Det finns många sätt att diversifiera sin portfölj för att inte bara ha aktier eller fonder med exponering mot noterade bolag. Du kan placera en del i räntefonder, onoterade bolag även om det kräver lite mer av både kapital och kompetens i o.m. den högre risken i ett tidigare stadium. Det finns även andra alternativa investeringar såsom råvaror och kryptovalutor som kan vara ett sätt att diversifiera din portfölj på.

Om du vill kika på den sistnämnda finns det många externa kryptobörser för att investera i dessa valutor. Ytterligare ett sätt att investera i kryptovalutor genom din ISK, aktiedepå är genom att investera via exempelvis ett trackercertifikat som följer en underliggande tillgång. Vontobel har nu lanserat en sådan Crypto portfolio, som en diversifierad kryptoportfölj. Det är ett trackercertifikat som låter dig följa de fem största kryptovalutorna direkt i din depå, detta för att undvika en för stor risk, som kommer med de mindre kryptovalutorna som finns och för att göra kryptovalutor mer tillgängligt.

Vid den första fixeringen innehåller den 20% fördelat mellan Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether, Ripple( XRP) och Litecoin. Men det kommer variera då certifikatet inte har en fast fördelning mellan dessa över tid. Produkten handlas i amerikanska dollar och är noterad på SIX Structured Products Exchange i Schweiz. Här får du en kort introduktion till de fem kryptovalutorna i denna, som vi även skrivit lite om tidigare här.

Bitcoin är den mest välkända digitala valutan, skapades 2009 av Satoshi Nakamoto (en möjlig pseudonym), vars huvudsyfte är att möjliggöra direkt transaktioner mellan användare utan någon inblandning från tredje part. Till skillnad från många andra valutor förlitar sig inte bitcoin på någon central utfärdare (exempelvis centralbanker), vilket de menar skyddar mot politisk påverkan och monopolliknande betalsystem.

Värdeutvecklingen på Bitcoin sedan 2014.

Ett bitcoin motsvarar i dagens värde ungefär 100.000 SEK.

Litecoin kallas emellanåt Bitcoins lillebror, och är en peer-to-peer kryptovaluta, även den byggd på öppen källkod. Valutan är liten till värdet jämfört med Bitcoin men har vuxit till att bli en av de största. Litecoin skapades av den tidigare Google-ingenjören Charlie Lee och en av de största skillnaderna mellan de två kryptovalutorna är att transaktionshastigheten på Litecoin är snabbare.

Det finns ett begränsat utbud av både Bitcoin (btc) eller Litecoin (ltc), den första har en gräns på 21 miljoner mynt medan Litecoin kan uppnå högst 84 miljoner mynt.

Bitcoin Cash kom som ett resultat av att det tog för lång tid att få fram ett Bitcoin p.g.a att den maximala storleken på ett block var begränsad till 1MB. Bitcoin cash använder sig därför inte av samma typ av mjukvara som Bitcoin (SegWit2x) och har därför inte heller samma storleksbegränsning på blocken.

Bitcoin Cashs utveckling sedan start.

När du handlar Bitcoin cash på en krytobörs eller andra kryptovalutor är priset oftast i amerikanska dollar vilket innebär att du säljer USD för att kunna köpa Bitcoin cash eller andra kryptovalutorna, det skapar utrymme för ytterligare värdeökning eller värdeminskning mot SEK.

Ethereum lanserades för första gången i 2013 av Vitalik Buterin, en rysk-kanadensisk programmerare och researcher av just kryptovalutor.

Utvecklingen av plattformen tog plats ett år senare tack vare en crowdfunding som tog plats i juli-augusti 2014, då sålde man 60 miljoner tokens. 12 miljoner ether (ETH) tokens skapades så att stiftelsen därefterkunde expandera sin utveckling och marknadsföring. 

Ripple (XRP) släpptes 2012 under samarbete mellan Arthur Britto, David Schwarz och Chris larsen.  Ripple är inte beroende av det energi- och datorintensiva arbetet som Bitcoin använder (kallat Mining). Det finns 100 miljarder XRP-tokens som utfärdats av Ripple-företaget.

Ripple kursen över tid

Vontobel lanserade år 2017 som första bank i världen ett trackercertifikat på Bitcoin. Kryptoalternativen har emellertid förändrats över tid; många nya namn har dykt upp och även vuxit till sig i storlek och därmed blivit intressanta alternativ.  Investeringar innebär alltid en risk men själv tycker jag det är spännande att följa dessa kryptovalutor framåt och även dess påverkan på det traditionella centralbankssystemet.

Hoppas du lärt dig lite nytt och här nedan kan du läsa mer om trackercertifikatet där du brukar investera./ Michaela

 

Avanza

Nordnet 

investerest.vontobel.com 

www.nordicgrowthmarket.com

 

Delar av innehållet på Feminvests hemsida skall tolkas som marknadsföring och inte rådgivning. Artiklar är i viss mån finansierad av bolag. Detta inlägg avser ett sådant samarbete. Inget investeringsbeslut bör fattas utan en klar förståelse av de risker som är inblandade. Att investera kommer med risker som i kan leda till förlust av delar eller hela insättningen. Sträva därför efter att vara en medveten investerare!

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!