26 oktober 2020

Gästkrönika – Bubblan som aldrig sprack

Bokrecension
Bubblan som aldrig sprack


Bubblan som aldrig sprack är en bok skriven av Christian Albinsson och kom ut i mars 2020. Detta med anledning av att det var i mars tjugo år sedan ”IT-bubblan” sprack. ”IT-bubblan” som var 90-talets hajpade ”dotcom-företag” som byggde sina bolag på IT-trenden. Bolagen hade en helt ny företagskultur och stack på många sätt ut, men det hela slutade med att de övervärderades och sedan tvingades gå i konkurs. I boken har Christian har intervjuat flera entreprenörer och politiker som var verksamma under perioden och det är deras syn på det som boken bygger på.

Bubblan som aldrig sprack ger en romantiserad bild av det sena 90-talet, hur företag som Icon Medialabs, Framtidsfabriken, Boo.com och Bredbandsbolaget skapade en ny typ av arbetsliv där jobbet var ditt hem, kollegorna din familj och där man tillsammans arbetade dag och natt för att nå framgång. Jag personligen var ett barn vid tillfället och gick i  förskoleklass samma år som IT-bubblan sprack och det är på något sätt svårt att förstå att de bolag som grundades då låg så långt fram i den tekniska utvecklingen. Hemma hos min familj var det fortfarande Alfons Åberg på den stationära datorn med modem som knastrade och pep i många minuter innan man kom in på the World Wide Web. Något som idag, tjugo år senare är nästintill obegripligt. 

Christian Albinsson beskriver i boken den sorg som det innebar för medarbetarna den dagen som Icon Medialabs gick i graven och tvingade all personal ut i ovisshet. Han beskriver hur även de föräldralediga kom in med sina barnvagnar i receptionen för att ta emot beskedet om att IconLabs gått i konkurs. Men även hur samma medarbetare redan dagarna hade börjat arbeta med nya idéer på nya startups – för även om bolaget var borta fanns all kompetens och erfarenheter kvar. Förödelse föder kreativitet och många av de tech-bolag som skapades efter år 2000 gjorde det i eftersvallet av den spruckna IT-bubblan. På framgångsrika bolag som Klarna, King och iZettle finns idag människor som hade kopplingar till IT-kraschen och som var med och skapade något nytt efter krisen.

”Den här tidsperioden förtjänar upprättelse. Den skapade lärdomar, lade grunden och sådde frön till den andra IT-vågen, som vi ser idag”
Robin Teigland, forskare på Chalmers om digitalisering 

Jag uppskattar att boken återberättar och romantiserar dåtidens tech-startups för oss millenials som inte fick uppleva det då och jag uppskattar också att boken lyfter de politiska perspektiven. Hur våghalsiga politiker från båda sidorna av den politiska skalan på 90-talet arbetade för bredband i hela landet och genomförde vågade reformer för att Sverige skulle ligga i framkant internationellt inom IT- och digitalisering. Att Carl Bildt och Bill Clinton var de första regeringscheferna som mejlade varandra 1994 visar på detta. Men boken ger också en rejäl känga gentemot dagens makthavare. Exempelvis skriver Albinsson att fyra partier i Sveriges Riksdag inte ens nämner digitalisering i deras politiska program på deras hemsidor. Den där ambitionen om att skapa digitalisering och få den nya typen av ekonomi att växa saknas bland svenska politiker idag. Alla politiker vill ta credden för våra framgångsrika tech-bolag idag men ingen har ambitionerna eller modet för att ge bättre möjligheter för nästa unicorn att födas. 

Det är intressant hur Albinsson i boken beskriver sambandet mellan näringslivet under IT-boomen på 90-talet och dagens startupsektor i Sverige, vikten av innovation och ett samhälle som stöttar entreprenörer. IT-bubblan gav oss modiga entreprenörer och synergieffekter som märks av än idag men tyvärr följde en besk eftersmak med. Den där grabbiga stämningen som fanns på kontoren längst Stureplan känns igen än idag och kanske är något vi inte bör vara stolta över att dagens tech-entreprenörer har ärvt.

Det rapporterade Allbright i deras branschrapport om tech-sektorn som släpptes i våras. Rapporten säger att bara 29% av personer i ledningsgrupper är kvinnor och att det finns kvar en grabbmyt inom branschen men att kostymerna istället bytts ut mot sneakers och pingisbord. Om tjugo år när vi förhoppningsvis har ännu fler bolag med nya tekniska produkter och tjänster som är kända världen över ska väl åtminstone slippa grabbigheten? Det är vad jag hoppas att denna generations tech-entreprenörer lär sig av nutiden och att det är det som är nyckeln till framgång för kommande generationer. 

Fotograf: Lucas Persson.

Skriven av Louise Grabo, Generalsekreterare, Swedish Fintech Association

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!