Att komma igång och investera.
Det allra, allra första du bör göra är att sätta dig och gå igenom din ekonomi, vad har du för buffert? hur mycket kan du tänka dig att lägga undan varje månad? vad sparar du till? och när du har svaren på dessa frågor är det som sagt dags nästa steg. Kontona.
Det du behöver göra är att starta upp ett konto och det kostar som oftast ingenting. Två av marknadens främsta aktörer är Avanza eller Nordnet. Båda två är specialiserade på att bedriva aktiehandel åt kunder via nätet. För dig som är nybörjare är det många som rekommenderar att börja med att starta upp ett konto på Avanza, eftersom att de erbjuder en courtagenivå, (courtage är pengar du betalar din mellanhand, alltså Avanza eller Nordnet för att köpa eller sälja dina aktier) som heter Start. Vilket är gratis för dig som handlar med aktier till ett värde upp till 50 000. Nordnet har en likande som kallas Mini där det är gratis att handla med aktier till man når 80 000 kr i sparande.
Du kan enkelt starta ett konto om du går in på respektive sida, eller ska kan du använda Feminvests samarbetslänkar nedan!
SAVR är uppstickaren till de etablerade plattformarna för sparande och investeringar. SAVR har helt unika erbjudanden och avgifter. Vill du komma till deras fondbutik eller läsa mer så hittar du all info här!
Tryck här om du vill komma till Nordnet
Vill du komma till Avanza så trycker du här
Vill du läsa mer om de olika courtagenivåerna kan jag rekommendera dig att spana in dessa sidor:
Aktiekunskap, Ekonomifokus, Avanza eller Nordnet
Vad ska jag investera i?
Aktie/- fondkonto eller aktiedepå
Man hör ofta termen aktiedepå när man pratar om denna typ av konto. Detta är vad jag skulle kalla den klassiska varianten. Med den här typen av konto beskattas man vid försäljning om man går med vinst, och då skattar du 30% av den summan du tjänar. På liknande sätt kan du kvitta förluster med 30% på det här kontot. Du kommer behöva betala andra eventuella avgifter som är förknippade med din handel, t ex courtage,
Alltså så länge dina investeringar ligger orörda på kontot kostar det ingenting. En aktiedepå, eller ett aktiekonto passar bäst för den som vill kvitta vinster mot förluster.
För att lära dig mer om aktier gå med i Feminvests aktieskola för att få en första introduktion till aktiemarknaden!
ISK (Investeringssparkonto) – Ett ISK är fördelaktigt för och det de flesta använder sig av, inklusive mig själv. Investeringssparkonton är ett sätt att spara i aktier eller fonder och kan öppnas av privatpersoner som bor och skattar i Sverige. (Bor du utomlands är snarare ett aktie – och fondkonto för dig). Ett ISK är gratis och som innehavare av ett ISK sparar du enkelt i aktier, fonder eller andra värdepapper. Det som du behöver veta är att du betalar en schablonskatt vilket innebär att du betalar en viss procentsats i skatt per år för allt du har på kontot (även oinvesterade pengar), för år 2020 är skatten0,375%. Du betalar alltså en schablonskatt baserat på kontots värde istället för eventuella vinster. Det du även kan behöva tänka på är eventuella avgifter som t. ex. courtage. Har du aktier på ett ISK bör du också veta att du har en möjlighet att vara med och påverka bolaget genom att delta och rösta på bolagsstämmor. Detta till skillnad från en Kapitalförsäkring.
Kapitalförsäkring – Liknar ett ISK på många sätt, du kommer att behöva betala en schablonskatt som räknas ut på samma sätt som på ett ISK, alltså man beskattas på grund av värdet på kontot och inte på vinsten av en försäljning så som på ett AF-konto, ingen deklaration är nödvändig, och du sparar på dessa konton gratis. Som namnet antyder är kapitalförsäkring en försäkring och därför ägs kontot samt aktierna på kontot av försäkringsbolaget. Därför har man ingen rösträtt vid bolagsstämman som man istället har om väljer ett ISK.
Det jag jag har insett är att det krävdes inte mer än ett par väl investerade timmar (märk mina ord) och jag kan redan så mycket. Framförallt så har jag insett att det bästa med att investera är att man inte behöver vara så aktiv jag hade en massa fördomar om. Det finns investeringsstrategier som passar alla.
Kul att du läste så här långt, det tackar jag för.
Teaser: Nästa helg kommer mitt inlägg handla om fonder och aktier. Vi går igenom våra A, B och C:n när det kommer till aktier och vi kommer att snacka indexfonder, räntefonder, fond i fond mm.
Ta hand om varann!
Höres,
Rebecca