själv ha skapat detta frihetskapital.
Därför ser jag det också som min uppgift att få fler, framförallt kvinnor, intresserade av att böja investera genom att dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Detta gör jag bland annat genom bloggen och portalen www.RikaKvinnor.se. I min värld ska nämligen ingen i Sverige behöva stanna kvar på en dålig arbetsplats eller i en dålig relation pga ekonomiska skäl, eller inte ha möjlighet att vara hemma mer med barnen när dom är små.
Häng gärna med RikaKvinnor på denna spännande resa mot ett rikare liv inom alla områden, inte minst det ekonomiska. Du hittar oss på Instagram #rikakvinnor eller på bloggen; www.RikaKvinnor.se
Jag ser fram emot att dela denna spännande resa med dig!
Med värme
Elisabeth Svensson, vd och grundare för RikaKvinnor.se