Oron är tillbaka på världens börser. Vi ser återigen en marknad som är i gungning efter den starka återhämtning vi haft sedan i våras. Det är tydligt att smittspridningen nu har tagit ny fart i Europa och resten av världen. De senaste dagarna har flera länder åter valt att införa kraftfulla restriktioner i samhället. För att försöka förhindra spridningen av viruset. I exempelvis Tyskland stänger man ner teatrar, gym, biografer och simhallar. Barer och restauranger tillåter endast hemleverans och avhämtning. I Frankrike går man ytterligare ett steg längre och fransmännen tillåts inte lämna hemmet, om det inte avser nödvändigt arbete eller hälsoskäl. I Sverige kommer nyheter dagligen om att restriktioner skärps inom flertalet regioner. Ytterligare restriktioner i flera länder är säkerligen att vänta de närmaste dagarna och veckorna.
Det finns en stor oro för vad en andra våg och medföljande restriktioner kan komma att innebära för världsekonomin. De stora nedstängningarna tidigare i år medförde enorma kostnader för samhället. Frågan är hur långt länder idag är beredda att gå för att begränsa smittspridningen? Inte minst hur mycket mer restriktioner befolkningen i olika länder klarar av och för den delen accepterar?
Även om det inte är troligt att restriktionerna blir fullt så omfattande som under våren, så är jag övertygad om att de nya vanor och levnadssätt som vi anammat kommer att förstärkas ytterligare även med dessa mer begränsade restriktionerna. Det kommer allt tydligare befästa övergången från ”offline” till ”online” inom alltifrån e-handel, vårt sätt att arbeta och hur vi handlar vår mat.
Nyligen redovisades en studie från Göteborgs universitet där bland annat vårt förändrade beteende inom mathandeln, det illustrerades tydligt att vi idag i mycket större utsträckning väljer bort ett besök i butiken till förmån för att beställa matkassar till dörren eller för snabb avhämtning i butik. Undersökningen visar att antalet som beställde mat en gång i månaden innan Corona var 8%, en siffra som nu ökat till 36%. Tittar man på den äldre åldersgrupper och de födda mellan 1930 och 1940-talet ser vi en ökning från 1% till 23%. Siffrorna visar att trenden även spridit sig kraftigt över åldersgrupper. Framförallt för de som inte är uppväxta med internet och e-handel har börjat anamma den växande trenden. Siffrorna är inte unika för mathandeln utan vi ser samma mönster och förändring inom många områden och jag tror att de fortsatta restriktionerna än mer kommer att befästa denna förändring i vårt samhälle.
Utifrån resonemanget så tror jag att vi kommer att få se fortsatta svårigheter för flertalet bolag och branscher som under våren hamnade under stor press. Med nya restriktioner blir det en fortsatt tuff period i det närmaste för företag som av olika skäl är beroende av kundtillströmning i sina butiksnät. De kommer säkert att få se sina mer digitala konkurrenter flytta fram sina positioner ytterligare och vinna marknadsandelar. De kanske inte bara kommer ikapp utan det kanske också nu skapas ett ointagligt försprång?
Med en ny våg kommer vi var och en göra det vi kan för att begränsa smittspridningen. Det är viktigt för att skydda de äldre och svagaste i vårt samhälle. Det gäller dock att skapa långsiktighet och acceptans för de begränsningar och restriktioner som införs. Därför tror jag att övergången till ”online” kommer att accelerera ytterligare. Genom digitala tjänster får vi möjlighet att leva vidare någorlunda som tidigare. Genom att skapa en större acceptans för de restriktioner som införs för att begränsa smittspridningen hoppas jag tillsammans vi kan ta oss ur detta.