Vi har fått nöjet att få intervjua Ani Connor, kreatör, entreprenör, innovatör OCH den första svenska artisten att genomföra en NFT konsert!
Den 16 juni släppte Ani Connor sin nya singel MyBrain som en NFT-token. Därmed blir Ani Connor den första musikartisten i Sverige att använda NFT-tekniken för att sälja sin musik. Förutom singeln MyBrain släpps även tre olika tillhörande verk, s.k samlarobjekt, i form av digitala posters med artisten. Försäljningen äger rum på NFT-marknadsplatsen OpenSea
För att delta i auktionen spana in aniconnor.com där det kommer finnas info om auktionen, där kan du även signa upp dig för att få en notis om när den går live!
Ani – Berätta om dig själv, vart får du din inspiration ifrån?
Många stora frågor i en och samma mening… 🙂 Vem jag är, får vi återkomma till när jag lyckats hitta en definition som passar. I hänsyn till vad jag gör, så är jag artist först och främst. Eller det är kanske att minimera?
Jag kallas kreatör av vissa och entreprenör av andra. Mina egna upplevelser stärker dock tesen att entreprenören och kreatören är likt två syskon som växte upp i två olika kulturer. Samma dna men ofta med två olika syften och slutmål.
De bägge skapar ur tomma intet, uppkopplade till en förhoppningsvis konstant inspiration, innovation, och med ett mod som ibland kanske tom kan refereras till galenskap av vissa. Oavsett om det är en demo eller en start-up, så skulle den inte existerat i dess form utan att skaparen bakom i kombination med just modigheten att gå All in, eller åtminstone få några infall av ”No guts no Glory” när de behövs. Utan dem hade ideerna aldrig kommit längre än skrivbordslådan eller dropbox mappen.
Jag lever, likt många andra kreatörer, i bägge kulturer, eller iallafall med en tillgång till delar av dem, i samma sinne. Inte bara kreativt och logiskt, utan även rent existentiellt tror jag. Det är väl iallafall så jag formats genom uppväxt, erfarenheter och nuvarande omgivning.
Min familj representerar nästan lika många bakgrunder numera som min skolklass gjorde. Och likaså tillgången till musik genrer.
Musiken fick en mer central roll vid 10-års ålder då jag kom in i en musiklinje, fast den har alltid funnits i mitt hem i olika former sedan födseln.
Kring 14 års ålder kom jag på att jag var lika lång och ranglig som människorna i en Chanel-visning som sändes från Paris, en stad jag beslutat att flytta till som barn. Inom kort fick jag till ett möte med Mika Kjellberg, (MIKAs), och vi fick till en åratals lång affärsrelation som resulterade i att jag förflyttade mig till Paris som tonåring. Därifrån fortsatte jag resa genom världen, som för mig är en av de bästa saker man kan göra om man gillar att tänka och tvingas förstå eller hitta nya vägar. Samtidigt utbildades jag genom vikten av arbetet i en kreativ process, Från ide till färdigt verk och allt vad hör till, inklusive människorna bakom det vi upplever oavsett om det är genom musik, mode, konst eller film. En inspirerande, men även mer komplex värld som lärt mig väldigt mycket och går hand i hand med mer i samhället än vad man först kanske tror.
Under mina vistelser hemma i Sverige, såg jag så tydligt linjen mellan kreatören utanför ”den accepterade kretsen” som jag numera pga av min sk. framgång hade tillgång till och insåg att jag nu hade vägar in för kreatörer jag respekterade på slutet av våra tunnelbanelinjer. Så jag utvecklade olika ideer som ökade möjligheten till exposure och branding by association genom nya kommunikationsvägar.
Musiken är för mig ett av de finaste sätt att kommunicera utan att förstå varandra i ord, vilket kanske är en bidragsfaktor till att jag någonstans alltid landar att musik är grundstommen i så stor del av allt jag gör och är. Kombinationen av det, vad musik möjliggör i en mänsklig upplevelse, ihop med en hunger att utforska möjligheterna att förbättra en kreativ miljö och marknad, har på ngt sätt resulterat i att vi nu är här och ska prata om ”Blue Sky Pitch”, som är min kommande NFT Auktion.
Vad står på agendan framåt för dig? Vad har du för planer i sommar?
Det senaste året har majoriteten av oss, – oss som i människor oavsett vad vi nu än må syssla med, haft svårigheter utöver normen.
Kulturen och evenemangindustrin representerar några av de mest förödande grupper, så i dagsläget, när jag ser tillbaka på det gånga året, känner jag först och främst en djup tacksamhet över att vi lyckats uppnå genom ”svårigheterna”, och till en viss del, kanske just på grund av dem.
