En ny underhållande video var femtonde sekund virvlar förbi, därefter läggs den till historieböckerna. Vilka investerarforum kan konkurrera med vår hjärnas preferens numera hur information och underhållning helst ska presenteras för oss på rekordtid och därefter helst få någon form av belöning i form av glädje, respons eller vinst. 

Hur ser den nya unga ambitiösa generationen på investeringar och aktiemarknaden när vi konstant ska fylla med intryck som är lätta att processa? När hela världen sakta men säkert rör sig mot att vi ska respondera snabbt och känslomässigt. 
Parallellt har vi en börs vars utveckling stöttats upp av statliga stöd världen över, där risktagandet ökat i takt med stöden. Hur stor andel av den nya generationen investerare tar sig med detta som bakgrund, tiden till att grundläggande lära känna bolag, marknader eller tillgångsslag?

Vem utvärderar tålmodigt marknader och jämför konkurrensen. Marknaden har alltid varit opportunistisk, men vi närmar oss en digital värld där en aktie inte är mer eller mindre värd än de tio senaste tweetsen om densamma, frågan är vad det gör med våra investeringsbeslut? Addera ytterligare ett lager av mobilisering mot orättvisa på finansmarknaden där investeringsplattformen Robinhood är en snabbt växande aktör och dialogerna i Clubhouse rum en annan som förstärker dessa dialoger. Gamestop är ett resultat av den här snabba informationen och aktivismen.

Vi kan prata om tillväxt- versus värdebolag, där potentialen, skalbarheten och därmed värderingarna är astronomiska hos några välpositionerade bolag. Men börsen är dyr i förhållande till företagens vinster i dagsläget. Jag tror att de finansiella marknaderna i större utsträckning blivit en kortsiktig tradingplattform för många nytillkomna investerare. Det är ett förändrat beteende från tidigare generationer som tålmodigt sparat i indexfonder och i madrassen till sin framtida pension, till en ny investerargeneration som opportunistiskt letar riktningen på nästa investerarvåg och vill surfa på den.

Det finns mycket positivt med utvecklingen, med ett utrymme för en snabb transparens och en tillgänglighet dygnet runt men även stora marknadsrisker. Vi pratar om att våga ta högre risk som ung, och sedan riskminimera i takt med att du närmar dig pensionen. Det finns dock en större underliggande risk i beteendeförändringen som inte ligger helt i paritet med detta sistnämnda resonemang.

Hoppas ni har en fin helg!

Michaela

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=qdWI8MFF9cw[/embedyt]

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!