Fastighetsbolaget Adapteo är utmanaren till den traditionella bygg- och fastighetsindustrin. Deras affärsidé går ut på att erbjuda mer flexibla och anpassningsbara bygg- och fastighetslösningar, som utgår från kundens behov.
Varför ska man välja modulära byggnader, vilka fördelar finns det? Först och främst finns det en hållbarhetsaspekt. Idag står byggbranschen för cirka 20 procent av utsläppen av växthusgaser i Sverige. En viktig del av lösningen är att bygga mer resurseffektivt och att välja naturmaterial som trä före exempelvis betong eftersom trä har betydligt lägre miljöpåverkan. Adapteos modulära lösningar byggs i hög grad i trä.
Genom att använda sig av modulära byggnadslösningar tar man del av en snabbare och mer kostnadseffektiv byggprocess än de traditionella aktörerna. En mer effektiv byggprocess resulterar även i lägre arbetskostnader.
Utvecklingen för den svenska befolkningstillväxten visar även den på en framtid där flexibla lösningar för offentliga lokaler kommer bli allt viktigare. Befolkningen förväntas öka med cirka 70 000–80 000 personer per år de nästkommande åren. Det föds fler barn varje år, faktiskt är det så att föds fler än vad det dör, och befolkningen blir också allt äldre. 2019 var nästan var femte person i Sverige över 65 år.
Sammantaget kommer det leda till att många svenska kommuner kan komma att behöva göra större förändringar i sina fastighetsbestånd. Bara för perioden 2019–2022 har Sveriges Kommuner och Regioner (i undersökningen ”Ekonomirapporten maj 2019” baserad på enkätsvar från kommunerna), beräknat att det finns behov av cirka 730 förskolor, 390 grundskolor, 35 gymnasieskolor, 150 äldreboenden och 370 gruppboenden.
Det öppnar för en situation där det kan komma att uppstå en plötslig och kraftig ökning av lokalbehov, på många orter i Sverige, och för att kunna bemöta detta kommer modulära fastighetslösningar bli allt viktigare i framtiden.
Att bli branschens mest hållbara bolag
Adapteos affärsidé går blanda annat ut på att kunna placera sina modulära lösningar utifrån ett cirkulärt system. När kunden inte längre behöver byggnaden så kan Adapteo återta den, restaurera den och ge den nytt liv genom att återanvända enheterna till en ny byggnad. Adapteos byggnader har en levnadslängd på cirka 30 år, och används av upp till fem olika kunder under den perioden.
För att verkligen förstå vad som gör Adapteo unikt, måste vi gå in mer på djupet i deras hållbarhetsstrategi. Den bygger på tre strategiska pelare, klimatsmarta byggnader, hållbara innovationer och ett inkluderande samhälle.
Den första av dessa syftar på byggnader som är energieffektiva, där man använder sig av klimatsmarta material, samt att Adapteo ständigt arbetar med att öka resurseffektiviteten i produktionen.
-Vi vill framåt öka användningen av certifierade, förnybara, återvunna och återvinningsbara material, samt ställa om till en klimatneutral produktion och fossilfria transporter, säger Hållbarhetsdirektören på Adapteo, Hanna Wennberg.
Den andra pelaren handlar om att investera i hållbara innovationer. Fokusområden är att sluta kretsloppet ytterligare och minska miljöpåverkan under användarfasen. Ambitionen från Adapteos sida är att öka återanvändning och återvinning av produkter och material samt minska CO2-utsläppen under hela livscykeln.
Slutligen så fokuserar den tredje pelaren på att bidra till ett mer inkluderande samhälle, både i rollen som arbetsgivare och som samarbetspartner i lokalsamhället. Som arbetsgivare kommer Adapteo aktivt arbeta med att öka mångfalden inom hela organisationen, med särskilt fokus på kön, ålder och olika bakgrunder. Externt kommer man att öka samarbetet med organisationer i lokalsamhället för att möta de behov som en växande befolkning medför.
