Funderade på att döpa inlägget till Lev nu, dö sen. Men kände att det inte riktigt passade i dessa tider. Så istället blev det leva nu och spara för sen. För just det där med att hitta balansen mellan att leva nu och spara för sen, spara för framtiden är en fråga som många ställer sig. En fråga jag kan diskutera i timmar med glöd och passion och detta inlägg blir bara ett axplock av mina tankar.

Jag har varit den som bara levde i nuet och jag har varit den som bara sparade för sen, den som inte levde alls. Båda var skit. Men skulle jag vara tvungen att välja det ena eller det andra så skulle jag välja att bara leva nu, alla gånger, för vi vet aldrig hur länge vi får leva. Men vi lever ju oftast längre än till imorgon och vi vill ju också kunna leva vår dröm då.

Så hur hittar man egentligen den där balansen mellan att leva nu och spara för framtiden då? Först och främst så behöver vi definiera vad vi menar med leva nu, vad vi menar med spara och vad vi menar med balans. Definitionerna kommer vara olika för oss alla och våra definitioner kommer också att förändras under livets gång. Det viktiga är att förstå att våra liv ser olika ut. För någon kan leva nu innebära att äta ute varje dag, för någon annan innebär att leva nu att spendera tid med barnen utan att tänka på hur det påverkar pensionen.
För mig har att hitta balansen mellan att leva nu och spara för framtiden handlat främst om två saker:

  1. Förstå min prioriteringar och våga äga och uttrycka dem
  2. Inse att balans är en resa inte ett mål, precis som livet

 

Mina prioriteringar

Jag vet vad jag vill lägga pengar på, jag vet vad jag inte vill lägga pengar på och jag vet vart jag vill. När jag levde extremt sparsamt så prioriterade jag till stor del bort resor och att äta mat ute. Men jag älskar att resa och jag älskar mat (men är inte direkt någon mästerkock). Idag lägger jag gärna pengar på både resor och mat ute och jag njuter av varje stund. Däremot så väljer jag gärna bort att lägga pengar på nån billig skitrestaurang och jag skulle aldrig, av flera anledningar, välja att resa med tex. Ryanair. Jag väljer också bort att shoppa massvis med kläder och är helt ointresserad av att ha senaste telefonen eller datorn. Det innebär också att jag väljer bort att umgås i köpcentrum, jag åker hellre ut i skogen med mina vänner och tar med en termos med kaffe. Jag väljer också att lägga mycket pengar på min egen utveckling, så pass mycket så många i min närhet tycker jag är lite galen. Jag väljer att spara för att ha möjlighet att göra alla resor jag drömmer om, gå alla utbildningar jag vill.
Det är inte alltid helt enkelt att förstå och våga äga sina prioriteringar och säga nej till saker som vi idag spenderar pengar på av vana. Det kräver att du ändrar dina tankar, det kräver att du jobbar med ditt mindset. Vad vill du prioritera idag, imorgon och i framtiden?

Balans är en resa

Jag vet att det kan låta klyschigt men släpp kravet på att hitta den perfekta balansen, för du är i ständig förändring. Lägg ditt fokus på hur du vill må och hur du vill känna dig och låt det få styra dina val och låt det få förändras. Jag menar alltså hur du vill må långsiktigt inte kortsiktiga kickar. För mig är till exempel sommaren en tid då jag vill vara ute och äta väldigt mycket medan under hösten och vintern är jag hellre hemma och lagar mer mat vilket gör att jag kan spara mer pengar utan att jag upplever att jag slutat leva nu. Balansen ser olika ut för mig under olika årstider och förändras också från år till år. Ett annat exempel är att jag prioriterat att jobba med något jag älskar men som inte alls har lika tydlig karriärbana och klart lägre lön och sämre löneutveckling än mitt tidigare jobb (i alla fall teoretiskt, men mer om det en annan gång). Se till att du kontinuerligt utvärderar din balans, att du utvärderar ditt liv.

Kanske det viktigaste jag lärt mig det senaste året

En insikt som landat hos mig senaste året är att allt fokus på sparande och att minimera våra kostnader tar energi och resurser från vår kreativitet och vår förmåga att skapa och därmed också vår potential att generera mer pengar. Utöver det kan vi ju också fundera över vad som skulle hända om vi vaknade imorgon och pengar inte längre var värda något. It’s all a mindset game. Hur vill du leva ditt liv?

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!