Genom innovativa ideer och viljan att genomföra dem, oavsett om de är små eller stora, kan man oftast uppnå mer, eller åtminstone kanske andra saker än man först trodde, som tex genom ”Lock Down Live” som sändes med H&M i syfte att skapa en plats för livemusik för en isolerad publik och arbetstillfällen för kollegorna kring scenkonsten. Hade ingen aning om hur mycket den första publik kommentaren skulle betyda för oss i projektet, och inte heller vad vårt arbete gav människor där hemma, som alla tampades med deras egna issues under restriktionerna. Och vad det faktiskt skapade för musiken. Ju fler win-wins, desto bättre.
Det tog mig några år, men insikten om att ju mer man verkar åstadkomma, desto mer har man kvar att göra, har nått mig, och samtidigt som jag ser fram emot att njuta i Norrländska skogen med människor jag älskar, har jag ett ett något hektiskt, men spännande schema framför mig. ’
Den 11 juni släpper jag ”My Brain”, som är min första singel från min kommande debut platta, som kommer efter sommaren.
Jag tittar just gärna på varumärken och människor som inspirerar mig att skapa ihop med, som exempelvis Studio WMS som jag släpper en kollektion med senare i höst.
Genom ”My Brain” initierade jag ett samarbete med Deadwood, ett brand som inte bara är sjukt fin och högkvalitativ design i återvunnet skinn, utan även innovativa kollektioner i kaktus.
Tillsammans med ett team av kreativa själar har vi även under året skapat verk kring och med musiken, som verkligen representerar en del av mig, på ett nära håll, så pass nära att det ibland varit sjukt jobbigt. Men mer än något annat, har det varit en extremt spännande resa, och jag känner en märklig stolthet som jag nog inte upplevt tidigare. Allt detta är dags att släppa fritt i den digitala sfären inom kort även det.
Och innan dess, den 16 juni ska jag genomföra Sveriges första Livesända NFT-konsert. Men en kväll vid brasan blir det snart också.
Du är den första musikartisten i Sverige att göra en NFT – hur kom du på idéen? Och varför valde du att genomföra detta?
Min vän och kollega, PR-strategen Linda Wakeham snappade upp NFT tidigt och kom på iden att något skulle göras and off we went!! Vi tog sedan en kaffe med Daniel Daboczy, CEO på Technicorum. och gick igenom NFT – Non Fungibel Tokens, och hur jag som artist kan utveckla tanken kring vad en ”NFT _ Auktion” faktiskt är och hur den går till.
Jag minns att jag lämnade mötet med så många frågor. Hur, varför, vad är det egentligen annat än att sälja luft? I vilken ordning skulle informationen processas och ur vilka perspektiv ställer jag frågorna? Vad var mitt syfte?
Sen klickade det. Stora delar av våra verk, som vi diskuterat problematiken kring så länge, är digitala idag. Musiker, Producenter, Textförfattare, filmskapare, fotografer, vår plats idag, är antingen via storbolagen som någonstans fått till en form av monopol på kanalerna. Kanalerna vaktas av diverse gatekeepers, förmodligen tänkt som kvalitativa syften någonstans, men även baserat på andra parametrar som utvecklat ett system baserat på en fysisk marknad som idag för ofta verkar allt annat än gynnsamt för kreatörerna bakom.
Detta och så mycket annat kring kreativa marknadsplatser, har varit en stor fråga hos mig sedan jag började arbeta mot att faktiskt släppa musiken och inte bara njuta av live scenen.
Idag, syns och delas vårt arbete på sociala medier eller digitala plattformar till en stor majoritet, inte sant?
Och värdet? Att köpa en kaffe på väg till studion, representerar idag samma sak som ca 600 streams.
En enda stream, den streamen som du och jag lyssnar på om låten haft turen att placeras i någons playlist som ngt bolag har mandat att pitcha in på ngt sätt någonstans, är många gånger resultatet av hundratals timmar, månader, och ibland års arbete bakom. Inte bara i tid utan även i antal människor bakom verket, kostnader, utbildningar, csn-lån, pro bono uppdrag osv osv utöver åratal av att arbeta och utveckla din produkt och konstform.
Det krävs inte mycket att förstå att vårt nuvarande system inte är hållbart för den kreativa industrin, som är nödvändig för alla andra industrier också. Varje logga, varje reklam, varje hemsida, varje jingel, är resultat av den kreativa industrin.
