Under julhelgen fick Feminvest byta ett par ord med grundaren och vd:n för FeedbackFrog Amanda Lilja. FeedbackFrog är en företagstjänst som erbjuder att hjälpa företag med att få relevant feedback från människor med genuint intresse inom företagets bransch-område, och att ge människor möjligheten att återskapa bättre koncept av tjänster som de själva använder, antingen privat eller i arbetet.
Amanda, vem är du och hur har din karriär ett ut hittills?
Jag är 27 år och är uppvuxen i Ljunghusen, Skåne. Jag flyttade till Stockholm 2014 för att studera på IHM Business school men hoppade av efter ett år, då jag blev erbjuden ett jobb som konsult inom UX-research och produktutveckling på Electrolux huvudkontor. Mellan 2015 – 2017 arbetade jag i en intraprenöriell roll där jag var med och byggde upp Electrolux UX test-verksamhet inhouse.
Berätta, hur föddes idéen till FeedbackFrog? När insåg du att detta var en tjänst som saknades på marknaden?
Under min tid på Electrolux fick jag i uppdrag att hitta en leverantör av testdeltagare till UX tester. I mitt sökande intervjuade jag andra företag som också arbetade med research för att höra vilken leverantör de använde sig av för rekrytering av testdeltagare och vad de tyckte fungerade bra och mindre bra.
Svaret jag fick var att de använde sig av traditionella marknadsundersökningsföretag som erbjöd rekrytering av generella målgrupper. De flesta tyckte att det fungerade sådär eftersom ingen av aktörerna kunde erbjuda testdeltagare från specifika målgrupper. Ett annat problem var att aktörerna arbetade med gammeldags “paneler” där de kommunicerade ytligt med stora volymer av människor vilket ger låg lojalitet och att deltagarna ofta inte dyker upp på testerna.
Då föddes idén om att skapa en plattform som matchar ihop företag som söker feedback på tjänster och produkter med profiler från rätt målgrupp. Jag startade då FeedbackFrog och min dåvarande uppdragsgivare Electrolux blev företagets första kund.
Vad är visionen med FeedbackFrog?
Visionen är att bli den bästa plattformen för företag som söker deltagare från specifika målgrupper som kan ge feedback på produkter och tjänster.
Hur fungerar plattformen?
Vår plattform matchar ihop företag som vill ha feedback på produkter och tjänster med personer som passar företagets önskade profil. Värdet för medlemmarna i vårt community är att dom tjänar pengar samtidigt som dom är med och formar tjänster och produkter de själva använder sig av antingen privat eller i sitt yrke.
Vilka utmaningar har du träffat på i entreprenörskapet?
Jag är en idéspruta med hög action ability så en stor utmaning har varit att kanalisera mitt driv på rätt saker. Tidigare ville jag agera på alla nya idéer som dök upp och tackade ja till möjligheter som jag var taggad på i stunden. Men jag insåg den hårda vägen att det är lätt att slita ut sig själv med för många bollar i luften om man inte är tillräckligt frigjord i bolaget. Det gäller därför att kunna tacka nej till saker som inte tar företaget till målet, hur lockande och spännande de än verkar.
Idag tänker jag därför return of investment på allt i livet och har ett tydligt syfte med vad jag investerar min tid och energi i.
Du vill ta in kapital, vad ska kapitalet gå till?
Vi har i år tackat nej till flera nya kunder eftersom vi inte har kapacitet att leverera på den efterfrågan som finns. Kapitalet kommer därför användas till att effektivisera plattformen, rekrytera nya medarbetare samt till att skala upp och expandera utomlands. Det kommer underlätta för oss att leverera på efterfrågan från befintliga kunder och ta oss an nya.
Vad är nästa steg för FeedbackFrog?
Just nu ligger fokus på är att slutföra kapitalanskaffningen så att vi kan fortsätta utveckla plattformen och utöka teamet.
Nästa steg är att expandera till fler länder. Vi har hittills fokuserat på att sätta affärsmodellen i Sverige och nu känner vi oss redo på att skala upp och expandera utomlands. Våra kunder efterfrågar testdeltagare från fler länder vilket ger oss trygghet och minskar risken i att gå in på nya marknader.
Vad är ditt bästa tips – En entreprenör till en annan? Do´s & Dont´s?
Våga göra fel. Det är bättre än att inte göra något alls
Satsningar man lyckas med blir meriter och goda minnen, misstagen blir lärdomar. Vägen mot framgång är sällan rak och ett motstånd varar aldrig för evigt.
Utveckla självledarskap genom att sätta upp tydliga värderingar och prioriteringar för dig själv
Det gör att du kan ta beslut utifrån satta riktlinjer snarare än känslor och temporära situationer. Om du ska leda andra och ett företag, måste du först kunna leda dig själv. Låt dig därför inte kontrolleras av ditt förflutna, pengar eller andra personer. Värderingar och principer är det som ska styra dig.
Se till att ha en tydlig affärsplan som du konsekvent följer
Du behöver inte vara extrem. Att vidhålla kontinuitet och vara konsekvent är det som gör störst skillnad! Det handlar om att jobba smart, inte mycket. Med en tydlig affärsplan är vägen till målet definierad och det är enklare att arbeta enligt 80-20 % principen.
Utveckla ett starkt psyke genom att aldrig önska dig mindre problem
Träna dig själv mentalt för att ha styrkan att kalla problemen för din vardag. För att driva eget, är att ständigt lösa problem. Som anställd kan man vända sig till en chef för att få hjälp med sina problem, men som egen hänger det på dig. Det är en tung börda att bära, men för varje problem du löser kommer du se nästa problem som en kul utmaning och en möjlighet att lära dig något nytt.
Utbilda dig själv regelbundet
genom att läsa böcker, skaffa dig mentorer och ett nätverk bestående av människor som utmanar dig och ger dig nya perspektiv. Bolagets utveckling återspeglar dig själv och din egen personliga utveckling, så de är viktigt att ha growth mindset och röra sig utanför sin comfort zone.
Fira dina framgångar
Det kan tära på en att ständigt jaga högre mål och baksidan av det är perioder av total utmattning. Det är därför viktigt att sätta upp KPI:er och fira när dessa uppnås. Så kom ihåg att stanna upp och njuta av nuet och inse hur långt du har kommit innan du jagar nästa mål. Det är en klyscha, men man får inte glömma att resan är målet!
Amanda Lilja
Founder & CEO, FeedbackFrog
Här kan du boka ett möte med Amanda