Fortsatta nyförvärv & en framtida dubbelnotering
Adapteo var tidigare en del av den finska maskinuthyraren Cramo Group, men i juni 2019 skedde avknoppningen som gjorde Adapteo till ett eget bolag. Vi frågar Hanna vilka fördelar hon ser med att vara noterade.
– Vi tror på att man blir bättre när man har ett tydligt fokus, och som ett fristående bolag har vi möjligheten att fokusera på det vi gör bäst: att bygga anpassningsbara samhällen. Nu när vi är ett eget bolag kan vi driva det på det sätt som gynnar våra aktieägare och kunder mest. Som noterat bolag får vi även bäst förutsättningar att fortsätta vår tillväxtresa.”.
Adapteo är noterade på Stockholmsbörsen. Planen var därefter att även notera Adapteo på Helsingforsbörsen den 12 oktober 2020. Istället gjorde Adapteo ett nyförvärv i form av Dutch Cabin Group, och bestämde sig därmed för att skjuta på noteringen i Finland.
Detta berodde på att de ville ge mer detaljerad finansiell information om vad förvärvet innebar inför noteringen, och valde därför att först slutföra uppköpet. Målsättningen är fortfarande att notera aktien på Nasdaq Helsinki, för att framgent förenkla handel med aktien för Adapteos finska aktieägare.
Dutch Cabin Group är ett företag som precis som Adapteo tillverkar, hyr ut och säljer temporära och permanenta byggnader till både statliga och privata kunder inom segment som skola, industri och sjukvård. Bolaget har mer än 60 års erfarenhet, och ett brett utbud. De har sex olika varumärken där var och en har sin egen specialitet. De är därför väl anpassade för att bli en del av Adapteos affärer. Köpet är ett naturligt steg i Adapteos strategi att expandera i Europa och bli mindre beroende av den nordiska marknaden.
2019 var Dutch Cabin Groups resultat; 50,7 miljoner EUR i intäkter och 10,4 miljoner EUR i EBITDA.
Marknaden & Ambitionerna
På vilket sätt växer marknaden för modulära byggnader? Och vilka ambitioner finns framåt för Adapteo?
-Flexibilitet är en övergripande trend idag, vi kan se att man i alla delar av samhället söker mer anpassningsbara lösningar. På den privata marknaden kan det exempelvis handla om att företag har tillfälligt behov av kontor på en viss produktionsplats. I offentlig sektor är det kopplat till de demografiska svängningar som vi varit inne på tidigare. De som kan göra att behovet av exempelvis förskoleplatser ökar kraftigt under ett visst år. Säger Hanna.
Efter det turbulenta året 2020 har alla Adapteos marknader påverkats, om än på olika sätt. I många länder har det varit lägre aktivitet på den privata fastighetsmarknaden än den offentliga under året.
Jämför man Skandinavien med andra europeiska länder finns det stor potential på marknaden för just flexibla modulära lösningar. Här är marknadsandelen för den typen av byggnader på hela 45 procent medan den i Storbritannien ligger på 5 procent, enligt en rapport från Financial Times. I Skandinavien är man mer bekanta med nya moderna lösningar för fastigheter, delvis eftersom det stundtals funnits en sådan kompetensbrist inom byggsektorn. Rapporten visar även att Tyskland är en växande marknad för modulära lösningar.
För Adapteos del har detta märkts av, genom en god tillväxt på den offentliga tyska marknaden.
Adapteos fokus de kommande åren är väl definierade i deras bolagsstrategi, där kommersiell och operationell utveckling är viktiga områden, tillsammans med tillväxt genom förvärv och expansion. De kommer att fortsätta fokusera på sitt ambitiösa hållbarhetsarbete för ta positionen som ett av de mest hållbara bolagen i branschen samt för att öka kunskapen och kännedomen kring anpassningsbart byggande.
Adapteo Group är noterade på Stockholmsbörsen (Mid Cap Stockholm) under kortnamnet ADAPT, och har ett börsvärde på 4 146,55 MSEK.