Den svenska och den amerikanska börsen är tillbaka på nivåer likt innan covid19. Men det finns branscher på börsen som fortfarande trevar, däribland fastighetsbolagen där det finns flera överhängande hot.
Kommer vi i större utsträckning arbeta hemifrån och vad händer då med efterfrågan på centrala kontorsplatser? Om butikers försäljning primärt flyttas upp till e-handelsplattformar, hur kommer stadskärnorna förändras med det? Hur har det egentligen gått resultatmässigt under årets första halvår?
Om vi tittar på vinsterna från sektorn i Sverige har de backat för fastighetsbolagen mot de tre senaste åren. Under fjolåret ökade vinsterna i sektorn med 12 procent, i år med 6 % för det första halvåret. Men det finns skillnader mellan bolagen, det har gått bättre för de fastighetsbolag som fokuserar på offentlig sektor och privata bostäder, det har i år gått sämre för de som erbjuder lokaler för hotellverksamheter. Fastighetsbolag med inriktning mot kontor och detaljhandel har inte varit efterfrågat i lika stor utsträckning i år och jag tror att hyrorna kommer att gå ner något under en kort period. Men en begränsad tillgång på fastigheter i Sverige, samt en eftersläntrande byggtakt talar för att värdet inte kommer eroderas. Kanske är det så att företagen kommer önska större kontorslokaler och mer enskilda rum till följd av det senaste året, vad tror du?
Läs även bostadsmarknaden fortsätter upp
Ett annat sätt att köpa in sig i fastighetsaktier är att köpa aktier i riskkapitalbolag som exempelvis EQT, som tagit in stora fonder för fastighetsköp. Eller titta på investmentbolag så som Lundbergföretagen där du får exponering mot hur det går med deras fastighetsinnehav på kort eller lång sikt beroende på hur deras portfölj. Dessa aktieköp kommer med en viss diversifiering i.o.m. att de köper andra typer av tillgångar.
Michaela
Här nedan listar jag några av våra svenska fastighetsbolag och hur aktierna utvecklats sedan torsdagen den 12 mars 2020 som blev en nattsvart dag för Stockholmsbörsen – och speciellt för fastighetsaktier.
Adapteo är inriktade mot uthyrning, leasing samt försäljning av modulära byggnader och offentliga lokaler. Kunderna återfinns inom den offentliga sektorn, bland större företagskunder, samt bland privata kunder. Störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget har sitt huvudkontor i Vanda. Aktien låg på 116,8 SEK innan krisen och ligger nu 90.3 SEK, det är bland annat ett pågående förvärv som fått kursen att ta ett skutt den senaste veckan.
Atrium Ljungberg är verksamma inom fastighetsbranschen. Visionen är att äga, förvalta och aktivt vara delaktig i utvecklingen av fastighetsbeståndet. I bolagets fastighetsportfölj återfinns huvudsakligen kommersiella fastigheter belägna i större svenska städer. Atrium Ljungberg grundades 2006 då LjungbergGruppen sammanslogs med Atrium Fastigheter. Huvudkontoret ligger i Nacka.
Innan pandemins utbrott låg aktien på 241,5 SEK och nu ligger den på 147 SEK
Erik Selins Balder är ett fastighetsbolag med inriktning mot förvaltning och vidareutveckling av kommersiella fastigheter runtom den nordiska marknaden. Idag utvecklar och förvaltar bolaget fastigheterna med en långsiktig vision att vara en aktiv och långsiktig ägare. Fastighetsinvesteringarna återfinns huvudsakligen i större städer och tillväxtområden. Bolaget grundades 2005 och har idag sitt huvudkontor i Göteborg.
Aktien låg innan pandemin på 533 SEK, nu har aktien återhämtat sig något och ligger i skrivandes stund på 465,4 SEK.
Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.
Aktien låg som högst i början av året på 253,5 SEK och ligger nu på runt 208,5 SEK.
FastPartner är ett fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar ett brett utbud av kommersiella fastigheter. Fastighetsportföljen är diversifierad och huvudsakligen inriktad mot större expansiva områden runtom Syd- och Mellansverige. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
Deras aktie har backat en del sedan toppen på 119,6 SEK och ligger idag på 84 SEK.
Hufvudstadens hyr idag ut kontors- och butikslokaler lokaliserade i större städer runtom den nordiska marknaden. Kunderna återfinns inom bank och finans, juridik, management, IT samt media. Under koncernen går varumärket Nordiska Kompaniet, Bibliotekstan samt Femman. Bolaget grundades 1915 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
Aktien låg som högst på 203,4 SEK i februari och ligger nu på 126,9. Från 2018 och fram till idag har hyresnivåerna i innerstadsområden där bolaget har större delen av sin portfölj gått upp med runt 20% även om de gått ner något.
Klövern investerar huvudsakligen i kommersiella fastigheter, lager och logistik, samt lokaler för vård, utbildning och detaljhandel. Investeringar återfinns spridda inom en stor del av den nordiska marknaden, främst inom Syd- och Mellansverige och innefattar både uppgraderingar och nyproduktion av fastigheter. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.
Företagets aktie låg som högst på 27,26 SEK och idag ligger den på 16,2 SEK
Kungsleden är ett fastighetsbolag. Bolagets affärsidé är att äga, förvalta och förädla kommersiella fastigheter i tillväxtregioner runtom i Sverige och att leverera totalavkastning till aktieägarna. Fastighetsbeståndet består av lokaler för kontor, industri och lager samt handel beläget runtom Storstockholm, Mälardalen, sydvästra Sverige och Norrland. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.
Aktien har backat till 86,8 SEK från 111,2 SEK i början av året.
Nyfosa är ett fastighetsbolag som inriktar sig mot förvärv av större kommersiella fastigheter, huvudsakligen bestående av kontor, logistik/lager, samt övriga fastigheter. Störst verksamhet återfinns i mindre tillväxtkommuner och transportknutpunkter runtom den nordiska marknaden. Bolaget kom till via en avknoppning från Hemfosa som förvärvades av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden och har sitt huvudkontor i Stockholm.
Aktien låg som högst på strax över 97 SEK innan börsnedgången och har nu återhämtat sig något till strax över 80 SEK.
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling, där renovering och ombyggnation står för större delen av verksamheten. Störst andel av fastighetsinvesteringarna återfinns inom den nordiska marknaden. Innan pandemin låg aktien på 31,65 SEK och nu 28,28 SEK. Ilija Batljan som är vd för bolag är en annan profil i fastighetsbranschen som även är involverad i två av årets snackisar på börsen, nämligen Azelio och i OddMolly, klädbolaget som köpt lite logistik.
Wallenstam är en fastighetsutvecklare. Bolaget bygger, utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter främst belägna i svenska storstadsområden. Utöver fokuserar bolaget på nyproduktion av bostäder. Verksamhet bedrivs även via dotterbolaget Svensk Naturenergi, som fokuserar på förnyelsebar energi via flertalet vindkraftverk. Huvudkontoret ligger i Göteborg.
Den här aktien dök likaså i början av året från 135,2 SEK men aktiekursen är nu i jämfört med alla andra bolag nämnt ovan varit tillbaka på en högre nivå än innan krisen, just nu ligger aktien på 133,30 SEK.