”Det finns inga kvinnliga ängelinvesterare” Jag satt i ett möte med en investment bank och VDn hade en bestämd åsikt. Istället för att argumentera med honom bestämde jag mig för att undersöka saken närmare. Fanns det några kvinnor som var intresserade av att investera i onoterade bolag? Ganska snabbt hittade jag en handfull kvinnor som redan investerade i onoterade bolag.

Några veckor senare uttalade jag mig i en intervju om att kvinnor absolut investerar i andra företag som inte är listade på börsen. Efter att artikeln publicerats hörde många intresserade kvinnor av sig. Det som slog mig då är att kvinnor som ser andra kvinnor investera börjar investera själva, i samtalet sås ett frö som bidrar till normalisering, som skapar nyfikenhet och resulterar i en förändring. Feminvests ängelnätverk växte med över hundra kvinnor – vilket jag stolt kom ihåg att jag berättade för Erik Wisterberg som numera jobbar på Svenska Dagbladet på en lunch. Det finns visst kvinnor som investerar. Idag Har Feminvest fler än 300 kvinnor i nätverket som investerar i onoterade bolag på olika sätt. En del investerar miljoner varje år, andra placerar hundratusen per år. Det finns även en del som investerar med sin tid och andra med sitt nätverk – så kallad sweat equity.

Marknaden är just nu tuffare för bolagen, det kostar mer att få finansiering. Det är en spännande tid för den som har kapital, kompetens eller tid att placera. För de bolag som klarar sig de kommande två åren har även framåt goda förutsättningar att växa vidare. Nu i oktober kommer vi hålla i utbildningen ”Bli en ängelinvesterare” igen med en stor kull nyfikna investerare, samtliga kvinnor. Därefter uppföljaren ”Finansiell modellering”.

Nyheten vi lanserar nu är utbildningen ”Sweat-equity – använd din tid eller kompetens i utbyte mot delägarskap”. Ni gör intresseanmälan till alla utbildningarna här.

Att utvärdera bolagen för de investeringar som sker i ett tidigt skede är viktigt, det finns andra komponenter att se efter i jämförelse med investeringar på börsen.

Här kommer en checklista med några punkter jag vill dela med mig av som jag tänker på när jag investerar.

  • Brinner du för det problem entreprenörerna löser?
  • Ta dig tid innan du investerar att lära känna entreprenörerna, har de rätt kompetens för att genomföra en kraftig tillväxtresa?
  • Attraherar de rätt personer till bolaget som kan bidra med sin kompetens och ser till att företaget växer?
  • Har produkten/tjänsten en stor marknadspotential?
  • Finns det någon megatrend som stöttar bolagets ambition?
  • Har företaget några betalande kunder – dvs har de hittat sin kund som är villig att betala för produkten/tjänsten?
  • Om affärsmodellen kör fast, är entreprenören flexibel till att kunna utforska nya affärsben i bolaget. Det är sällan ett bolags initiala affärsverksamhet blir exakt så till slut.
  • Tänker entreprenören stort från början? Om en entreprenör visar en pitch där bolaget som max ska omsätta 30 miljoner om fem-tio år- då kommer det blir ett fint bolag – men om det är ambitionen att omsätta de nivåerna kan det vara svårare att få pengarna tillbaka då VC bolagen inte kommer vilja investera då de räknar på 10x i avkastning och omsättningen är så pass liten att en tillväxt på börsen är mindre. Hur ska du få tillbaka pengarna?
  • Finns det en unikhet i affären eller ett starkt varumärke på plats?
  • Finns det varumärkesskydd eller patent att ta hänsyn till?
  • Om det är en teknisk produkt, finns det en teknisk person som är operativ i bolaget som har kompetens in-house?
  • Har bolaget starka ägare med på ägarlistan? Vad händer om pengarna tar slut?
  • Har grundaren ett stort ägande – ett stort inflytande i bolaget? Detta bör utvärderas i varje finansieringsrunda. Viktigt att entreprenören ska ha motiv att fortsätta driva bolaget genom sitt ägande.
  • Finns det legala dokument på plats. Aktieägarvtal?
  • Skatter osv. ska vara betalda och jag tycker att det är på sin plats med en heder och vandel prövning av de som jobbar i bolaget 🙂

Dela gärna dina tankar eller maila mig om du har några frågor runt ovanstående. Det finns många olika frågor och krav att ställa. Jag vill endast med denna text inspirera dig till att komma igång och kravställa det du letar efter. Du är välkommen att gå med i vårt ängelnätverk om du är nyfiken på att lära dig mer om investeringar i kvinnligt ägda bolag samt om du vill nätverka med andra i samma situation.

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!