GLOBHE vill förbättra livskvaliteten för både människan och vår planet. Detta genom att tillhandahålla drönare och samla in data som faktiskt kan göra skillnad på liv och död.
GLOBHE står för Global Health och det är precis det som är deras vision. Att förändra och förbättra världens hälsa. I en drönarbransch som växer årligen estimerar bolaget att generera upp till tio gånger investerat kapital inom tre till fem år.
När Helena Samsioe, vd för GLOBHE bodde i Zambia under år 2014, besökte hon diverse konferenser och tech-event. Där pratades det om hur Mobile Health utvecklingen revolutionerat afrikanska samhällen och skapat nya typer av möjligheter när det kommer till bl.a. folkhälsa. Vidare spekulerades det i vad nästa verktyg skulle kunna vara som bidrog till just folkhälsan, där föddes idén.
Det spekulerades i att drönare kunde bidra, men först om 30 år.
Helena som själv använde sig av drönare i och med sitt foto- och filmintresse tyckte att 30 år kändes extremt långt bort. Att använda drönare för folkhälsan borde vara görbart bra mycket tidigare än så. Sagt och gjort.
Drone Data on Demand
År 2016 presenterade GLOBHE sin första tjänst, Drone delivery on demand, som tillgängliggjorde drönare för medicinska leveranser. Detta körde man under tre år med både framgångar och motgångar. Företag, myndigheter samt organisationer däribland FN (Förenta Nationerna), beställde dessa tjänster för att kunna leverera medicin till svåråtkomliga områden.
I samband med detta insåg hon att GLOBHE samlade på sig enormt mycket bilddata under dessaflygningar. Vidare fick de fler och fler förfrågningar på just bilddatan, fler förfrågningar än den faktiska leveranstjänsten. Eftersom leveranstjänsterna bidrog med en hel del tekniska utmaningar då den typen av drönare som krävs för leveranser idag inte finns tillgängligt i volymer, samt att regelverken för drönarleveranser är extremt restriktiva såg de ett större kommersiellt intresse och en större görbarhet i Drone data on demand.
Därför föll det sig naturligt att Drone data on demand blev nästa steg för GLOBHE. GLOBHEs affärsmodell bygger på att de vill vara en teknikplattform som kopplar upp sig mot drönare som redan finns ute i samhället och därmed gör bilddata från drönare tillgänglig på ett smidigt sätt.
Idag erbjuder GLOBHE endast Drone data on demand – en tjänst de döpt till Crowddroning by GLOBHE och syftar till att de har 3700 drönare och drönarpiloter i 77 länder som flyger uppdrag utifrån efterfrågan via deras plattform.
Tekniken bakom GLOBHE
Helena, berätta mer om dig, vem är du?
– Jag får ofta höra att jag är en optimist men väljer själv att beskriva mig som possibilist. Jag ser ofta nya möjligheter och tycker om att testa nya saker, både jobbmässigt och privat. Det har säkert att göra med att jag har en stor upptäckarlust, samt min globala uppväxt i och med att jag har bott i fem länder. berättar Helena.
Helena berättar vidare om sitt foto/filmintresse och när hon insåg att dessa foton inte bara var foton, utan även data. Det vill säga, fotona visade hur verkligheten såg ut i realtid och hade information i sig som inte syntes någon annanstans. Satellitbilder genom text Google Maps har använts länge, problemet med dessa är att det är svårt att få fram bilder som är i realtid eller högupplösta. Med drönare är det nu möjligt att få fram högkvalitativ bilddata och en uppdaterad verklighetsbild som Helena ansåg kunde vara relevant i flera syften och för flera kunder. För att nämna några exempel så kan man använda sig av datan för att förutspå torka och bränder. Eller för att snabbt kunna identifiera skador på infrastruktur efter en jordbävning eller en översvämning. Samt att snabbt kunna identifiera kommande malariautbrott genom att få en bild över sjöområden där malariamyggor frodas.
– Hur jobbar ni med hållbarhet när det kommer till tekniken av drönaren?
Helena förklarar;
– Framförallt använder vi oss endast av drönare som redan finns, dvs vi producerar inte nya drönare själva. Utan vi möjliggör fördelarna med crowd/gig användning. Kanske har drönaren och drönarpiloten som fått ett uppdrag av oss för att kartlägga en översvämning, precis innan flugit för en nyhetssändning för BBC. Vi använder oss endast av batteridrivna drönare.
Kändes GLOBHE någonsin som en alldeles för stor utmaning?
– Nej inte i början. Jag kastade mig in det, men kommer ihåg att mamma sa ”kunde du inte komma på något svårare att göra?”. Däremot kom verkligheten ikapp mig senare. Det visade sig inte helt lätt att skapa en ny marknad, ett nytt användningsområde och försöka
ändra på rådande lagar – något som jag trodde skulle ta ett år tog tre år. berättar Helena.
Hon berättar att det svåraste har varit tålamodet. Att se potential i något men att behöva inse att det tar väldigt lång tid tills det blir verklighet. Då det delvis beror på omständigheter som man själv har väldigt liten möjlighet att påverka.
– Det har varit en utmaning att inte tappa motivationen längs vägen men precis när man är ruskigt nära att göra det brukar det hända något avgörande, säger Helena.
GLOBHEs resa framåt
GLOBHE har kunder i både den privata sektorn och i stora organisationer som bland annat FN. De har nyligen tecknat ett två år långt samarbete med ett globalt telekombolag i 30 länder där drönare nu börjat inspektera skador på telemaster för att säkerställa att samhällen runt om i världen har tillgång till kommunikation.Marknaden för drönartjänster förväntas växa med hela 197 procent årligen och omsätta 630 miljarder kronor år 2025. GLOBHE estimerar sina intäkter för 2020 att uppgå till 9 miljoner kronor.
– Vi har nu en riktigt bra teknisk plattform på plats som över 3700 drönare/drönarpiloter i 77 länder är uppkopplade till, en väldigt bra grund på plats för att kunna skala globalt. Vi kommer nu att jobba på att fortsätta utveckla plattformen främst genom att automatisera manuella steg, växa teamet och marknadsföra att det idag via Crowddroning by GLOBHE finns en möjlighet att få information på ett smidigt sätt som inte tidigare var möjligt. berättar Helena.
Crowdfunding & Crowdsourcing
I och med GLOBHEs crowdfundingkampanj tillsammans med FundedByMe, är deras strategi solklar. De ska använda det anskaffade kapitalet för att ta steget vidare i att automatisera sina processer och öka skalbarheten. De vill ansluta fler drönarpiloter till deras plattform och därmed kunna erbjuda en större räckvidd av deras tjänster.
Helena berättar;
– Vårt nya koncept ”Crowddroning” ska om 10 år vara lika självklart som begreppet ”Crowdsourcing” eller ”Crowdfunding” och vår plattform Crowddroning by GLOBHE, ska vara det självklara verktyget för att få uppdaterad bilddata som hjälper till att lösa samhällsutmaningar världen över. Allt från att varna för nästa naturkatastrof eller nästa pandemi, till att identifiera brister på vår infrastruktur; vägar, broar och telemaster.
Avslutningsvis berättar Helena att det framöver mycket väl kan bli aktuellt med en notering eller till och med en försäljning av bolaget. GLOBHE har en otrolig mängd bilddata och fler har visat sitt intresse för deras tekniska plattform.
Vill du läsa mer om GLOBHEs kampanj hos FundedByMe, hittar du länken här!