Oddbird startades 2013 av familjeterapeuten Moa Gürbüzer. Efter att ha jobbat med familjer som kämpat med alkoholrelaterade problem funderade Moa på hur hon skulle kunna hjälpa dem företagsmässigt. Hon sadlade därmed om och startade OddBird. För att leverera goda viner utan alkohol. På så sätt önskar hon förändra normalitetsbegreppet, men på ett härligt sätt.

“Jag driver en rörelse för att vi inte ska ha problem med alkohol, konsekvenserna jag sett gör ont i min själ.”

 Även hon är drabbad av den pågående krisen, Moa Gürbüzer den kvinnliga entreprenören bakom Oddbird vars alkoholfria premium dryckesalternativ köps in av företag, restauranger och även eventbranschen. Hon säger att hon vill vara med och stödja andra företagare så länge hon kan med sitt eget företag, så hon fortsätter att leverera.
Hennes berättelse och företagets embryo började för några år sedan.
-Jag satt i forskningsrummet på Göteborgs universitet med en Magister i strukturellt inriktade insatser. Jag hade även arbetat som handledare för omhändertagande av barn. Barn vars upplevelser var likadana. Där det enda som skilde dem åt namnen på barnen. Jag funderade på att skriva en bok för att påverka samhället i en positiv riktning, men insåg ganska snart att den skulle ligga hemma och damma hos de flesta. 
En tanke som slog Moa var att fylla en flaska på ett torg i en storstad med berättelser om de barn som drabbats av alkoholens misär, där man faktiskt kunde läsa deras öden. Men hon insåg att det skulle få ett inslag i en tidning eller två och sedan glömmas bort. Hon funderade vidare på hur hon kunde bidra till en positiv förändring. En dag kom idéen – Att sälja premium alkoholfri dryck, något hon idag lyckats med, och det med bravur. 
– Vi måste ta ett hållbart och socialt ansvar. Idag jobbar jag mot målsättningen att det en dag ska vara det normala att inte dricka alkohol. Att du som restauranggäst ska få frågan “med eller utan alkohol” och svaret med alkohol ska överraska. “jaha, vill du ha alkohol”.
 
Hon startade i 2013 och berättar att hon hade en monter på en mässa där ingen ville se åt det alkoholfria alternativet, det var inte coolt. Även finansiering var utmanande. 

-Min hårfrisörska lånade ut pengar till mig för att kunna starta, men inte någon av bankerna. 

Berättar Moa när hon ser tillbaka på utmaningar som varit. Idag är Oddbird nordens största producent av alkoholfria drycker och står för hela 25% av försäljningsvärdet i Systembolagets alkoholfria kategori. Tillsammans med kemister och några av de bästa sommeliererna i världen arbetar Moa för att fortsätta erbjuda nya typer av måltidsdrycker. Samtliga fria från alkohol och dess negativa påverkan, men utan att kompromissa på smakupplevelsen. Inom en snar framtid har Oddbird som målsättning att bland annat lansera ett alkoholfritt gin som kommer under året.
Moa är på god väg mot att påverka samhället i den riktning hon önskat, där alkoholfritt är mer populärt än någonsin.
Vilken inspirationskälla!

Moa Gürbüzer Accent MRG Wines alkoholfritt vin SpectraDesign


Du kan läsa mer om Oddbird här!

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!