2 oktober 2020

De tio mest jämställda bolagen år 2019

Oktober innebär att det snart är dags för en ny rapport från Allbright. Nedan har jag specat ner några punkter som faastnade hos mig från rapporten år 2019!
Nynoterade bolag drar upp snittet med andelen kvinnor i ledningsgruppen. Men trots det har andelen kvinnor i börsens ledningsgrupper har på börsen förra året, ökat med endast en procentenhet. Från 23 till 24 procent. Fastighetsbranschen har dock nått en milstolpe, och kan nu titulera sig som börsens första jämställda bransch i Sverige. Samtliga bolag i fastighetsbranschen har minst en kvinna i ledningen, och ovanpå det är en fjärdedel av bolags vd:arna kvinnor.

“Ett jämställt näringsliv kräver betydligt mer än fler kvinnor i toppen. Det kräver lika lön för likvärdigt arbete. Det kräver trygga arbetsplatser fria från trakasserier. Och inte minst kräver det möjligheten att kombinera arbete med familjeliv. Därför är det oroväckande när vi i årets rapport kan konstatera att den yttersta förebilden, vd, sänder ut signalen att det är hopplöst svårt att vara föräldraledig.
Om fler kvinnor nu ska kunna göra karriär och få makt och inflytande måste vi göra upp med tillgänglighetsnormen och en av de mest rotade strukturerna av dem alla. Strukturen om mäns underrepresentation i det mest nödvändiga av allt. Uttag av föräldraledighetsdagar och utförandet av det obetalda hushållsarbetet.”

Amanda Lundeteg, vd Allbright

All data och statistik  i detta inlägg är tagen från Allbrightrapporten. 

Fakta att hålla reda på

  • År 2019 bakåtsträvare är bankvärlden. Andelen kvinnor  i chefspositioner faller ur bankvärlden, rent procentuellt räknat så faller de hela fyra procentenheter.
  • VD-kvinnans lönetrappa går nedför samtidigt som mannens fortsätter åka uppför. Studier visar fortfarande på att kvinnans lön faller när de blir mammor, och därefter hämtar de sig sällan. Den bäst betalda vd -kvinnan tjänar en sjättedel av vad den bäst betalda vd-mannen gör.
  • Allbrights statistik visar att årets nyrekryterade vd:ar är överraskande ofta kvinnor
  • Ett av fem börsbolag har i dagsläget inte en enda kvinna i ledningsgruppen

I dagarna framåt släpper Allbright en ny rapport, håll utkik!

Nedan följer en lista på de 10 mest jämställda bolagen

 

  1. NetEnt

    Om: NetEnt är en av de ledande leverantörerna av olika spellösningar-Bolaget har över 1000 anställda, baserade världen över. Samt över 200 av de största spelbolagen som kunder.
    VD: Therése Maria Hillman

  2. Hennes & Mauritz

    Om: Ett svenskt börsnoterat detaljhandelsföretag med i klädbranschen.
    Bolaget har butiker i ca 69 länder, och en e-handel i 43 länder.
    VD: Helena Helmersson

  3. Wihlborgs Fastigheter

    Om: Wihlborgs Fastigheter erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen.
    VD Maria Ulrika Hallengren

  4. AcadeMedia

    Om: AcadeMedia är norra Europas största utbildningsföretag med över 16 900 medarbetare på drygt 660 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar med 180 000 studerande i deras verksamheter.
    VD: Ulf Marcus George Strömberg

  5. Investor

    Om: Investor grundades av familjen Wallenberg 1916. Bolaget förvaltar röststarka aktier i framförallt svenska företag. Investor har 21 162 anställda. Investor har stora investeringar. Så kallade kärninvesteringar, i flera större bolag, till exempel ABB, Astra Zeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Saab, SEBAleris, Nasdaq och The Grand Group.
    VD :Ulf Marcus George Strömberg

  6. Oscar Properties Holding

    Om: Oscar Properties har sedan starten uppfört en rad uppmärksammade bostadsprojekt genom både nyproduktion och konvertering. En byggnad signerad Oscar Properties kan vara en helt ny byggnad eller en äldre byggnad, såsom en skola, en fabrik eller ett postkontor. Gemensamt för samtliga Oscar Properties-byggnader är fokuset på stilrena estetiska värden, nytänkande lösningar, konst och service som förenklar de boendes vardag.
    VD: Stig Oscar Albert Engelbert

  7. Ambea

    Om:Ambea är ett av Nordens ledande omsorgsföretag med cirka 26 000 medarbetare. Deras företagsgrupp erbjuder boende, stöd, utbildning och bemanning inom vård och omsorg. Ambea har drygt 900 enheter i Sverige, Norge och Danmark.
    VD: Per Fredrik Gren har arbetat som vd för Ambea i närmre 9 år, i juni 2020 lämnade han rollen som bolagets vd och koncernchef.

  8. Atrium Ljungberg

    Om: Atrium Ljungberg äger, utvecklar och förvaltar fastigheter. De fokuserar på att utveckla attraktiva stadsmiljöer med ett blandat innehåll såsom kontor, handel, boende, service, kultur och utbildning. De vill skapa stadsdelar där människor väljer att vara, idag och i morgon. Idag finns de i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.
    VD: Ingeborg Annica Margareta Ånäs

  9. Bonava

    Om: Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Bonava har skapat hem och grannskap sedan 1930-talet. Bonava har 2 100 anställda med verksamhet i Tyskland, Sverige, Finland, Danmark, Norge, St Petersburg, Estland och Lettland.
    VD: Fredrik Göran Nilsson Hemborg

  10. Int. Engelska Skolan

    Om:  Internationella Engelska Skolan, IES, är en av de ledande fristående aktörerna inom utbildning i Sverige, med cirka 28 000 elever i 39 skolor samt 4 700 elever i sju skolor i Spanien. Internationella Engelska Skolan grundades 1993 och är inne på sitt 27:e verksamhetsår.
    VD: Anna Helena Sörelius Nordenborg

Alldeles för många börsbolag är passiva i frågan om jämställda ledningsgrupper. Den ojämnställda gula listan i Abrightrapporten består av bolag som rekryterat en kvinna till ledningen och även stannat där. Även om detta är väl så ratar dock vartannat bolag på den gula listan en kvinna i linjeposition. Nedan finner du ett utdrag av den gula listan!

Läs en reflekterande gästkrönika om en nedåtgående trend där kvinnor på ledande positioner har slutat öka

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!