I mars publicerades en artikel från forskningsgruppen Global Carbon Project som visade att de totala utsläppen globalt har minskat under många år. Under 2020 var utsläppsnivån globalt på en mycket lägre nivå än tidigare år. För första gången närmade vi oss överenskommelsen i Parisavtalet, men till ett högt pris av både en ekonomisk och social utsatthet som år 2020 alltid kommer förknippas med. Vilka sektorer har då störst negativ miljöpåverkan?
I Sverige har de klimatpåverkande utsläppen enligt Naturvårdsverket minskat med 29 procent sedan år 1990. Den historiska utsläppsminskningen sedan 1990 har framförallt skett mellan år 2003 och 2014. Minskningen kan delvis förklaras av genomförda åtgärder (till exempel övergång till förnybar energi och energieffektivisering) och delvis av avstannad tillväxt inom industrin. För dig som investerar hållbart är det såklart viktigt att förstå hur stor påverkan dina pengar har på den hållbara utvecklingen om det är något du tycker är viktigt när du investerar hållbart.
Intressant fakta från Naturvårdsverket:
- Industrin står för en ungefär en tredjedel av Sveriges totala utsläpp (32 procent).
Pappers- och massaindustrin står för den största minskningen - År 2019 uppgick utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter till ungefär 16,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter vilket motsvarar ungefär en tredjedel av Sveriges totala utsläpp (32 procent).
- År 2019 var de totala växthusgasutsläppen från jordbrukssektorn cirka 7 miljoner ton koldioxidekvivalenter vilket motsvarar ungefär 14 procent av Sveriges totala utsläpp.
- Utsläppen från avfallsbehandling har minskat med ungefär 71 procent jämfört med år 1990 och motsvarar cirka två procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp.
- Svenska byggnader står totalt för en dryg femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser sett ur ett livscykelperspektiv.
- Förbränning av fossila bränslen står för det största bidraget till växthuseffekten både i Sverige och i övriga världen.
Det är intressant att veta vilka sektorer som behöver störst insatser för att reducera de klimatpåverkande utsläppen, där tror jag personligen även att störst omställning kommer att ske framåt. Den svenska industrin har onekligen ett stort ansvar mot ovan nämnda statistik, likaså energiomställning, transportmedel och infrastruktur. Det här är även en möjlighet för investerare såklart. Regulatoriska krav ökar i Europa på fordonsindustrin som ett exempel, därmed sker en stor omfattande omställning av elektrifiering av våra fordon, det i sin tur skapar en stor efterfrågan på underleverantörer och framställning av ren energi framåt.
Här kommer en uppdatering från min hållbara portfölj. Där du ser några nya mindre innehav. Min portfölj har påverkats av att tillväxtbolagen hämmats något till fördel för värdebolag, men jag är långsiktig så det påverkar inte min position i dagsläget. Kom ihåg att mina investeringar inte är rådgivande. jag delar endast denna portfölj i utbildande syfte om trender och bolag.
Minesto – bolaget är är specialiserade inom den marina sektorn, en avknoppning från Saab. Produkten Deep Green används för att utvinna energi från långsamma tidvatten- och havsströmmar. Idag innehas verksamhet främst inom den europeiska marknaden.
Ecoclime – ett företag med en miljöteknisk inriktning. Bolaget levererar inomhusklimat, cirkulära energisystem för återvinning av värme från spillvatten samt standardisering av data för fastighetsautomation.
NIU Technologies – NIU är verksamma inom fordonsindustrin. Bolaget designar, tillverkar och säljer elektriska mopeder. Produkterbjudandet inkluderar mopeder i olika modeller eller specifikationer under märket NIU.
ELLWEE – Bolaget är specialiserade inom tillverkning och utveckling av eldrivna fyrhjulingar. Bolaget bedriver verksamhet med ett flertal produktionsanläggningar i Sverige.
Några hållbart inriktade bolag på ovanstående tema som du kan läsa mer om :
- Climeon – ett teknikbolag som är specialiserade inom utvecklingen av värmekraftslösningar som producerar förnybar elektricitet. Tekniken bygger på att tillvarata spillvärme och lågtempererad geotermisk värme, där kunderna huvudsakligen återfinns bland industriella – och maritima aktörer.
- Seatwirl – utvecklar flytande vindkraftverk som används till sjöss. Bolagets teknik använder sig av en vindturbin som placeras på en undervattensstruktur djupt ner under vattenytan. Vindturbinen, tornet och undervattensstrukturen sitter ihop tillsammans för att bilda en rotation som i sin tur skapar elektricitet. Hemsida
- Stora Enso – företaget är en global skogsindustrikoncern med produktion och utveckling av tidnings- och bokpapper, konsumentkartonger, industriförpackningar samt övriga träprodukter.
- Infineon – Infineon Technologies är en global aktör verksamma inom halvledarindustrin. Företaget erbjuder produkter och tjänster inom fyra affärsområden: Automotive, Industrial Power Control, Power Management & Multimarket, och Digital Security Solutions. Produktportföljen innefattar exempelvis integrerade microchip och sensorer till fordonsindustrin.
- Verisk – ett amerikanskt teknikbolag. Bolaget är idag specialiserade inom hantering av dataanalys samt riskhantering. Kunderna återfinns inom varierande branscher, huvudsakligen inom finans, industri, samt energisektorn, men även bland statliga myndigheter och institutioner runtom den nordamerikanska marknaden.
- Metacon – Metacon är ett energiteknikbolag som utvecklar och säljer små och stora energisystem för produktion av vätgas, el och värme. Bolaget grundades 2011 och innehar patenterad teknologi för produktion av vätgas från biogas eller andra kolväten
- Veolia – verksamma inom energisektorn. Bolagets huvudverksamhet återfinns inom avfallshantering, vattentjänster, samt värmelösningar. Verksamhet innehas inom den europeiska marknaden, där kunderna återfinns inom en rad olika sektorer, från industri-, energi- och fastighetsindustrin, till aktörer verksamma inom vård och omsorg.
- Suez – är verksamma inom miljösektorn. Bolaget tillhandahåller idag utrustning och tillhörande tjänster för vattenförsörjning. Affärsverksamheten utgår ifrån insamling, behandling och distribution av drickbart vatten.
Andra sätt att få inspiration till att investera hållbart är att titta på de hållbara fonderna, vilka bolag finns i dessa? Du kan enkelt se över innehaven i fondens fondbeskrivning eller produktblad.
Glad Påsk!