Anna, vem är du och hur har din karriär ett ut hittills?
Jag är entreprenör, grundare, VD och produktägare för Zebrain, ett health tech-bolag som tagit fram Sveriges första plattform för nätcoaching.
Jag började min karriär som PR- och kommunikationskonsult och jobbade under ett antal år med allt ifrån ideella organisationer och kooperationer till lyxvarumärken och banker. Efter ett tiotal år började jag intressera mig för corporate branding med fokus på affärsdrivande, hållbara varumärken och starka företagskulturer. Det ena ledde till det andra och rätt var det var hade jag lämnat livet som anställd och startat egen konsultbyrå tillsammans med några fd kollegor.
Sen följde några år av byråbyggande inom Corporate Branding, superroliga år! Efter att ha tillbringat ett par årtionden med att hjälpa företag att lägga strategier i olika former började jag mer och mer flytta fokus till vad som faktiskt hände efter strategierna var lagda och bolaget i fråga skulle gå från ord till handling. Jag nördade ner mig i forskning kring inre motivation, medarbetarengagemang och strategiska genomföranden och chockerades av de insikter jag gjorde. När jag förstod att det i snitt bara är ca 5 % av medarbetarna som förstår och konkret kan omvandla företagets strategi till egen handling och att ett svenskt bolag i snitt endast har 14 % engagerade medarbetare, då kände jag att jag behövde agera. Det blev startskottet för Hubbster, ett SaaS-bolag med en digital process för medarbetardriven förändring. Med Hubbsters plattform ”Activate” ökas medarbetarnas användning och engagemang i en förändringsprocess med över 200%. Hubbster ska noteras under 2021 vilket känns både stort och spännande! Jag är fortfarande storägare i Hubbster och med styrelserepresentation men har lämnat bolaget operativt för att ge liv åt ännu en vision – Zebrain.
Berätta, hur föddes idéen till Zebrain?
Efter att under många år ha grävt ner mig i allt som har med förändring, motivation och engagemang att göra har jag grundat en passion för vad som får oss människor att vilja och kunna utvecklas. Jag har själv gått till coach under många år och länge sagt att jag tycker att alla borde ha tillgång till en egen coach eftersom coaching är så kraftfullt när det kommer till att hitta en människas förmåga att äga sin egen utveckling och gå från tanke till handling.
Coachbranschen har dock varit ganska statisk i sin paketering och främst tillgänglig för ledare/chefer eller vissa samhällsskikt dvs ganska otillgänglig för ”de många.” Många vittnar också om att det kan vara svårt att hitta rätt coach och tillit till sin coach är viktigt för framgång. Dessutom har det varit svårt att mäta och konkret påvisa ROI-effekten av coaching, även om den kan kännas väldigt starkt hos klienten. När vi dessutom adderade den beteendeförändring som nätläkare, nätpsykologer, nätveterinärer etc och, inte minst, Coronapandemin har skapat för vårt sätt att mötas digitalt så var insikten om att Zebrain behövdes inte långt borta.
Namnet Zebrain är sprunget ur tre saker som fascinerar oss.
Det första är Zebraflockens instinkt att stötta en flockmedlem i behov av stöd. Flocken ställer sig i cirkel runt den specifika individen och står sedan så tills zebran i fråga fått tillbaka sin energi. Ett beteende att inspireras av tycker vi.
Vår andra fascination är den mänskliga hjärnan och dess fantastiska förmåga att lära, utveckla och förbättra. Det finns fantastisk kraft i oss alla, det handlar bara om att hitta verktygen för att frigöra den potentialen.
Den sista pusselbiten är vår passion för att bygga ett ”zebraföretag” – konkret affärsdrivande, lönsamt och samhällsnyttigt. Kort sagt kan man säga att zebraföretag är både ”svarta och vita”: De är både vinstdrivna och syftesdrivna.
Vi tror att alla människor behöver hitta sin zebraflock. Med rätt stöttning skapas magiska möjligheter för den egna potentialen att blomstra. Genom att erbjuda en plattform som förverkligar personlig potential skapar vi samhällelig nytta på flera nivåer.
Vad är visionen med Zebrain?
Zebrains vision är ”att demokratisera mental styrka”. Vi vill att coaching ska vara tillgängligt för den stora massan och inte bara exklusivt för några få. Det finns så enormt mycket outnyttjad potential i organisationer och hos enskilda individer som skulle göra stor skillnad om den förverkligades på ett bra sätt.
Som jag nämde ovan har vi i snitt 14 % engagerade medarbetare på ett svenskt bolag enligt Gallups senaste undersökning. Det är skrämmande tycker jag. Addera till detta även vad pandemin med påföljder som isolering etc gör med många människors motivation och mentala styrka. Coaching har en ROI på ca 530 % enligt Metrix Global LLC och vi är säkra på att vår plattform kommer kunna minst dubbla detta. Det är det som är så spännande med att krocka den kraftfulla coachingmetodiken med skalfördelarna hos ett techbolag.
När insåg ni att detta var en tjänst som saknades på marknaden?
Känns som att jag redan svarat på det under frågan ”Hur föddes idén till Zebrain. Håller ni med? ☺
Hur fungerar plattformen?
