Har du stort förtroende för dina medmänniskor? Åker du till exempel buss eller taxi ibland? Om du gör det innebär det att du litar på att busschauffören följer trafikreglerna och tar dig från A till B på ett säkert sätt.
–  Samtidigt vet man också att den mänskliga faktorn spelar stor roll. Olyckor sker.

Skulle du lita på att ett AI-system tar dig från A till B på samma säkra sätt som om en busschaufför skulle gjort?  Om svaret är ja, vad innebär då detta framåt.

Är AI avgörande för vår framtid?

 

Det här inlägget är i samarbete med den globala banken Vontobel, som nyligen släppte sin senaste produkt Solactive Artificial Intelligence Performance-Index.Som du på namnet redan förstått ger indexet dig exponering mot produkter som fokuserar på AI. Vilket även är temat vi ska grotta ned oss i idag. Men vi börjar från början. Vad är Artificiell Intelligens (AI)?
Läs mer om det här!

Den moderna forskningen på AI påbörjades redan på 1950-talet, och det finns en hel del definitioner på vad AI egentligen är.  Begreppet är både brett och välkänt.

Förenklat och (väldigt) förkortat sagt så är AI är en mjukvaru-teknologi som löser problem som kräver intelligens. Man lär alltså ett AI-system att fatta egna beslut genom att visa systemet en mängd olika exempel, och därmed lär man också systemet att känna igen vissa mönster. Vilket slutligen resulterar i förmågan att lära sig av tidigare erfarenheter.
Genom att presentera en sådan mängd data kan AI-systemet sedan lösa problem som liknar det den tidigare blivit utsatt för.
– Helt självständigt.

“Narrow AI” & “Strong AI”

Narrow AI (ANI) definieras som ”en specifik typ av artificiell intelligens där en teknik överträffar människor i en specifik uppgift. Exempelvis är ANI jättebra på att lösa specifika uppgifter och problem – Som exempelvis matematiska problem. 
Det finns många exempel på Narrow AI som används av nästan alla idag, som exempelvis, Google Assistant eller Siri, nedan kommer fler exempel som du säkerligen känner igen:

 • Självkörande bilar 
 • Verktyg för ansiktsigenkänning 
 • Kundtjänst Bots som omdirigerar förfrågningar på en webbsida
 • Googles sidrankning teknik som avgör vilka webbplatser som visas högst upp i sökmotorn du använder

General AI, Strong AI, Full AI eller (AGI.) Är den typ av AI som man ofta ser på film. Alltså en AI-system som kan utföra flera uppgifter och på egen hand hitta lösningar på problem. Likt en människa. Närmaste vi kommit till den typen av system är kan eventuellt vara R2-D2 i Star Wars filmerna eller Jarvis i Iron Man. 
AGI är alltså intelligensen hos en maskin som har förmågan att förstå eller lära sig en intellektuell uppgift som vilken människa som helst kan. Vilket man idag fortfarande håller på att utveckla och forska kring.

AI i finansbranschen – tummen upp eller tummen ned?

Civileknomen.se har skrivit om en undersökning kring svenskar och AI inom finansbranschen. Om svenskarna får bestämma ställer sig många positiva till att artificiell intelligens tar över vissa typer av arbetsuppgifter. 
Banktjänstemän, revisorer, buss/taxi-förare toppar listan av yrken där svenskar tror att AI skulle göra bättre ifrån sig än en människa.
Så här många var positiva till att låta AI sköta följande hantering av bank- och betaltjänster: 

 • Upptäcka och förhindra bedrägerier eller säkerhetsintrång 60 procent.
 • Kontrollera och betala mina räkningar automatiskt 37 procent.
 • Processa och hantera kreditkortsansökningar snabbare 34 procent.
 • Processa och hantera låneansökningar snabbare 33 procent.
 • Ge råd och tips för pensionssparande 31 procent.
 • Ge tips och råd om hur jag bör investera mina pengar i exempelvis aktier och fonder 30 procent.
 • Ge anpassade erbjudanden och råd på varor att köpa baserad på tidigare köphistorik 25 procent.
 • Agera kundtjänst över telefon eller chatt 23 procent.

Läs hela inlägget här
Det vi kan konstatera med säkerhet är att AI är mycket mer än “bara” några smarta algoritmer. Detta öppnar upp en stor potential för företag att förbättra sina produkter och tjänster. 
Artificiell Intelligens – En framtid, inte alls så långt bort.
Vontobels nya Solactive Artificial Intelligence Performance-Index lanserades i förra veckan, och detta är alltså ett certifikat som du kan använda dig av om du vill bli exponerad mot produkter som fokuserar på AI. Du hittar till den här!

Avanza
Nordnet
investerest.vontobel.com
www.nordicgrowthmarket.com
Delar av innehållet på Feminvests hemsida skall tolkas som marknadsföring och inte rådgivning. Artiklar är i viss mån finansierad av bolag. Detta inlägg avser ett sådant samarbete. Inget investeringsbeslut bör fattas utan en klar förståelse av de risker som är inblandade. Att investera kommer med risker som i kan leda till förlust av delar eller hela insättningen. Sträva därför efter att vara en medveten investerare.

Feminvest_newsletter

Registrera dig för att få hålla dig uppdaterad om vad som händer här på Feminvest

You have Successfully Subscribed!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Du får ta del av inbjudningar, artiklar samt investeringsnyheter från oss.

Tack, du kommer att höra från oss framåt!