Jag säger inte att NFT är en räddare på en stor hingst med svärdet i högsta hugg för kreatörer världen över, däremot tycker jag det är värt ett försök, om man orkar gräva fram lite extra tålamod, dedikation och stänga av rädslan för failure en stund, så kanske vi kan hitta en ny marknadsform som faktiskt funkar för mig och mina kollegor, Utan gatekeepers, utan oändliga rader i mail och avtal skrivna i språk framtagna i syfte att göra det omöjligt för den gemene artisten att förstå vad som är höger eller vänster, samt där vi faktiskt värderas som yrkesgrupp.
När jag kommit fram till vad och varför, backade jag undan för att verkligen fastställa hur.
Oavsett vad jag skapar så vill jag till den mån möjligt, säkerställa att den platsen jag nyttjar, oavsett om det är på en festivalscen eller online, att det jag fyller platsen med har betydelse. ”I don’t want to make noise for the noise itself. Rather, I want to create a sound that can be a possible impact towards positive change, for more than just oneself...” Sedan tryckte vi på Go, och här är vi.
Något av det absolut mäktigaste, svåraste och även vackraste jag vet, är när ett musikstycke spelas live för första gången. Det finns endast en enda första gång i allt, och detta är min första gång jag framför verk från musik och texter och visuella verk som har varit med mig varje dag under så lång tid och förmodligen det modigaste jag skapat hittills. Kanske? Tillsammans med konserten som sker under en livestream, för att sedan försvinna tills min fullständiga skiva släpps.
Vad tror du att fenomenet NFT betyder för kreatörer och branschen du är i? Hur kommer detta att förändra spelplanen? Vilka fördelar ser du?
Fördelen är just friheten att skapa och sälja verk, förhoppningsvis utan allt för många mellanhänder och missanpassade fördelningar i intäkter.
Jag är i princip alltid öppen för nya möjligheter som kan förbättra ”the grand picture” för så många som möjligt. Och någonstans har jag tagit på mig ett mission att utforska möjlighet att förbättra oddsen för ett mer inkluderande och kreativt utbud. NFT kan vara en bidragande faktor att öppna upp möjligheterna för artister att generera en inkomst på deras verk som den nuvarande marknaden inte tillåter på samma sätt.
Utifrån en artists synpunkt, vilka risker ser du med NFT?
NFT är en ny värld, med många parametrar att förstå, och utifrån vad jag lärt mig hittills, kan man göra mycket själv eller anlita olika bolag som hjälper till med alltifrån koncept, teknik, juridik och marknadsföring eller köpa enstaka tjänster som man behöver. Det kan kosta alltifrån flera hundratusentals tusen kronor till några tusenlappar för att göra NFT auktion. Man kan såklart alltid välja vägen själv egentligen, men det jag hoppas slippa se är fall där kreatören värderas minst i procentuell vinstuppdelning i NFT satsningar. Det är ju inte första gången man presenterat något revolutionerande för kreatören som sedan visat sig missunna just kreatörens möjligheter till fortsatt arbete. Jag hoppas det här utvecklas till något bra som faktiskt gynnar kreatören på riktigt iallafall skaka om asken lite.
Vad är det du ska auktionera ut som ett NFT-verk?
Tillsammans med ”Blue Sky Pitch”, en once in a lifetime livestreamad NFT konsert (som blivit uppskjuten tills efter sommaren), auktionerar jag även ut ett antal collectables bla. under serien ”RGB” som jag tillsammans med olika medkreatörer skapat för att ge samlaren ett ärligt och rått verk som kan upplevas fritt emellan de olika konstformer beroende på mottagarens önskade fokus.
När är livestreamen och var hittar man auktionen när det väl är dags?
NFT-auktionen lanseras samma dag på marknadsplatsen Open Sea.
För att delta i auktionen spana in aniconnor.com där det kommer finnas info om auktionen, där kan du även signa upp dig för att få en notis om när den går live!
Verket, Blue Sky Pitch, som Ani Connor skapar en NFT av och auktionerar ut, är hon först i Sverige med. Planen är att göra en NFT av hennes kommande livestreamade konsert som kommer att arrangeras efter sommaren. Materialet paketeras och auktioneras ut som en NFT tillsammans med ytterligare digitala verk, s.k. collectables av och med artisten.
Projektet genomförs i samarbete med PR-strategen Linda Wakeham och Daniel Daboczy, CEO för Singapore-baserad crypto-företaget Technicorum.
För mer information kontakta: Linda Wakeham, PR-Strateg: 0730-283030, [email protected]
Ani Connor / Blue sky pitch from Cornelia Wahlberg on Vimeo.