6 maj 2022

“Pengar är makt och det ska fördelas jämställt”

I Sverige äger kvinnor bara hälften så mycket som män. Statistiken är tydlig, men vi har kraft att förändra den. Genom medvetna val och nya tankesätt kan vi skapa ett mer ekonomiskt jämställt samhälle.

Babylonia Cimen, Privatrådgivare Entreprenör på SEB berättar om hennes bild av ekonomisk jämställdhet, och hur hon i sin roll kan påverka och uppnå det.

Vad betyder ekonomisk jämställdhet för dig?
– Att alla ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Pengar är makt och det ska fördelas jämställt, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Hur kan du i din roll påverka det?
– I mina möten med kunder som lever i relation där paren ofta tjänar olika mycket, lyfter jag frågan och skapar en diskussion kring jämställd ekonomi. Den som tjänar mer kan stå för en större andel av hushållets utgifter och jag rekommenderar att den startar ett sparande i den andras namn.

Babylonia beskriver hur det ofta är den med lägre lön som tar ett större ansvar för barn och hem, såsom föräldradagar och vård av sjuka barn. Hon rekommenderar därför att föräldern med lägre inkomst kompenseras av den andra med ett sparande till pensionen, och se till att göra det sparandet till enskild egendom för att skydda pengarna.

– Självklart gör varje hushåll sina egna val. För mig är det viktigt att de förstår de långsiktiga konsekvenserna av valen som görs. Att ha en jämställd ekonomi ger trygghet, därför viktigt att belysa möjligheter och lösningar som gör det lättare att komma ett steg närmare.

Vad tror du är de största fällorna till att inte uppnå ekonomisk jämställdhet?
– Sverige har historiskt gjort stora framsteg när det gäller den ekonomiska jämställdheten. Ändå vet vi att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män, tar ut en större del av föräldraledigheten, arbetar deltid i större utsträckning, är mer sjukskrivna och har lägre kapitalinkomster.

Jämställdheten brister också i hur offentliga stödåtgärder fördelas. Det här leder till stora skillnader i livsinkomst mellan kvinnor och män, och är en av de största fällorna idag tror jag. Den slutliga pensionen blir därför på många sätt ett kvitto på hur rådande ojämställdhet under hela livet påverkar kvinnors och mäns livsinkomster.

 Babylonia Cimen, Privatrådgivare Entreprenör på SEB

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!