Pengarädslor. Vet inte ens om det är ett riktigt ord egentligen. Vad jag menar med pengarädslor är helt enkel vad vi är rädda för som har med pengar att göra.  Våra pengarädslor påverkar oss och kan göra det svårare för oss att tjäna mer pengar och kan även helt förhindra våra pengar från att växa. Utifrån min egen resa och de kvinnor jag coachar och möter så vill jag dela med mig av vad jag tror är några av de vanligaste pengarädslorna vi har och hur de kan påverka oss.

”Mina pengar kommer inte att räcka/Jag har aldrig tillräckligt med pengar”
Att det inte finns eller inte kommer finnas tillräckligt med pengar är något väldigt många av oss någon gång tänkt. Eller som det gamla osköna citatet (som jag själv skrattat åt svinmånga gånger) ”Det är alltid så mycket månad kvar i slutet av pengarna”.  Om du tror att det är sant så kommer det också bli din sanning. Så fort pengar kommer in så spenderas de, även om du plötsligt en månad får, säg, dubbelt så mycket i lön, så är de fortfarande slut innan nästa lön kommer. Du har helt enkelt aldrig tillräckligt med pengar för du hittar alltid, oftast helt omedvetet, sätt att spendera pengarna och än en gång visar du för dig själv att det är sant. Men om du vänder på det så kan du ju fundera på alla de månader, troligtvis de flesta, som pengarna har räckt, kanske precis på håret men det har räckt, det har alltid löst sig. Så egentligen så har du ju alltid tillräckligt med pengar.

”Jag är livrädd för att förlora pengar”
Anledningen till att så många inte vågar investera är för vi är rädda att förlora pengar. Det är inte så konstigt. Om vi jämför känslan av att vinna 10 000 kr med att förlora 10 000 kr, så är de negativa känslorna över att förlora 10 000 kr otroligt mycket starkare än de positiva känslorna över att vinna 10 000 kr.  Om du frågar alla människor idag som byggt upp sin rikedom själva så kommer varenda en att säga att de har förlorat pengar. Alla har förlorat pengar, troligtvis flera gånger. Men de har vunnit mer. Och med vunnit menar jag inte att de köpt en triss-lott och skrapat fram x antal tusen i månaden i ett visst antal år, utan med vinna menar jag att de haft en positiv avkastning på sina investeringar. Så risken med rädslan att vara livrädd för att förlora pengar är att vi aldrig tar några risker och därmed inte heller kan vinna något.

”Om jag blir rik är kommer mina vänner lämna mig”
En rädsla för att våra vänner skulle lämna oss om vi blir rika (eller framgångsrika för den delen) är en rädsla som jag tror är bra mycket vanligare bland oss kvinnor än bland män. Just denna rädsla har vi diskuterat en del i mitt coachingprogram de senaste veckorna. Rädslan grundar sig ofta i vad i tror om rika människor. Såsom att rika människor är giriga, de är elaka, de bryr sig bara om sig själva och sina pengar. Vi tror att om vi blir rika så blir vi likadana, alltså riktiga skitstövlar för att vara krass, och då kommer våra vänner att lämna oss. Min egen teori är att många av de rika människor vi ser i filmer, i serier, kanske på löpsedlar och tidningar är rätt hemska människor som vi helst inte vill umgås med. Men det är inte hela sanningen. Det finns rika skitstövlar, det finns medelsvenssons skitstövlar och det finns fattiga skitstövlar. Om du verkligen tänker efter tror jag du kan komma på otroligt många rika människor som gör fantastiska saker för världen, om inte så googla. Så fråga dig själv varför du skulle förändras om du blev rik.

Så hur släpper man taget om sina rädslor?
Det handlar helt och hållet om mentalt arbete. Mentalt arbete är på ett sätt väldigt simpelt men samtidigt väldigt komplext. Som ett första steg så skulle jag rekommendera att acceptera att dina pengarädslor är en del av dig idag. Bara det kan ta tid och vara tufft. Innan det behöver du så klart också ha identifierat dina pengarädslor och hur de påverkar dig. När du accepterat rädslorna så var uppmärksam på när och var du möter dem, vilka sammanhang spär på rädslorna, vilka människor påminner dig om dem osv. Sedan kan du börja arbeta med att förändra dina rädslor som ju idag är dina sanningar och ersätta de med nya sanningar. Och du, jag skulle rekommendera att ta en rädsla i taget. Kom också ihåg att våra rädslor många gånger har flera lager och ofta behöver du bryta igenom ett lager för att ens bli medveten om nästa lager.
Vill du lära dig mer om pengarädslor? Den 19/11 kör jag ett gratis webinar som utforskar tankar och känslor om pengar och hur de påverkar oss: Exploring Money Mindset. Länk till webinar 
Ps. Om du är nyfiken på mitt coachingprogram Fall in Love with your Money så hittar du mer info här

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!