Att säga att hälso- och sjukvården har upptagit en stor del av mina tankar det senaste året vore nästan en underdrift. Att lyssna till kollegan som tillsammans med sin partner, som är sjuksköterska, inte kan planera mer än två veckor framåt i tiden, om ens det, på grund av personalbristen på sjukhusen. Att oroa sig över huruvida man kan åka hem och fira jul med familjen eller inte och ha dåligt samvete när man sedan gör det. Det har inkluderat att förfäras över konspiratoriska teorier om coronaviruset, att förundras över IVA-sjuksköterskan Elinors värme och ork i Gift vid första ögonkastet, och att bedrövat läsa om sparförslagen på SöS Kvinnoklinik.
Sjukvården är livsviktig, men lider av en oerhörd resursbrist som bara kommer att bli mer påtaglig i takt med att fler blir allt äldre. Ur ett finansiellt perspektiv utvecklades ändå hälsovårdssektorn svagare än börsen generellt förra året. Hur går det ihop, kan man fråga sig. En förklaring är att börsutvecklingen främst drevs av tech-aktier. Det är i sig inte förvånande, givet rekordlåga räntor i kombination med gigantiska stimulanser och begränsningar i våra möjligheter att konsumera. Många har helt enkelt haft pengar att avvara och därför sökt sig till tillväxtinriktade bolag, exempelvis inom tech, i hopp om god avkastning. Elbilstillverkaren Tesla, vars aktie steg med över 740 procent 2020, är ett tydligt exempel och visar också på det ökade intresset för bolag med tydligt hållbarhetsfokus bland annat gällande minskad klimatpåverkan.
På senare tid har vi dock sett en svängning. Stigande räntor, eller oro för sådana, påverkar framförallt tillväxtbolag och har gett upphov till en del vinsthemtagningar. Istället har strålkastarljuset legat på cykliska värdebolag. Ett välkommet avbrott i tech-rallyt kan tyckas, men betyder det att toppen är nådd? Fallhöjden är onekligen väldigt hög, och det finns absolut nischer och specifika bolag på marknaden med värderingar som får en att sätta kaffet i halsen. Att digitaliseringstrenden skulle avstanna känns dock osannolikt; jag tror snarare att den kommer att öka ytterligare i omfång – och just sjukvården är som bekant i stort behov av att effektiviseras.
Jag kanske är krass, men jag ser i alla fall ett större värde i ett enhetligt digitalt journalsystem, en 3D-printad njure och en assisterande robot vid operationsbordet, än i många andra tekniska innovationer som haussats på börsen. I allt fler analyser läser jag dessutom om investerare som ökar andelen hälsoteknik i portföljen, samtidigt som digitala drakar som Google och Amazon redan genomfört förvärv på området. Det ger givetvis inga garantier, och säger ingenting om när eller hur det skulle ske, men det stärker åtminstone min tro om att det är på detta område vi kommer att hitta några av framtidens börsvinnare. Vad tror du?
Elisabet Törnered, Investeringsstrateg på SEB