Att endast få en tillväxt på ditt kapital är förmodligen inte målet, det du söker är snarare möjligheterna som kommer med en trygg och mer flexibel ekonomi. Tiden att spendera på det du verkligen vill göra, underlätta valmöjligheter för resor, utbildning och bostadsköp o.s.v. För att komma dit behöver du inse att du kommer misslyckas emellanåt. Du kommer lära av de misstagen, därför är det viktigt att våga börja i liten skala, lära dig och emellanåt börja om på något sätt. 

Precis som med lycka och framgång kan du faktiskt inte få din avkastning direkt i de allra flesta fall. Du behöver vara långsiktig, flexibel och lägga lite tid, för det du lägger din tid på blir du bra på. Det är en myt att du behöver mycket pengar för att komma igång, tålamod däremot – det kommer du behöva.
Eftersom jag ser en tendens till ett högre risktagande och en mer opportunistisk dialog investerare emellan. vill jag dela några råd, de är inte något jag själv kommit på. Det kommer du upptäcka när du läser, ackumulerad visdom är den bästa för att ge perspektiv på stunden och tidningsrubriker om snabba cash, du fattar. Vad tänker du om nedanstående punkter?

  • Valutor i sig är värdelösa 

Pengar är bara värdefulla eftersom de kan ge dig något annat du vill ha. Det är inte ett slutmål för så många av oss. De är tänkta att gå från hand till hand. Att endast hålla hårt i dem kommer inte säkerställa att du får en ekonomisk tillväxt, de behöver sättas i rörelse. I forum där vi ofta pratar om hur du ska få mer pengar är det lika viktigt att komma ihåg att det finns andra lika viktiga funktioner med att ha tillgång till pengar, att investera, hushålla, spara, spendera och ge bort dem.
Så öva på att ge bort det på samma sätt som du övar på att investera det. Spara det för en regnig dag om du inte har det avsatt ännu. Pengar är tänkt att fungera som olja i vår världsekonomis maskineri.

  • Smarta pengar tar sin lilla tid

De bästa riksbankscheferna i världen tänker långsiktigt. Varför? För att fatta de bästa besluten gällande din egen ekonomi måste du ta en distans till dina beslut.
För de bästa investeringarna tar tid, de beror inte på någon enskild händelse eller försäljningen av en specifik produkt och däremellan är utvecklingen kantad av både upp-och nedgångar. Warren Buffett är ett ypperligt exempel på en investerare som tar god tid på sig innan han går in i ett innehav och om möjligt är han ännu långsammare på att sälja.
Ett bra sätt att hantera din egen ekonomi är att först bryta dina tidigare mönster med användandet av pengar. Som att köpa för mycket saker eller gå ut hela tiden och sedan medvetet besluta om nya sätt att hantera det. Det är svårt. Men ge dig själv tid genom att lugna ner beslutsprocessen.

  • Att tjäna pengar kan med fördel vara tråkigt

Vi ser som oftast endast de dramatiska, omedelbara framgångsrika berättelserna om ekonomi i media, det ger en skev bild av vad ett gott sparande egentligen innebär. Akt dig för den fallgropen som vi alla känner av till tider. Framgång skapas och upprätthålls av att göra samma sak många gånger om, i riktning mot ett långsiktigt mål. Du sparar pengar bit för bit. Du investerar det. Du får utdelning eller inkomst. Du återinvesterar intäkterna. Det är inte några dramatiska händelser som omförhandlar den strategiska sparhorisonten.

  • Investeringar betyder att du behöver säga nej

Att göra ingenting är det mest rätta för den mest ambitiösa investeraren. Det finns massor av härliga saker och upplevelser som ber om dina pengar just nu. Din hjärna prioriterar omedelbar belöning. Lägg därför pengar på det du tycker är viktigast, och skippa det andra. Perspektivet är att din framtid är värt mer. Att säga nej till majoriteten av kostnadsmöjligheter som kommer din väg är nyckeln till din ekonomiska framgång. De flesta av oss slösar bort stora delar av det vi har.
Det enda undantaget från denna regel är att du bör hitta det du älskar att lägga lite pengar på, det kommer gör att den initiala uppoffringen att ha en lite mindre budget för 

  • Investeringar behöver kalibreras

Din uppmärksamhet är begränsad. Det finns bara 24 timmar om dygnet, och de går snabbare än någonsin. För att bli riktigt bra på vad som helst måste du ägna tid och energi åt det. Om du inte har tid eller intresse för att studera pengar djupt måste du tydliggöra dina mål och automatisera dina steg så mycket som möjligt, idag finns goda möjligheter och verktyg för detta.
Jag vill dock uppmuntra dig att lära dig grunderna. Automatisera inte en sparprocess innan du verkligen förstår den.
Med den här texten vill jag upprepa efter ett otroligt dramatiskt år på börsen som gått som tåget  och skapat felaktiga förväntningar på vad investeringar innebär. Underskatta inte ett litet, långsiktigt sparande.
Lyssna på podden med Olga Rönnberg om hennes bolagsresa och listning av sitt bolag Trainimal.

Michaela

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=lFU2XdKdP2Y[/embedyt]

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!