En investerare i corona-karantän?

Jag är långsiktig i min sparhorisont och är någorlunda försiktig med mitt eget risktagande. Med andra ord tar jag inte så stor risk. Jag försöker köpa på mig mer i bolag jag tror kommer leverera på sikt när det blir nedgång. Vidare väljer jag ut större mer likvida bolag eller valutor för spekulation. 

Jag har förvisso även en del av mig som vill bidra till innovation och till en bättre värld med mina investeringar. Det var därför jag för några år sedan investerade i ett lite mer riskfyllt noterat brittiskt bolag som gjorde en sprej som skulle kunna komma att ersätta Viagra, den gjorde dessvärre inte det. Men jag tänkte att jag hade kanske kunnat bidra till en bättre värld med den investeringen. 🙂

Dock kan jag emellanåt spekulera i börsens upp och nedgång med en liten del av portföljen bland annat genom hävstångsprodukter. I en volatil marknad kan det gå fort dock så ha uppsikt här. Du ska ha koll på den här typen av certifikat innan du börjar handla, du kan snabbt som investerare förlora mycket pengar genom hävstångseffekten, som snabbt kan äta upp din investering. Likaså urholkningseffekten som ofta gör att certifikat inte är bra alternativ att hålla över tid.

Bull & Bear certifikat är börshandlande produkter som följer värdet på en underliggande tillgång som kan vara ett index, råvaror eller aktier. Du kan genom teknisk analys och marknadsindikationer på kort sikt tjäna pengar genom att betta på en björnmarknad eller en nedgång, vilket många försökte göra inför måndagens börsöppning exempelvis (gå kort). Eller du kan spekulera i en rekyl upp efter en kraftig nedgång genom ett bull certifikat som då multipliceras med den underliggande tillgångens utveckling under dagen (gå lång).

Vontobel har över 2700 certifikat och en hävstång från 2 till och med 20. De flesta har aktier eller aktieindex som underliggande tillgång men det finns även certifikat som följer andra tillgångsslag som råvaror, räntor och ädelmetaller. För dig som vill prova, börja med en liten hävstång för att få en känsla för hur det fungerar.

I oroligheterna på börsen i veckorna är det många rutinerade investerare som använt sig av den här typen av börshandlade produkter. När Atlas Copco tvingades stänga fabriker i Kina, och för den som var snabb, fanns möjlighet att (gå kort) och därmed tjäna pengar på fallet i aktien genom att köpa bear certifikat med hävstång.

En tanke framåt exempelvis är om den svenska befolkningen likt den Italienska befolkningen tvingas till karantän är tillgången på handsprit vårt minsta problem. Ekonomins kugghjul behöver vara i rullning för ekonomisk tillväxt och det är begränsat vad centralbankerna kan göra för att mildra effekten på både kort och lång sikt. Spekuleringar då skulle kunna vara bolag som får ekonomiska utmaningar; hotell- och konferenslokaler, taxi, flyg och andra resebolag. Men även de som kanske inte drabbas av Corona. Vad tror du om utvecklingen för mat, streamingtjänster, verktyg för videokonferens, digitala plattformar för leverans, dataspel, digital sjukvård, underhållning och hälsovård? Bull eller Bear?

Det finns spännande investeringsmöjligheter med certifikat på grund av ränta-på ränta effekten vid uppgång, men det finns även fler risker med den här typen av investeringar. Exempelvis om det är andra valutor du handlar med som minskar i värde mot den valuta du håller. Ytterligare en annan risk du behöver räkna med är att om du har ett certifikat med en hävstång på 10 och den underliggande tillgången ökar med 1 % så kommer BULL X10 stiga med 10 % samtidigt som en BEAR X10 kommer sjunka med -10 %, en annan risk kan vara om emittenten (utställaren) inte har likviditet.

 

Michaela

Vontobels kreditbetyg

Delar av innehållet på Feminvests hemsida skall tolkas som marknadsföring och inte rådgivning. Artiklar är i viss mån finansierad av bolag. Detta inlägg avser ett sådant samarbete. Inget investeringsbeslut bör fattas utan en klar förståelse av de risker som är inblandade. Att investera kommer med risker som i kan leda till förlust av delar eller hela insättningen. Sträva därför efter att vara en medveten investerare!

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!