Plattformen erbjuder en digital lösning för att enkelt och effektivt få tillgång till en en högcertifierad coach digitalt, precis som du träffar en läkare idag. Vår plattform innehåller utöver detta också en beteendeanalys som väldigt träffsäkert matchar klient till ett urval av coacher som inte bara är experter inom de områden du vill coachas i utan som även passar din beteendestil. Denna matchning ökar utvecklingen hos klient på ett väldigt effektivt sätt eftersom förtroende för coachen starkt påverkar din utveckling. Vi har byggt en egen videolösning med inbyggd whiteboard där man kan jobba med symboler etc vilket är stort inom coaching samt, inte minst; vi kan mäta effekterna av din utvecklingsprocess och hur din potential växer med vår unika metod och algoritmer. Du kan dessutom chatta med oss eller din coach mellan sessionerna om du vill och behöver lite extra stöd.
Hur fungerar coach-klient matchningsalgoritmen?
Algoritmerna bakom vår matchning och mätning är en del av vår ”secret sauce” men forskningen i botten är välkänd och tung inom ämnet (Big 5, IDI, Social Styles, Helen Fisher mm.) Det vi kan säga är att vi matchar Coach<>Klient både utifrån de områden som klienten vill coachas inom samt utifrån både coachens och klientens beteendeanalys vilket genererar olika matchningspoäng som klienten kan se och välja sin coach utifrån. Jag är stolt över att kunna säga att vi hittills inte haft en enda klient som velat byta coach, även om de
n möjligheten naturligtvis finns tack vare att vi är en plattform med många duktiga coacher. Om man är nyfiken så finns det mer att läsa om forskning/beteendeanalys etc på vår hemsida https://www.zebrain.se/faq
Vad innebär de olika licenserna?
Vi erbjuder coaching i fyra olika prenumerationspaket. För samtliga paket är ingår utöver möten med högcertifierad coach digitalt eller via chat, också beteendeanalys, fritt val av utvecklingsområde(n), AI-matching till ”rätt coach” samt löpande mätning och målsättning för klientens potential – från startläge till önskat läge och med löpande nulägesanalys. Snart släpper vi också en ny funktion som förser dig med kraftfulla, relevanta övningar inom områden där du har outnyttjad – men önskar utveckla – potential.
Dessutom kan de olika licenserna roteras bland medarbetare och ledare vilket gör att många kan dela på en licens. Vi kallar det för ”Sharing is Caring”. ☺ I snitt så kan en licens möjliggöra coaching för mellan 5–10 personer på ett år, utan att det kostar bolaget mer. Givetvis får varje ny tagare göra sina egna områdesval, beteendeanalys och matchning, mätning och chat.
Våra fyra prenumerationspaket är:
Upptäck din potential: Uppstartsmöte och + coaching via chat
Kickstarta din potential: Uppstartsmöte + månatligt coachmöte + chat
Optimera din potential: Uppstartsmöte + coachmöte varannan vecka + chat
Maximera din potential: Uppstartsmöte + coachmöte varje vecka + chat
Vilka utmaningar har du träffat på i entreprenörskapet?
Många! 😀 Att vara entreprenör handlar ju på många sätt att lösa problem, överbrygga utmaningar och hitta nya vägar framåt. Det är ju därför det är så roligt, men också så utmanande.
I en techstartup så kan det finansiella vara utmanande, det kostar ju ofta en del att bygga tech. Men att hitta investerare som vågar tro på en idé i ett tidigt och oprövat skede är inte alltid helt lätt så här får man ofta vara lite kreativ för att skapa uthållighet innan man kan börja ta betalt för sin produkt/tjänst. En annan sak som jag har lärt mig är hur viktigt det är att snabbt få snurr på sitt sälj och säkra att produkten har en bra fit mot marknaden. ”Fail fast” tänker jag ofta på. Och team, att hitta rätt team är så otroligt viktigt. Alla älskar en vinnare men det är när det blåser och är motlut som det tydligt märks vilka som har det som krävs. I en startup så skruvar man ofta på affären och produkten rätt många varv innan det sitter perfekt och med rätt team så hanterar man den processen uthålligt och effektivt så att bolaget kommer igenom och kan börja växa. Jag är otroligt tacksam för mitt team.
Vad är nästa steg för Zebrain?
Vi är i ett skede nu när allt går väldigt fort så det händer mycket parallellt, dock med ett superfokus på vår vision och vårt arbete med att demokratisera mental styrka. Det är det som drar oss framåt hela tiden. Vi jobbar väldigt dedikerat med vårt sälj på olika sätt och som ett led i detta har vi precis signat sales reps i Sydafrika och Schweiz vilket känns väldigt spännande. Vi utvecklar också plattformen i ett högt tempo och nära den feedback vi får från våra fina klienter och coacher, det är ett arbete som jag verkligen älskar.
Vad är ditt bästa tips – En entreprenör till en annan? Do´s & Dont´s?
Fokus på sälj (om din produkt är kommersiell givetvis men även ideella produkter/tjänster behöver en tagare).
Sätt din produkt i arbete så fort som möjligt så du vet hur/vad som funkar bäst. Det är lätt att överarbeta sin strategi eller sin utveckling men det är inte förrän då verkligen testar praktiskt som du vet om/hur det funkar.
Hitta ett dreamteam som trivs tillsammans, är uthålligt och där alla tydligt bidrar med värde till er resa.
Kör så det ryker!