Rapporterna haglar in och med dessa försiktigare förändringar i marknaden, börsen är avvaktande – men osäkerheten innan rapportsäsongen har skapat fler upp- och nedgångar. Med facit i hand har marknaden lugnat ner sig något om inte budskapen varit allt för negativa. 

Bolag som hanterat kriser förr?

Det positiva med en marknad som pressats är att du kan köpa värdebolag till en historiskt låg värdering, för den långsiktiga investeraren är det en bra strategi att leta efter sådana. Att undvika just nu är de bolag som kommer med rapporter som underlevererar, där flockas blankare snabbt för att tjäna sig en hacka. Med andra ord kan detta snabbt bli aktier som kan falla långt ner under befintligt marknadsvärde.

Investera därför i bolag som varit igenom en härdsmälta eller två tidigare. Industri och bank är två sektorer som länge lyfts som två branscher som kan stå stadigare i en kombinerad stigande räntemiljö och där svenska kronan är låg. Rapporterna från exempelvis Handelsbanken (SHB) och Atlas Copco (ATCO) överraskade positivt i förra veckan och bekräftade tesen där bägge aktierna skuttade upp på rapportdagen.

Aktierna du inte ska köpa just nu

Förtroendet för Ericsson (ERIC) kommer inte tillbaka än på ett tag, hur bolaget uppfyller kraven på regelefterlevnad är en stor osäkerhet från investerare som även snappats upp av utländska investerare som därmed säljer aktien, det vittnar den större säljvolymen om. Det finns även frågetecken kring hur stora investeringar som kommer göras i 5G framåt som drar ner förtroendet för aktien.

I 2016 var H&Ms (HM B) aktie uppe på nivåer över 360 kr, nu är aktien nere på runt historiskt låga 113 kr. Ägarfamiljen Persson fortsätter att köpa tillbaka andelar i bolaget och (Målsättningen framåt är att uppnå målet om en rörelsemarginal på mellan 15-18 procent.) Analytiker skruvar ner förväntningarna på bolaget vilket ger utrymme för ytterligare fallhöjd.

Emerging Markets.

Ta rygg på fondförvaltarna. Ett bra tips desto längre bort ifrån en marknad med bolag som du inte känner till. Det är ofta så att branschfonder har en del överlappande bolag i sina portföljer, det är intressant för det betyder att många har utvärderat bolaget som en potentiellt bra investering. Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), halvledarbolaget med en dominerande marknadsposition globalt är en sådan aktie som du hittar i flertalet fonder med fokus på tillväxtmarknader och teknik.

Kinas ekonomiska tillväxt stannar upp, framförallt slår det mot detaljhandeln som backar, även fastighetsbranschen fortsätter nedåt i en pågående kris, samtidigt ser branscher som infrastruktur och industri fortfarande en efterfrågan. De orosmoln som slår mot landet är konflikten med Taiwan som kan eskalera.

Spaningar från veckan

Ett förslag om skattereduktion för solceller från och med den 1 januari 2023 lär gynna solcellsbolagen. Det så kallade gröna avdraget kan boosta solcellsmarknaden ytterligare, en bransch som redan nu befinner sig i ett uppsving i rådande energikris.

Som väntat skruvar banker, och kreditbolag upp förväntningarna på större kreditförluster framåt. Vem som sitter med skägget i brevlådan och störst andel dåliga lån är frågan. American Express (AXP) rapport överraskade positivt med en högre vinst än förväntat men förbereder sig för fler kreditförluster framåt.

Starbucks (SBUX) aktie backar då investerare räds om den kommande rapporten kan visa att bolaget inte helt lyckats med sin nya satsning på att etablera tusentals nya kaféer i Kina. 

 

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!