22 april 2022

“Det ska vara en självklarhet för alla att känna en frihet och trygghet att kunna göra olika val i livet”

Under våren har vi ett roligt samarbete med SEB, där vi har fått möjligheten att pick their brain på ett ämne som ligger oss nära hjärtat. Nämligen: Ekonomisk jämställdhet.
Vi har ställt frågor som Vad ekonomisk jämställdhet betyder, och vilka förändringar krävs för att nå ekonomisk jämställdhet, till ett gäng medarbetare på SEB. Senast kunde ni läsa hur Özge Özen Zink, Business Manager på Private Banking Entrepreneur Core ser på ämnet. (se här) Idag däremot har vi Sandra Aslan, privatrådgivare på SEB i Göteborg med sin input på hur vi framåt kan arbeta för att uppnå ekonomisk jämställdhet.
 

Det ska vara en självklarhet för alla att känna en frihet och trygghet att kunna göra olika val i livet”
På SEB är finansiell jämställdhet inte bara en rättvisefråga – vi är övertygade om att en mer jämställd fördelning av kapital också gynnar samhällsutvecklingen som helhet. Därför vill vi vara med och skapa förutsättningar för ökad jämställdhet inom ägande, inkomster och sparande.
En av våra privatrådgivare på SEB i Göteborg, Sandra Aslan, berättar mer om vad ekonomisk jämställdhet innebär för henne.
Vad betyder ekonomisk jämställdhet för dig?
För mig är ekonomisk jämställdhet en viktig fråga som vi behöver prata mer om och jag upplever att det är ett ämne som vi måste lyfta oftare i våra dagliga kundmöten. Vi har kommit ganska långt när det gäller lika lön för lika arbete, men det är långt kvar tills vi har nått ekonomisk jämställdhet.
Enligt statistiken så startar kvinnor färre bolag, äger mindre än män, har mindre startkapital och investerar mindre på börsen.
– En ekonomisk trygghet och att vara ekonomiskt självständig bör vara en självklarhet för alla. Just därför brinner jag extra för mitt jobb eftersom jag genom mitt arbete som privatrådgivare har en stor möjlighet att kunna påverka och förändra vår framtid mot en ekonomisk jämställdhet i samhället.
Vilka förändringar tycker du är viktigast för att nå ekonomisk jämställdhet? 
– Det finns otroligt mycket mer man kan göra för att uppnå ett ekonomiskt jämställt samhälle. Som rådgivare behöver vi lyfta frågor kring sparande, pension och försäkringar ännu mer i våra kundmöten. Det ska vara en självklarhet för alla att känna en frihet och trygghet till att kunna göra olika val i livet, men också att våga ta steget till att välja hur man vill leva sitt liv.
Sandra utvecklar vidare hur rådgivare bör prata mer om hur exempelvis deltidstjänster och vård av sjuka barn påverkar den framtida pensionen. Du måsta våga ställa frågan om kunden är rätt försäkrad – vad händer rent ekonomiskt vid dödsfall eller separation i en relation? Många saknar till exempel en livförsäkring som ger en stor trygghet i livet vid dödsfall.
– Det absolut viktigaste av allt är att alla behöver en trygghet och därmed ett sparande. Tänk på att alltid spara utifrån den ekonomin och risknivå som du har möjlighet till och vågar. Sedan är det också viktigt att fördela sparandet mellan kontosparande, fond/aktiesparande, pensionssparande, barnsparande etc. för att skapa en bra fördelning och att alla delar finns med i ekonomin.
-Det finns otroligt mycket som vi rådgivare kan lyfta upp och prata mer om i våra dagliga kundmöten för att påverka och hjälpa de kunder som behöver det som mest!

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!